Άρθρα-Απόψεις
Ν. Φαρμάκης προς Π.Δ.Ε.: «Αδύνατον τ’ αληθές λαθείν»
Το να ισχυριστώ ότι μου προκάλεσε έκπληξη το τελευταίο Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τίτλο «Αλήθειες και λάθη ή ψέματα» θα ήταν πράγματι ένα ψέμα για το οποίο θα μπορούσε να με ψέξει ο κ. Κατσιφάρας. Γιατί, έτσι όπως τα έχει καταφέρει, τίποτα απολύτως δεν μπορεί να προκαλέσει έκπληξη σε όσους έχουμε το θλιβερό «προνόμιο» να παρακολουθούμε δια ζώσης τις παλαιοκομματικές πρακτικές του και την σταθερή ροπή του προς την διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Είναι πάντως θετικό το γεγονός ότι έστω και κατ’ αυτόν τον τρόπο, δηλαδή μέσω Δελτίων Τύπου, γίνεται ένας δημόσιος διάλογος ενώπιον των πολιτών, καθώς με τις πρακτικές που ακολουθεί ο κ. Περιφερειάρχης στην διαχείριση των μέσων επικοινωνίας της Περιφέρειας, από τα οποία λείπει η οποιαδήποτε αναφορά σε θέσεις που διατυπώνει η αντιπολίτευση της Περιφέρειας, έχει καταστήσει διακοσμητική την παρουσία μας στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Εν προκειμένω λοιπόν, ο κ. Περιφερειάρχης, νομίζοντας ότι «πουλάει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς» λίγο-πολύ επιχειρεί να περάσει προς τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος το μήνυμα ότι «κατόπιν ενεργειών του» ξεκίνησε σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ήδη από το έτος 2012.
Η αλήθεια είναι ότι το εν λόγω ζήτημα συζητείτο σε επίπεδο Κοινοβουλίου πολύ νωρίτερα και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως έπραξαν όλες οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, επεδίωξε ακολούθως να επιτύχει την ένταξη περιοχών της στο μέτρο αυτό, το οποίο ως νομοθετική πρωτοβουλία αποκρυσταλλώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με σχετική πρόταση νόμου. Είναι ψευδές λοιπόν το να ισχυρίζεται ο κ. Περιφερειάρχης ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του ιδίου η οποία απέκτησε πανελλαδικό χαρακτήρα σε δεύτερη φάση, όταν η αλήθεια είναι ότι ήταν ένα ζήτημα το οποίο ήδη είχε ανοίξει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και αυτό που προσπάθησε (ανεπιτυχώς όπως αποδείχθηκε) ο κ. Κατσιφάρας να πράξει ήταν να εντάξει Δήμους της Περιφέρειάς μας στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα.
Επειδή λοιπόν οι έχοντες θέσεις ευθύνης στην πολιτική, σε αντίθεση με τους πολιτικούς σχολιαστές και τις «δεξαμενές σκέψης» (think tanks), κρίνονται από τα αποτελέσματα και όχι από τις επιστολές τους και τις μελέτες τους, ο κ. Περιφερειάρχης δεν μπορεί να θέτει μόνος του το ύψος του πήχη τον οποίον θα πρέπει να περάσει. Ο πήχης τίθεται από την ίδια την πραγματικότητα και από τους πολίτες. Από τη στιγμή λοιπόν που «κατόπιν ενεργειών του» στο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ήδη «έτρεχε» και για το οποίο ο ίδιος «όσο και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες έκαναν διαρκείς συναντήσεις» προκειμένου να ενταχθεί η Περιφέρεια σε αυτό, συμπεριλήφθηκαν ΔΥΟ (2) ΜΟΛΙΣ Δήμοι της Περιφέρειάς μας (σε σύνολο ΤΡΙΑΝΤΑ (30) Δήμων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα) και μάλιστα και οι δύο Δήμοι ήταν από την Π.Ε. Ηλείας, είναι προφανές ότι ο κ. Κατσιφάρας πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη.
Ως προς το θέμα της προστασίας της οικογενειακής στέγης, δηλαδή ένα θέμα το οποίο από το 2010 (οπότε και, ειρήσθω εν παρόδω, ο κ. Κατσιφάρας ήταν Υφυπουργός της αλήστου μνήμης Κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου) αποτελεί μόνιμη σπαζοκεφαλιά για την εκάστοτε Κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και την Δικαιοσύνη, είναι πραγματικά εξοργιστικό το να παρουσιάζονται οι επιστολές και οι παραινέσεις του κ. Κατσιφάρα ως «η νέα μεγάλη πρωτοβουλία που λαμβάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την προστασία της οικογενειακής στέγης». Προφανώς και όλοι μας ανεξαιρέτως επιθυμούμε να υπάρξει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που αγγίζει όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας. Προφανώς και είμαστε σύμφωνοι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να εκφράζει με κάθε τρόπο προς την κεντρική εξουσία την πεποίθησή της υπέρ της προστασίας της οικογενειακής στέγης. Αυτό το οποίο δεν επιθυμούμε όμως είναι να στήνεται στην πλάτη των πολιτών της Περιφέρειας ένα επικοινωνιακό πολιτικό παιχνίδι κοροϊδίας και εξαπάτησης, πράγμα το οποίο γίνεται όταν δεν ξεκαθαρίζεται προς τους πολίτες ότι η λύση του προβλήματος αυτού δεν εξαρτάται από την οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ας ξεκαθαρίσει λοιπόν ο κ . Περιφερειάρχης προς τους πολίτες της Περιφέρειας πως οποιαδήποτε σχετική «πρωτοβουλία» έχει χαρακτήρα «ηθικής στήριξης» και πως δεν πρόκειται για κάποια «νέα μεγάλη πρωτοβουλία» που αφ εαυτής μπορεί να λύσει το πρόβλημα με κάποιον μαγικό τρόπο, προκειμένου να μπορούν να την κρίνουν οι πολίτες ανάλογα. Κάποιος μπορεί να εκτιμήσει την κίνηση αυτή για την ηθική της διάσταση, κάποιος άλλος μπορεί να θεωρήσει ότι γίνεται για το θεαθήναι. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί παλαιοκομματική πρακτική το να επιδιώκεις με ανέξοδες κινήσεις εντυπωσιασμού να «πιάσεις στασίδι» για την περίπτωση που κάποια στιγμή μελλοντικά δοθεί λύση σε ένα ζήτημα το οποίο γνωρίζεις ότι δεν λύνεται από εσένα, μόνο και μόνο επειδή θα έχεις στείλει κάποτε ένα ψήφισμα ή μια επιστολή-ευχολόγιο.
Κλείνοντας, μια πρόταση προς τον κ. «Υφυπουργό του Καστελλόριζου»: Τώρα που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την διαγραφή μέρους του δημοσίου χρέους της χώρας, ίσως μια επιστολή σας ή μια απόφαση της Περιφέρειας στην οποία να τονίζεται στους Θεσμούς η αναγκαιότητα της διαγραφής του να είναι μια καλή ιδέα. Ποιος ξέρει, αύριο-μεθαύριο αν όντως αποφασιστεί διαγραφή του χρέους, θα είναι κρίμα να μην το έχετε και αυτό στο παλμαρέ των επιτυχιών σας…