Ένα νέο φάρμακο απώλειας βάρους μείωσε την υψηλή αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους ενήλικες ύστερα από 36 εβδομάδες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Πρόκειται για την τιρζεπατίδη η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, καθώς και για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 500 ενήλικες με παχυσαρκία, διαπίστωσε ότι η τιρζεπατίδη μείωσε σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση – την πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συστέλλεται και τις τροφοδοτεί με αίμα- κατά τη διάρκεια περίπου οκτώ μηνών θεραπείας.
Η συστολική αρτηριακή πίεση θεωρείται κρίσιμος δείκτης της καρδιαγγειακής υγείας, με τις υψηλές τιμές (υπέρταση) να αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο μηχανισμός δράσης της τιρζεπατίδης είναι μοναδικός, καθώς προσομοιώνει δύο μεταβολικές ορμόνες, ενισχύοντας την έκκριση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη μετά τα γεύματα. Αυτό όχι μόνο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά επιβραδύνει την πέψη και μειώνει την όρεξη, οδηγώντας σε απώλεια βάρους. Αυτή η προσέγγιση διπλής δράσης διαφοροποιεί την τιρζεπατίδη από άλλα φάρμακα, όπως η σεμαγλουτίδη (Ozempic), η οποία στοχεύει μόνο σε μία από αυτές τις οδούς. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την τιρζεπατίδη για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 το 2022 και για τη διαχείριση του χρόνιου βάρους σε άτομα με παχυσαρκία στα τέλη του 2023.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η θεραπεία της παχυσαρκίας με το φάρμακο τιρζεπατίδη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη ή τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Τζέιμς Λεμός, πρόεδρος καρδιολογίας και καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας Southwestern στο Ντάλας.
«Αν και η τιρζεπατίδη έχει μελετηθεί ως φάρμακο για την απώλεια βάρους, η μείωση της αρτηριακής πίεσης στους ασθενείς μας σε αυτή τη μελέτη ήταν εντυπωσιακή. Αν και δεν είναι γνωστό αν η επίδραση στην αρτηριακή πίεση οφειλόταν στο φάρμακο ή στην απώλεια βάρους των συμμετεχόντων, τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν με την τιρζεπατίδη ήταν στο επίπεδο που θα περίμενε κανείς με μια πλήρη δόση ενός φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση», επισήμανε.
Αυτή η έρευνα ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης μελέτης, της SURMOUNT-1, που επικεντρώθηκε στην επίδραση της τιρζεπατίδης στην απώλεια βάρους. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν συνεπή σε διάφορες υποομάδες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, του δείκτη μάζας σώματος και των παραγόντων κινδύνου υπέρτασης, αναδεικνύοντας την ευρεία εφαρμογή της τιρζεπατίδης. Ωστόσο, η μελέτη έχει κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα, εστίασε σε ένα υποσύνολο συμμετεχόντων και δεν αξιολόγησε διατροφικές αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση.
«Συνολικά, αυτά τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά ότι τα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους είναι αποτελεσματικά στη μείωση του σωματικού βάρους και είναι επίσης αποτελεσματικά στη βελτίωση πολλών επιπλοκών της παχυσαρκίας, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2 και η δυσλιπιδαιμία, μεταξύ άλλων», σημειώνει ο Δρ. Μάικλ Χολ, πρόεδρος του τμήματος ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μισισιπή στο Τζάκσον.
«Ενώ ο αντίκτυπος είναι σημαντικός, πολλές από αυτές τις επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία δρουν συνεργιστικά και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Έτσι, οι στρατηγικές που μετριάζουν τις πολλαπλές επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων», εξήγησε ο επιστήμονας.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Hypertension».
ΠΗΓΗ: Studyfinds