Κοινωνία
Φεμινιστική Απεργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 8 Μαρτίου
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σχετική συνέντευξη τύπου για την Φεμινιστική Απεργία, φεμινιστικές οργανώσεις, γυναικείες συλλογικότητες, συνδικαλιστικές ενώσεις και τομείς γυναικών κομμάτων κάλεσαν τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότισσες, φοιτήτριες, μαθήτριες και όλες τις γυναίκες, να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την ίδια ημέρα, στις 14:00 ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος.
«Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων, να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια δουλειά, να υποαντιπροσωπεύονται στο κοινοβούλιο, να αποκλείονται έμμεσα από τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, να υφίστανται έμφυλη βία και να είναι θύματα καταναγκαστικής πορνείας», τόνισε, μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Γκατσούκα και συνέχισε λέγοντας πως «παλεύουμε, ακόμα, ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς, για να μη γυρίσουμε στο 1933 και στο τρίπτυχο παιδιά-κουζίνα-εκκλησία».
Σύμφωνα με την κ. Γκατσούκα όπου το σύστημα είναι αξιοκρατικό και τα κριτήρια αδιάβλητα, οι γυναίκες διαπρέπουν, φέρνοντας το παράδειγμα των φοιτητριών στην ανώτατη εκπαίδευση, όπου οι γυναίκες αποτελούν το 60% του συνόλου των φοιτητών. Για μια μέρα «αληθινού αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα» έκανε λόγο η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, προτείνοντας να γίνει η 8η Μάρτη ανάλογη της Πρωτομαγιάς, δηλαδή ημέρα απεργίας και αργίας.
Για τα φαινόμενα απολύσεων εγκύων, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, της αποκλειστικής ανάληψης όλων των υποχρεώσεων του σπιτιού από τις γυναίκες και της περαιτέρω φτωχοποίησης των γυναικών στην κρίση, μίλησε η Σοφία Κάντα, γραμματέας Ισότητας της ΟΤΟΕ.
Η Φεμινιστική Απεργία ξεκίνησε από το 2016, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων από χώρες τις Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Παγκοσμίως, το 2018 συμμετείχαν επίσημα σαράντα χώρες. Χαρακτηριστικά, στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία, όπου συμμετείχαν περισσότερες από πέντε εκατομμύρια γυναίκες.
Στην απεργία της 8 Μάρτη καλούν, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ και τα τμήματα γυναικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του ΚΙΝ.ΑΛ., του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. και των Οικολόγων Πρασίνων.
newsit.gr