Connect with us

Κινηματογράφος

Δράμα: Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους 2021 επιστρέφει

drama film

Όλα όσα θα δούμε στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο, το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (44ο DISFF), θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου σε φυσικούς χώρους και online με πρωταγωνιστές τους κινηματογραφιστές και το κοινό που αγαπά και στηρίζει την ταινία μικρού μήκους.

Το τρέιλερ της φετινής διοργάνωσης υπογράφει ο βραβευμένος σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος.

Το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα πλαισιώνουν τα τρία νέα τμήματα του DISFF: το Διεθνές Πρόγραμμα Animation, το Short & Green -διαγωνιστικά και τα δύο-, αλλά και το Cinematherapy που μετά την περσινή επιτυχία του, απέκτησε δικαιωματικά μια μόνιμη θέση στο πρόγραμμα.

Το 44ο DISFF θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο Ολύμπια και το Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος), στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στο Drive-in Cinema που θα λειτουργήσει αποκλειστικά για την εβδομάδα του Φεστιβάλ, στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου) καθώς και διαδικτυακά.

Συνολικά θα παρουσιαστούν 158 ταινίες από περισσότερες από 50 χώρες σε όλα τα προγράμματά του Φεστιβάλ.
Η διάσημη Ελληνογαλλίδα ηθοποιός Άννα Μουγκλαλίς, επίσημη προσκεκλημένη του φεστιβάλ, θα συμμετάσχει στην Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος.

Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννης Σακαρίδης, «το DISFF 44, συντονισμένο με τη παγκόσμια κοινότητα, προχώρησε σε οικολογικές δράσεις και ξεκίνησε φέτος το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Short and Green. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρουσιάζουμε το πρόγραμμα Cinematherapy με επικεφαλής την Ντενίς Νικολάκου, με τρεις νέες ταινίες από τις φετινές συμμετοχές που ξεχώρισαν για το περιεχόμενό τους και την ευαίσθητη προσέγγισή τους. Θέλοντας να ενισχύσουμε το κλίμα αυτό, στη φετινή μας διοργάνωση έχουμε τη χαρά και ευτυχή συγκυρία να φιλοξενούμε τον συγγραφέα του best seller «Το Δώρο» Στέφανο Ξενάκη».

Ο κ. Σακαρίδης προσθέτει σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως «φέτος δόθηκε μεγάλη έμφαση στο Animation. Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Animasyros, την ΑSIFA και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δημιουργήθηκε ένα νέο Διεθνές Πρόγραμμα Animation με επικεφαλής τον εξαιρετικό σκηνοθέτη και καθηγητή στο ΠΑΔΑ Σπύρο Σιάκα.

Για άλλη μια φορά έχουμε πιο δυνατό Εθνικό Διαγωνιστικό από τη προηγούμενη χρονιά, με τις γυναίκες σκηνοθέτριες να είναι περισσότερες από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό η νεανική ομάδα του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη είδε ταινίες από 105 χώρες. Και το Διεθνές Σπουδαστικό με επικεφαλής για δεύτερη χρονιά τον σκηνοθέτη/σεναριογράφο Θανάση Νεοφώτιστο δέχθηκε φέτος πάνω από 2.000 ταινίες, και οδεύει στο στόχο να γίνει ένα από τα κορυφαία προγράμματα στην Ευρώπη».

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Από τις 247 ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν φέτος, 30 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 44ης διοργάνωσης (θα βρείτε τη λίστα εδώ), σε ένα «σφιχτό» πρόγραμμα αντιπροσωπευτικό της φετινής παραγωγής. Σε αυτές συγκαταλέγονται 24 φιλμ μυθοπλασίας, 2 ντοκιμαντέρ, 2 animation και 2 πειραματικές.

Η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ γυναικών, η απεικόνιση αλληγορικών μητριαρχικών μοντέλων εξουσίας, η εκδίκηση γυναικών απέναντι σε κακοποιητικούς άνδρες και ο σεξισμός, καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της φετινής θεματικής των ταινιών.

Ταυτόχρονα, θίγονται ζητήματα όπως το μπούλινγκ, η θρησκοληψία, η βία του όχλου και η μισαλλοδοξία, ενώ η μετανάστευση, οι προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, ο χωρισμός και η διαχείριση του πένθους μοιάζουν να εμπνέουν για άλλη μια φορά τους μικρομηκάδες.

Τους νέους σκηνοθέτες μοιάζει να απασχολεί ιδιαίτερα και η καθημερινότητα και η ψυχολογία των influencers, instagrammers, youtubers και followers, ο εθισμός στα κοινωνικά δίκτυα και η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ του είναι και του φαίνεσθαι στην ψηφιακή εποχή. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η πανδημία αντιμετωπίζεται κυρίως ως φόντο και όχι ως βασικό θέμα.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 27 χρόνια από τη διεθνοποίησή του, θα προβάλει συνολικά 23 ταινίες από 19 χώρες -από μια δεξαμενή ταινιών οι οποίες υποβλήθηκαν από συνολικά 105 χώρες.

Ανάμεσά τους βρίσκουμε τρεις ελληνικές ταινίες: «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου, «Από το μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη και «Brutalia, days of labour» του Μανώλη Μαυρή (θα βρείτε τη λίστα εδώ).

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Head Programmer του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Γιώργος Ζώης, «το πρόγραμμά μας είναι ένα πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό με κινηματογραφιστές από όλες τις ηπείρους που εστιάζουν με φρέσκια και μοντέρνα ματιά στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους κόσμο. Αυτή τη χρονιά αυξήσαμε τη διάρκεια των ταινιών που δεχόμαστε στα 45 λεπτά και επιλέξαμε με χαρά πολύ δυνατές ταινίες που συνήθως δεν βρίσκουν θέση στα φεστιβάλ λόγω μεγαλύτερης διάρκειας».

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Στο φρέσκο και πολύ νεανικό διαγωνιστικό πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε πέρυσι στο Φεστιβάλ Δράμας με Head Programmer τον Θανάση Νεοφώτιστο, επιλέχθηκαν να προβληθούν 22 ταινίες από 17 χώρες και 21 σχολές, σκηνοθετημένες από 13 γυναίκες και 11 άνδρες σκηνοθέτες -ανάμεσά τους και 3 ελληνικές: «Elevator Alone» (Aναστασία Παπαδοπούλου), «Tolis Live or (Toronto)» (Αλέξανδρος Ρέλλος) και «Ante Nte» (Aριάδνη Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου) (θα βρείτε τη λίστα εδώ).

Ο Θ. Νεοφώτιστος σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, καθώς ο σαφής στόχος της επικέντρωσης στην κινηματογραφική ποιότητα και της αντιμετώπισης της σπουδαστικής ταινίας ως ένα αξιοσέβαστο καλλιτεχνικό έργο αναγνωρίστηκε και έτσι δεχθήκαμε περίπου 2.000+ καταθέσεις (σε σχέση με τις 700 καταθέσεις πέρυσι) σπουδαστικών ταινιών από όλο τον κόσμο.

Από αυτές προέκυψε ένα σφιχτό, υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, για το οποίο είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι! Από τις 22 ταινίες που επιλέξαμε, 8 θα προβληθούν σε παγκόσμια-διεθνή πρεμιέρα ενώ συγκαταλέγονται και ταινίες που έχουν, ήδη, διαγράψει σημαντική φεστιβαλική πορεία».

ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού απαρτίζεται από τους: Άννα Μουγκλαλίς (Άννα Μουγλάλη) -ηθοποιό, σκηνοθέτιδα, Αφροδίτη Παναγιωτάκου – διευθύντρια πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση, Βένια Βέργου -διευθύντρια του Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Λυδία Γεωργανά – σκηνοθέτιδα, casting director και coach ηθοποιών, Γιάννη Χαλκιαδάκη – μοντέρ.

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό, συμμετέχουν οι: Μενέλαος Καραμαγγιώλης -σκηνοθέτης, Ελένη Ανδρουτσοπούλου -υπεύθυνη ελληνικού προγράμματος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Στέλλα Θεοδωράκη -σκηνοθέτις, παραγωγός, Παναγιώτης Ιωσηφέλης -σεναριογράφος, καθηγητής σεναρίου, Χριστίνα Μπίθα -δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου.

Στο Διεθνές Σπουδαστικό τμήμα την κριτική επιτροπή συνθέτουν οι: Ναζίλ Ελιφ Ντουρλού – σκηνοθέτις (Τουρκία), Κυβέλη Short – παραγωγός (Ελλάδα) και Θοδωρής Δημητρόπουλος – κριτικός κινηματογράφου (Ελλάδα).

Και φέτος θα απονεμηθούν τα Βραβεία Κοινού: μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ (Online Festival), οι θεατές θα μπορούν να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της καλύτερης ταινίας για το Audience award και για τα πέντε διαγωνιστικά προγράμματα του φεστιβάλ.

in.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014