Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Κ.Κ.Ε.-Κ.Ν.Ε. στο Αγρίνιο: «Το καπνεργατικό κίνημα του Αγρινίου την περίοδο του Μεσοπολέμου»
Το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ του Αγρινίου το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, 9:15 μ.μ., στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο.
Θέλοντας να ζωντανέψουμε την ιστορία της πόλης μας αλλά και να αναδείξουμε τη δράση του καπνεργατικού κινήματος, διαμορφώθηκε αυτό το αφιέρωμα. Που επιμελήθηκε ομάδα μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ, που με μεράκι δούλεψαν και συγκέντρωσαν τα απαραίτητα υλικά.
Το κεντρικό σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ: «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!… Σίγουρος δρόμος… Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ… Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!», δίνει το στίγμα του και εντάσσεται στον κύκλο των εκδηλώσεων που απλώνονται σε όλη τη φετινή χρονιά για τον γιορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ. Το στοιχείο λοιπόν, του εορτασμού ενός αιώνα πλούσιας αγωνιστικής δράσης του ΚΚΕ και μισού αιώνα της ΚΝΕ, στο πλευρό του Κόμματος, μέχρι την τελική νίκη της εργατικής τάξης και την ανατροπή της καπιταλιστικής κοινωνίας, δεν θα μπορούσε παρά να συναντιέται σε πολλές από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
Με την ίδρυση του ΚΚΕ το 1918, η εργατική τάξη αποκτά για πρώτη φορά το δικό της κόμμα στη χώρα μας. Η φλόγα της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης το 1917 είχε δώσει προηγουμένως ώθηση στο επαναστατικό εργατικό κίνημα διεθνώς και στην Ελλάδα.
Η οργάνωση και η πολιτική συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης στη χώρα μας περνά σε ανώτερο, πιο ώριμο επίπεδο, μετά την πρώτη επίδραση των σοσιαλιστικών ιδεών στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτό αποτυπώνεται και στην πόλη μας ανάμεσα στους καπνεργάτες, αλλά και τα υπόλοιπα τμήματα της εργατικής τάξης.
Καθοριστική συμβολή είχαν οι μεταφράσεις του Αγρινιώτη Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, ο οποίος είχε περάσει στο δημοτικισμό και το σοσιαλισμό, του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος», των Μάρξ και Ένγκελς, όπως και άλλων έργων τους.
Πίσω και μέσα από κάθε αγώνα των καπνεργατών προβάλλουν πρωτοπόροι εργάτες, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ένας από αυτούς, ο καπνεργάτης Δημήτρης Κατσικιώτης, Γραμματέας της ΚΟ Αγρινίου, που σκοτώθηκε στη μάχη της Κόρδοβας στη Βόρεια Ισπανία, στον Ισπανικό εμφύλιο.
Οι πρώτοι κομματικοί πυρήνες μέσα στην πόλη του Αγρινίου δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Τα μέλη του δρούσαν μέσα από τα σωματεία Καπνεργατών, που είχε ιδρυθεί από το 1911, Υποδηματεργατών -Τσαγκάρηδων και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ 8.000 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1926
Οι καπνεργάτες την περίοδο αυτή διεκδικούν αύξηση στα μεροκάματα καθώς δεν φτάνουν ούτε για το καθημερινό ψωμί. Κηρύσσουν απεργία στις 31 Ιουλίου 1926, με σύνθημα που φανερώνει την κατάστασή τους: «Δικαία απαίτησις, ή 100 δράμια ψωμί ή ένα χρόνο απεργία».
Οι καπνέμποροι μένουν αδιάλλακτοι και οι καπνεργάτες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Διοργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 8 Αυγούστου 1926 στο Πάρκο, συμμετέχουν 8.000 απεργοί.
Από την άλλη μεριά συγκεντρώνονται ισχυρές δυνάμεις χωροφυλακής και Ευζώνων από το Μεσολόγγι. Η συμπλοκή αναπόφευκτη και από τους πυροβολισμούς πέφτει νεκρός ο Θεμιστοκλής Καρανικόλας και η έγκυος καπνεργάτρια Βασιλική Γεωργαντζέλη, ενώ τραυματίζονται πάνω από 30 καπνεργάτες.
Η κηδεία τους μετατρέπεται σε επιβλητική διαδήλωση όλου σχεδόν του λαού του Αγρινίου και των γύρω περιοχών. Ο απεργιακός αγώνας τέλειωσε, ένα μήνα μετά, με νίκη των καπνεργατών, καθώς πέτυχαν αυξήσεις κατά 10-13%.
ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
Τέτοιες και άλλες πλευρές της δράσης των καπνεργατών θα δει και θα ακούσει ζωντανά μπροστά του ο θεατής που θα παρακολουθήσει το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα. Το οποίο θα γίνει σε νέα-δεύτερη σκηνή που θα στηθεί στο χώρο, για πρώτη φορά, ώστε να εξυπηρετηθεί αυτή η προσπάθεια.
Επίσης στο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση με το ίδιο περιεχόμενο, όπου θα γίνονται ξεναγήσεις, ώστε να γνωρίσει ο καθένας περισσότερα από την άγνωστη ιστορία της πόλης μας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσή της έως σήμερα.
Το πρόγραμμα στη συνέχεια θα περιλαμβάνει:
- ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΟΔΩΡΗ ΧΙΩΝΗ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ,
ΣΤΙΣ 10:00 μμ
- ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ (αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο και λαϊκό γλέντι)
- ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΛΑΪΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΩΡΓΟΥ
Στο χώρο θα λειτουργεί επίσης μαθητικό στέκι με έκθεση «Το πρότυπο αθλητή μέσα και έξω από το γήπεδο». Επίσης θα υπάρχει βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής και οργανωμένος παιδότοπος για τους μικρούς μας φίλους.