Uncategorized
Το Φεβρουάριο «ξεκαθαρίζει» η κατάσταση για το ελληνικό χρέος
Πριν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Δ.Ν.Τ. τον Φεβρουάριο θα πρέπει να έχουν αποκρυσταλλωθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σε διαφορετική περίπτωση η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα καταστεί ακόμη πιο αμφίβολη.
Κατά τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, το ΔΝΤ είναι κάθετα αντίθετο στο να συνοδευθεί η ελάφρυνση του χρέους με όρους και με νέες δεσμεύσεις, διότι αφενός δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, αφετέρου μια τέτοια λύση δεν δίνει σαφήνεια στις αγορές και άρα στη δυνατότητά για αυτοχρηματοδότηση.
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να πείσει τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων μετά το σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης. Και οι ενδείξεις για την ευκρίνεια των αποφάσεων δεν είναι ενθαρρυντικές.
Στην έκθεση που έδωσε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) – Πρώτη και Δεύτερη Αξιολόγηση» γίνονται ελάχιστες αναφορές στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Εμπεριέχεται μόνον η αναφορά πως η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης οδήγησε το Eurogroup να παράσχει σημαντικές πρόσθετες διαβεβαιώσεις σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.
«Με την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το Eurogroup τον Ιούνιο του 2017 έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν, στο βαθμό που είναι αναγκαίο, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
insider.gr