Επιστήμες
Firefox Quantum: Ο νέος browser της Mozilla
Ο Firefox Quantum λανσαρίστηκε στις 14 Νοεμβρίου. Όπως έγραψε σε blogpost ο Μαρκ Μάγιο, αντιπρόεδρος της Mozilla, πρόκειται για το μεγαλύτερο update της από τότε που λανσαρίστηκε ο Firefox 1.0 το 2004.
Μεγαλύτερη ταχύτητα με χρήση λιγότερης μνήμης υπόσχεται η Mozilla με τον νέο της browser, Firefox Quantum, ο οποίος έχει προκαλέσει αίσθηση στον ειδικό Τύπο.
Ο Firefox Quantum λανσαρίστηκε στις 14 Νοεμβρίου. Όπως έγραψε σε blogpost ο Μαρκ Μάγιο, αντιπρόεδρος της Mozilla, πρόκειται για το μεγαλύτερο update της από τότε που λανσαρίστηκε ο Firefox 1.0 το 2004. Ο Μάγιο τονίζει πως έχει ταχύτητα δύο φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Firefox έξι μήνες πριν, με εντελώς ανανεωμένη μηχανή και εμφάνιση, «σχεδιασμένη να βγαίνει από τη μέση και να σας αφήνει να κάνετε αυτό που κάνετε καλύτερα: Να σερφάρετε σε ένα σωρό σελίδες, να ανοίγετε αμέτρητα tabs, όλα χωρίς καμιά ενοχή, επειδή ο Firefox Quantum χρησιμοποιεί λιγότερη μνήμη από τους ανταγωνιστές».
Η Mozilla δίνει έμφαση στο νέο User Interface: «Αποκαλούμε αυτή την πρωτοβουλία Photon, και σκοπός είναι ο εκσυγχρονισμός και η ενοποίηση όλων όσων χαρακτηρίζουμε Firefox, ενώ εκμεταλλευόμαστε τη γρήγορη νέα μηχανή» γράφει ο Μάγιο.
Για τους σκοπούς ανάπτυξης του Photon, εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι χρήστες περιηγούνται στο web. «Κοιτάξαμε σε πραγματικό hardware για να κάνουμε τον Firefox να φαίνεται ωραία σε κάθε οθόνη, και διασφαλίσαμε πως ο Firefox φαίνεται και λειτουργεί ως Firefox, ανεξαρτήτως της συσκευής που χρησιμοποιείτε». Επίσης, η Mozilla υπογραμμίζει πως το όλο σύστημα έχει στηθεί με σκοπό την επέκτασή του στο μέλλον, πηγαίνοντας πέρα από τα δεδομένα του σημερινού hardware.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Mashable, ο browser χρησιμοποιεί περίπου 30% λιγότερη μνήμη από τους ανταγωνιστές του, Chrome, Edge, Safari σε Windows και λίγο παραπάνω από τον Chrome σε macOS. Γενικά μιλώντας πάντως, η Mozilla φαίνεται να «στοιχηματίζει» επίσης σε μεγάλο βαθμό στο interface, καθώς έμφαση έχει δοθεί στο να «βγαίνει από τη μέση» όταν ο χρήστης περιηγείται στο Ίντερνετ, φορτώνοντας πρώτα το περιεχόμενο μιας σελίδας και τα ενεργά tabs. Σε γενικές γραμμές, τα σχόλια στον ειδικό Τύπο είναι θετικά, με τους reviewers να επαινούν την ταχύτητα και την ευχρηστία του- αν και αρκετοί τηρούν στάση αναμονής ως προς αν θα μπορούσε όντως να «εκθρονίσει» τον δημοφιλή Chrome. Οι περισσότεροι πάντως φαίνονται να συστήνουν στους χρήστες ανεπιφύλακτα, αν μη τι άλλο, τη δοκιμή του.
naftemporiki.gr