Connect with us

Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Απαιτείται εθνική συνεννόηση

5055772 1024x683 1

Σημεία εισήγησης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Πολιτικής Γραμματείας

1)Εθνικά θέματα -Μεταναστευτικό

α) Η χάραξη μιας στρατηγικής με εθνική γραμμή για τη  διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Δεν εξαντλείται με τη διαπίστωση ομοψυχίας στα αυτονόητα. Δεν εξαντλείται στα όρια μιας Κυβερνητικής θητείας.

Απαιτεί ακριβή ανάλυση των δεδομένων, ιεράρχηση και αποσαφήνιση των κινήσεων. Και βέβαια οι στρατηγικοί στόχοι να υπηρετηθούν με καλά σταθμισμένες τακτικές κινήσεις. Με συνέπεια και σταθερότητα. Αυτό είναι το περιεχόμενο της πρότασης μας για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά ζητήματα. Αυτό σημαίνει πατριωτικό κόμμα. Να αφήνεις τα ζητήματα αυτά έξω από το πεδίο της κομματικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν επιβάλλεται η κριτική όπου κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη. Αυτό προσδιόρισε και τη στάση μας στις τελευταίες εξελίξεις. Όσο και αν μερικοί αυτόκλητοι και μη υπερασπιστές της Κυβέρνησης αντιδρούν, εμμένουμε στη πρόταση για την δημιουργία Εθνικής Γραμμής μέσω του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καθυστερημένα και ο κ. Τσίπρας υιοθετεί την πρότασή μας.

Ο κ. Μητσοτάκης την αρνείται γιατί εκτιμά ότι η συγκυρία τον ευνοεί προσωπικά και κομματικά.

Κοντόφθαλμη λογική.  Τα προβλήματα με τα Εθνικά και το μεταναστευτικό θα έχουν βάθος και διάρκεια. Και άλλες φοβάμαι επικίνδυνες κλιμακώσεις ,ανάλογα με τις επιλογές του Ερντογάν και τις αποφάσεις της ΕΕ.

Β) Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, όχι μόνον για να εκβιάσει την Ευρώπη σε όλα τα ζητήματα της, αλλά -προσθέτως- ως ένα αποφασιστικό εργαλείο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεωρητικής στρατηγικής και των παράνομων επιδιώξεων της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν.

Ο κ. Τσίπρας  αποδέχθηκε συμφωνίες που καθιστούσαν την Ελλάδα, αποθήκη ψυχών.

Συμφωνίες που παρουσιάστηκαν ως προσωρινές και εφαρμόζονται για τέσσερα χρόνια πλέον.  Που εγκλώβισαν πρόσφυγες αλλά εγκλώβισαν και τη χώρα μας.  Που ανέστειλαν για 4 χρόνια τις συζητήσεις για ένα δίκαιο Δουβλίνο με αναλογικό επιμερισμό σε όλη την ΕΕ.

Συμφωνίες που έδωσαν τα κλειδιά στον Ερντογάν να κλείνει και να ανοίγει τις ροές των προσφύγων και μεταναστών σύμφωνα με τις δικές του επιδιώξεις. Με απαίτηση των Ευρωπαίων έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και έμειναν ουσιαστικά ανοιχτά τα ανατολικά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν άλλαξε πολιτική στο προσφυγικό, κινήθηκε στα ίδια χνάρια. Άλλαξε ρητορική και έκανε κάποιες σημειακές αλλαγές στη νομοθεσία.  Υπηρετεί την Κοινή Δήλωση όπως και ο κ. Τσίπρας. Οι ιδεολογικά συγγενείς του στην Ευρώπη, κόπτονται τώρα  να φυλαχτούν τα σύνορα μας, στην πραγματικότητα όμως είναι αυτοί που με τη στάση τους οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης ταλαντεύτηκε, υποτίμησε την Τούρκικη απειλή , καθυστέρησε σημαντικά.

Την ώρα που η Κυβέρνηση έδειχνε αυταρχισμό και πυγμή με τα ΜΑΤ στους νησιώτες, ο Ερντογάν προετοίμαζε την εισβολή στον Έβρο. Αιφνιδιασμένοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν ρότα, να σφραγίσουν τα σύνορα. Εμείς από μήνες  αναδεικνύαμε το πρόβλημα της φύλαξης των συνόρων (Διαβατά, ερώτηση στη Βουλή 22.11.19) και την ανάγκη αλλαγής της κοινής δήλωσης ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ελεγχθούν οι ροές.

Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, καθαρές κουβέντες είμαστε απόλυτοι σε αυτό. Γι αυτό και στηρίζουμε την προσπάθεια των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για το απαραβίαστο των συνόρων. Δεν χρειαζόμαστε τους φασίστες, δεν χρειαζόμαστε παρακράτος μπορούμε να προστατέψουμε τα σύνορα και να αντιμετωπίσουμε τους πρόσφυγες με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και με ανθρωπισμό.

Δεν κατέρρευσαν τα σύνορα. Όμως η πολιτική και επικοινωνιακή πίεση συνεχίζεται. Πρέπει να αποφύγουμε μια νέα Κοινή Δήλωση που θα βλάπτει πάλι τα συμφέροντα μας. Θα πρέπει να είμαστε παρόντες για να σταματήσουμε τα παζάρια του Ερντογάν.

Γ)Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι Ευρωπαϊκό ζήτημα, δεν μπορεί να μετατραπεί σε εθνική τραγωδία. Τα ευρωπαϊκά σύνορα, πρέπει να είναι προστατευμένα σε  όλη την έκταση τους, από ανεξέλεγκτες και παράνομες ροές. Γι αυτό επιμένουμε ότι η φύλαξη των συνόρων είναι κοινή  ευρωπαϊκή υπόθεση, πρώτον με αναβάθμιση και ενεργό ρόλο της FRONTEX και  δεύτερον με τη δημιουργία  νόμιμων οδών και δομών για την υποβολή αιτημάτων ασύλου εκτός ευρωπαϊκού εδάφους. Αλλά θα πρέπει να μην επαναπαυόμαστε σε αυτό.

Υπάρχουν συζητήσεις αυτή τη στιγμή και θα παρθούν αποφάσεις κατά τη διάρκεια της Γερμανικής προεδρίας. Εκκρεμεί όμως, ένας θανάσιμος κίνδυνος για την Ελλάδα, εάν στις αποφάσεις αυτές δεν υπάρξει ριζική αναθεώρηση του Δουβλίνου, ως προς την ρήτρα των χωρών πρώτης εισόδου. Εάν παραμείνει αυτή η ρήτρα, η Ελλάδα θα παραμείνει όμηρος του Ερντογάν. Επιπλέον η Κοινή Δήλωση έχει καταρρεύσει, έστω και τώρα καθυστερημένα το αναγνώρισε και ο Μητσοτάκης. Ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί και να εκβιάζει. Δεν πρέπει να περάσει ο εκβιασμός του. Σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Θέλει αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του. Γι αυτό η Κυβέρνηση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, δεν πρέπει να υποχωρήσουμε.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ούτε αποθήκη ψυχών, ούτε κυματοθραύστης των ροών. Οι ροές πρέπει να γίνουν πραγματικά ευρωπαϊκή υπόθεση. Από τη φύλαξη των συνόρων, την υποδοχή των αιτούντων άσυλο, τον υποχρεωτικό αναλογικό επιμερισμό τους στην ΕΕ, την κοινωνική ένταξη των δικαιούχων μέχρι  και την επιστροφή όλων όσων δεν δικαιούνται να διαμένουν στην Ευρώπη.

Εφόσον οι αποφάσεις της ένωσης δεν διασφαλίζουν τον έλεγχο ροών  και την δίκαιη κατανομή των βαρών , η Ελλάδα πρέπει να μπλοκάρει αποφάσεις, να ασκήσει veto σε σημαντικά ζητήματα της ΕΕ.  Πριν φτάσουμε εκεί είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε συμμαχίες και τους απαραίτητους συσχετισμούς για τις αποφάσεις.

Tο 2020 να μη γίνει 2016.

2) Προβλήματα για την Δημόσια υγεία

α) Το μεγάλο στοίχημα είναι να προλάβουμε την εξάπλωση ώστε να περιορισθεί το πρόβλημα. Ο ιός δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας, του συστήματος υγείας, του κρατικού μηχανισμού. Δοκιμάζει όμως και το αίσθημα ατομικής ευθύνης του καθενός.

Οι ως τώρα παρεμβάσεις μας αποβλέπουν στην σωστή και άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού.

Ζητήσαμε την σύγκλιση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε συμβάλλουν όλοι στη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Επιμείναμε στην ανάγκη άμεσης στελέχωσης των ΜΕΘ στα δημόσια Νοσοκομεία,  στην λήψη ειδικών μέτρων προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και στην προστασία  του ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες υγείας. Η ενίσχυση των δομών και του προσωπικού στο ΕΣΥ είναι κλειδί. Την ώρα της κρίσης πολιτεία και πολίτες στρέφονται στο δημόσιο σύστημα αναγνωρίζοντας τη σημασία του και κάνοντας επιτακτική την ενίσχυσή του.

Επισημάνουμε ότι υπήρξαν σοβαρά κενά και καθυστερήσεις ,ιδιαίτερα στην υπόθεση του ασθενή στην Δυτική Ελλάδα. Το αναδείξαμε ώστε να μη επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.

Χρειάζεται ψυχραιμία και εγρήγορση από όλους.

Να κινηθούμε με σχέδιο, με βάρος στην πρόληψη, με σωστή επιχειρησιακή προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας. Με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ και τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

β)Ο κίνδυνος από τον ιό δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα σε περιοχές της χώρας (Δυτική Ελλάδα) και σε κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, απειλώντας επιχειρήσεις και εργαζόμενους .

Είναι αναγκαία άμεσα μέτρα ενίσχυσης τους από την πολιτεία.

Μέτρα όπως η αναστολή των τρεχουσών οφειλών και δόσεων για ρυθμίσεις, η αποτροπή κατασχέσεων, η παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, η κάλυψη των εργαζομένων για επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργία τους. Αν τυχόν υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται ,πρέπει επίσης να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα στήριξης τους από τον ΟΑΕΔ.

Έχουμε επισημάνει με ερώτηση της ΚΟ τα πρώτα προβλήματα που παρουσιάζονται στον κρίσιμο χώρο του Τουρισμού. Απαιτείται ειδικό πρόγραμμα στήριξης με συνεργασία με τους φορείς του χώρου.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα ακόμη πλήγμα στις προοπτικές της ανάπτυξης. Που ούτως η άλλως ως απέδειξαν και τα στοιχεία για το 2019 είναι πολύ χαμηλότερες από τις προσδοκίες και τις μεγαλόστομες προβλέψεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Επειδή μάλιστα αυτό το πρόβλημα αναδεικνύεται σε όλη την Ευρώπη, είναι επιβεβλημένο και ελπίζουμε επιτέλους να τεθεί από την Κυβέρνηση ζήτημα στην ΕΕ τόσο για την μείωση των στόχων για τα εξοντωτικά πλεονάσματα,  όσο και για την δυνατότητα έκτακτων ενισχύσεων σε κλάδους και περιοχές που δεν προβλέπονται ως τώρα από τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς. Ελπίζω να τεθεί από κ.Μητσοτάκη σήμερα στη συνάντηση του με την κ.Μέρκελ.

γ)Θέματα κοινωνικής πολιτικής

Οι σημαντικές εξελίξεις της επικαιρότητας, δεν πρέπει να αναστείλουν τις πρωτοβουλίες μας και να βάλουν σε δεύτερη μοίρα σε ορισμένα μεγάλα κοινωνικά θέματα.

Το Κίνημα Αλλαγής όλο το περασμένο διάστημα αναδείχθηκε ως το πολιτικό αντίβαρο απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές  της ΝΔ, που βαδίζει βέβαια μένοντας πιστή στις απαράδεκτες δεσμεύσεις του κ Τσίπρα.

Οι παρεμβάσεις μας στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά, στην αντιμετώπιση των Πλειστηριασμών,  με σημαντικές πρωτοβουλίες και της ΚΟ, ενίσχυσαν τους δεσμούς μας με τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τις συντηρητικές πολιτικές.

Και αυτό αποδεικνύεται από την συνεχή ενίσχυση των δυνάμεων μας σε κάθε εκλογή στους χώρους των κοινωνικών και επιστημονικών κινημάτων. Σε πραγματικές εκλογές .

Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε .Με Βάση την απόφαση μας για αυτόνομη πορεία που ολοφάνερα ενοχλεί τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τους μηχανισμούς προπαγάνδας τους.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να κλιμακώσουμε τις πρωτοβουλίες μας με πρώτο βήμα ολοκληρωμένη παρέμβαση για την προστασία της Α κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.

Έχουμε προτείνει την σύσταση διακομματικής επιτροπής για την εξεύρεση κοινής και βιώσιμης λύσης. Ο χρόνος για τις απαντήσεις των κομμάτων τελειώνει. Όποιος αρνηθεί αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον Ελληνικό λαό.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014