Connect with us

Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα

fofi gennimata arthro

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης αναβαθμίζει την Τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο επιθετικών κινήσεων.

Έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου εκδήλωσης του τουρκικού επεκτατισμού, στην καρδιά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Έχουμε τώρα ένα νέο επικίνδυνο και αρνητικό άλμα του τουρκικού σχεδιασμού, μια νέα πραγματικότητα, που επιβάλλει εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα . Επιβάλλεται να υπάρξουν καθαρές εθνικές γραμμές, που θα στηρίζονται και θα εμπεδώνουν την αναγκαία εθνική ομοψυχία.

Τέσσερεις προτεραιότητες για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων:

Πρώτον: Η στοχευμένη διπλωματική δραστηριοποίηση, όχι μόνο με ενημέρωση αλλά με απαίτηση ενεργητικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκαθαρίσει σε σχέση με το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη ότι :

– Η Ευρωπαϊκή ένωση και τα κράτη μέλη δεν αναγνωρίζουν το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Δεν αναγνωρίζουν θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο.

– Και ότι θα επιβάλλει κυρώσεις κατά όποιου δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη, που αφορά κράτος μέλος της Ε.Ε.

– Προτείναμε να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.

– Για την συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας ή εργασίας τους, ζητήσαμε την «επικαιροποίηση» της εγγραφής τους, με σχετική δήλωση τους στα κατά τόπους προξενεία και πρεσβείες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

– Διεκδικούμε την δυνατότητα έκφρασης της συμμετοχής τους με ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ψήφο, και διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.

– Ξεκαθαρίσαμε ότι είναι απαραίτητο να προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα.

– Διατυπώσαμε εξαρχής, με απόλυτη σαφήνεια την πρότασή μας για την πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που ζητήσαμε να εξασφαλίζεται με την δημιουργία μιας νέας ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων.

– Την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές.

– Την πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες της ψηφοφορίας.

-Την εκπροσώπησή τους ως διακριτής κατηγορίας στη Βουλή, μέσω βουλευτών που θα εκλέγονται και θα εκπροσωπούν τους ίδιους.΄

Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην διαμόρφωση ενός ευρύτερου μετώπου διεθνούς υποστήριξης των δικαιωμάτων μας, που το έχουμε σήμερα ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο εσείς κ. Πρωθυπουργέ στο λαϊκό κόμμα όσο κι εγώ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό.

Δεύτερο: Η ενίσχυση όλων των σχημάτων συνεργασιών που οικοδομήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πρωτοβουλίες σε διμερές επίπεδο με χώρες που τους αφορά η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, από την Ρωσία ως και την Κίνα, και κάθε χώρα που έχει συμφέροντα στην περιοχή μας.

Τρίτον: Η άμεση ποιοτική αναβάθμιση των εθνικών δυνάμεων αποτροπής. Έχουμε το πλεονέκτημα να διαθέτουμε ένα υψηλού επιπέδου, έμπειρο και αξιόμαχο προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα τα μέσα, ώστε να καταστεί φανερό, ότι όποιος απλώσει δάκτυλο στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, θα χάσει το χέρι του.

Τέταρτο: Να επιδιώξουμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες . Να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία , ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς είναι η Χάγη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Να αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, να αρχίσουν συνομιλίες για την κατάρτιση του συνυποσχετικού, ώστε να οδηγηθούμε στην εκδίκαση της διαφοράς.

Όλα αυτά αποκτούν δύναμη και παράγουν αποτέλεσμα στη βάση της ομοψυχίας.

Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη, την καλή γειτονία, την συνεννόηση και τη συνεργασία.

Η εθνική μας κόκκινη γραμμή είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Όποιος θέλει παρά το δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα δικά μας νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα, οφείλει να γνωρίζει από τώρα, ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η σημερινή συνεδρίαση είναι ιστορική. Η ψήφος των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού γίνεται επιτέλους πράξη.

Χρειάστηκε να περάσουν 18 χρόνια από την καθοριστική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ κατά την συνταγματική αναθεώρηση του 2001, που έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουμε.

Είναι αυτονόητο, να έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν οι απανταχού Έλληνες.

Είναι αυτονόητο, να έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν τα παιδιά μας, οι νέοι επιστήμονες, που ξενιτεύτηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα στην κρίση, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ τους. Είναι θέμα Εθνικό. Χρέος μας να το διασφαλίσουμε.

Εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε καθαρή θέση:

Με τις προτάσεις μας αυτές, επιδιώξαμε:

Ο δρόμος του διαλόγου και της συνεννόησης δεν ήταν εύκολος.

Από την αρχή η μεν ΝΔ δεν έθεσε σε διαβούλευση τις προτάσεις της και περιορίστηκε σε …διαρροές – προφανώς επιλέγοντας τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», ο δε ΣΥΡΙΖΑ έκανε το πρωτοφανές πολιτικό και θεσμικό ατόπημα, να προτείνει τον μη συνυπολογισμό της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών, παραβιάζοντας έτσι απόλυτα την συνταγματική αρχή της ισοτιμίας της ψήφου και αντιμετωπίζοντας τους απόδημους Έλληνες ως πολίτες β’ κατηγορίας.

Παράλληλα, από την αρχή και μέχρι το τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε αντίθετος στην επιστολική ψήφο και στην διευκόλυνση των αποδήμων κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους.

Το ΚΚΕ έθεσε επίσης σειρά προϋποθέσεων και όρων, που περιόριζαν σημαντικά το σώμα των εκλογέων του εξωτερικού.

Με όλα τα παραπάνω, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι ακριβώς την ώρα που εμείς υπογραμμίζαμε το αυτονόητο και δίναμε τη μάχη, άλλοι έθεταν αστερίσκους και ερωτηματικά.

Όταν εμείς υποστηρίζαμε την καθολικότητα της ψήφου, άλλοι έθεταν προϋποθέσεις και αποκλεισμούς

Όταν εμείς επιμείναμε μέχρι το τέλος στην επιστολική ψήφο, άλλοι ξεκάθαρα αρνήθηκαν και έθεσαν «βέτο»

Όταν εμείς βάλαμε στο τραπέζι όχι μόνο την ψήφο των αποδήμων, αλλά και την εκπροσώπησή τους με την εκλογή βουλευτών που τους αντιπροσωπεύουν, άλλοι πρότειναν να μην συμπεριλαμβάνεται καν η ψήφος τους στο εθνικό αποτέλεσμα !

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Το νομοθέτημα που σήμερα έρχεται να ψηφιστεί στη Βουλή, δεν είναι αυτό που επιδιώκαμε. Είναι κατώτερο, φοβικό και με αρκετά προβληματικά σημεία. Επικράτησαν οι κομματικές υστεροβουλίες.

Είναι βέβαια μια αρχή. Γι’ αυτό παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις μας θα συμβάλουμε με την θετική μας ψήφο ώστε να γίνει έστω και τώρα ένα βήμα στην κατεύθυνση που αγωνιζόμαστε.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που το Κίνημα Αλλαγής, η παράταξη που έκανε τις μεγαλύτερες προσπάθειες, αλλά και αρκετές υποχωρήσεις για να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία, εργάστηκε σκληρά και με πείσμα, ώστε να υπάρξει συναίνεση και να υπάρξει -έστω – αυτή η αρχή.

Όταν ξεκίνησε ο διάλογος έδειχνε να μην έχει καμία προοπτική.

Καταφέραμε σήμερα με επιμονή και πίστη στη σπουδαιότητα αυτού του πολιτικού εγχειρήματος, να πετύχουμε το minimum, μιας συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων.

Ανοίξαμε υπομονετικά και μεθοδικά την συζήτηση για το δικαίωμα της εκπροσώπησής τους, το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» και καταφέραμε να διαμορφώσουμε και να γίνει δεκτή η εναλλακτική δική μας πρόταση, με υποχρεωτική συμμετοχή τριών υποψηφίων βουλευτών από τους κατοίκους του εξωτερικού στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, εκ των οποίων ο ένας υποχρεωτικά θα συμπεριλαμβάνεται στις τρεις πρώτες θέσεις.

Οι Έλληνες του εξωτερικού μας κρίνουν, μας συγκρίνουν και μας αξιολογούν.

Κρίνουν ιστορικά όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τη στάση τους, μέσα στο χρόνο.

Συγκρίνουν τις θέσεις του κάθε πολιτικού χώρου και την καθαρότητα στην διατύπωσή τους.

Αξιολογούν την ειλικρίνεια και τη συνέπεια, όπως επίσης και τους αντιπερισπασμούς, τις κυβιστήσεις και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες που εξυπηρετεί ο καθένας.

Εμείς νιώθουμε ότι σταθήκαμε με απόλυτη συνέπεια και ευθύνη και σε αυτό το θέμα.

Εκφράσαμε καθαρά τις θέσεις μας.

Δεν κρυφθήκαμε πίσω από τις αντιρρήσεις άλλου κόμματος.

Ανοίξαμε δρόμους για να υπάρξει συναίνεση και συμφωνία όλων των κομμάτων στο θέμα της εκπροσώπησης των αποδήμων στα ψηφοδέλτια.

Αυτός είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε εμείς τη συνεννόηση, για την οποία πραγματικοί πιστοί, αποδεικνύονται πολύ λίγοι.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Συναντηθήκαμε με πολλούς αντιπροσώπους αποδήμων τους τελευταίους μήνες, μελέτησα τις τοποθετήσεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τα υπομνήματα που μας απέστειλαν.

Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευσή τους και συμμερίζομαι τί ακριβώς εννοούν όταν λένε ότι νιώθουν προσβεβλημένοι με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται, προκειμένου να έχουν δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.

Και πώς να μην νιώθουν προσβεβλημένοι, όταν την ώρα που οι απόδημοι διαμαρτύρονται σθεναρά, την ώρα που ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών, διαμηνύει από το βήμα της Γερουσίας, ότι ο ίδιος δεν θα ψηφίσει στις επόμενες εκλογές, επειδή δεν πληροί τις φορολογικές και χρονικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, πολλοί ανάμεσά μας, προσποιούνται ότι δήθεν δεν καταλαβαίνουν!

Εμείς επαναλαμβάνουμε το αίτημα που οι ίδιοι οι απόδημοι διατύπωσαν χωρίς περιστροφές η επιστολική ψήφος είναι αναγκαία, είναι μια πρακτική δοκιμασμένη, μια δυνατότητα καθοριστική, για την διευκόλυνση και τελικά τη συμμετοχή των αποδήμων.

Ακόμα και τώρα, υπάρχει περιθώριο, να κάνουμε την υπέρβαση και να συμφωνήσουμε όλοι μαζί.

Η Κυβέρνηση ήδη διαμήνυσε επανειλημμένα δια του υπουργού της ότι συμφωνεί τελικά με την επιστολική ψήφο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια στόματος του αρχηγού της κ Τσίπρα δήλωνε τον Ιούνιο του 2009 στο 19ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Σουηδίας, στο οποίο παρευρέθηκε, υπέρμαχος της επιστολικής ψήφου (καταγράφηκε στα σχετικά πρακτικά καθώς και στο περιοδικό “Ελληνισμός του Βορρά”, (Ιούνης 2009, εκδότης: Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Σουηδίας,σελ.:23-24)

Σήμερα ο κ Τσίπρας αρνείται πεισματικά.

Οφείλει να εξηγήσει την άρνησή του. Όπως και το ΚΚΕ.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται με το νομοσχέδιο στη συμμετοχή προκαλούν μια απίστευτη ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και αποκλείουν πολλούς.

Στερούν δε τη δυνατότητα ψήφου στους οικονομικά αδύναμους που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν.

Οδηγούν σε ταξική ψήφο.

Εμείς δε θα σταματήσουμε να επιμένουμε ότι όλες αυτές οι προβληματικές ρυθμίσεις πρέπει να αλλάξουν.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι εθνική δύναμη.

Είναι δικαίωμα των αποδήμων η ψήφος τους και χρέος δικό μας να διευκολύνουμε, με όλους τους τρόπους, τη συμμετοχή τους.

Μην εμποδίζετε με τους περιορισμούς σας, τον Οδυσσέα να φτάσει στην Ιθάκη, στο σπίτι του…

Advertisement

AgrinioTimes ©2014