Βουλή
Φώφη Γεννηματά: Πολιτική, κράτος οργανωμένο και ισχυρά συστήματα υγείας
Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή
Κύριες και κύριοι βουλευτές,
Ένας μαύρος κύκνος αλλάζει τη ροή της ιστορίας, αλλάζει τον κόσμο όπως τον ξέραμε, αλλάζει τον καθένα από εμάς και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Πολλά πράγματα δεν θα είναι ίδια όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος και στην πολιτική.
Ελπίζω και εύχομαι το πρώτο που θα έχει ηττηθεί να είναι ο λαϊκισμός και ο κυνισμός , η αντίληψη ότι οι αγορές από μόνες τους μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα.
Όχι δεν τα λύνουν. Χρειάζεται η πολιτική, χρειάζεται κράτος οργανωμένο. Χρειάζονται ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας.
Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω μία παρένθεση. Θέλω να σταθώ σε όσα ακούστηκαν τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκπληξη είδα την επιλεκτική αναφορά του Πρωθυπουργού στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δείχνει ένα έλλειμμα γενναιοδωρίας, κύριε Πρωθυπουργέ που δεν ταιριάζει σε αυτό που βιώνει τώρα η χώρα και στη στάση όλων μας. Στέλνει λάθος μηνύματα στον ελληνικό λαό και μας βάζει όλους σε σκέψεις σε σχέση με τις δεύτερες σκέψεις που σας οδήγησαν σε αυτή τη στάση.
Όσον αφορά τα όσα ακούστηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχω να παρατηρήσω ότι πραγματικά χαίρομαι που εδώ και τώρα δέχεται τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το τι πρέπει να συμβεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν ολοφάνερο ότι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές οι 4.000 προσλήψεις ακούγονταν σχεδόν κάθε 2 μήνες από το 2015 μέχρι και τώρα, μέχρι και σήμερα. Και επειδή φαίνεται ότι κάποιοι συμπεριφέρονται στην πολιτική ζωή του τόπου σα να μην υπάρχουμε, για κάποιο λόγο δεν μας ακούνε, είμαι υποχρεωμένη να καταθέσω στα πρακτικά για την υπεράσπιση της αλήθειας και της δουλειάς δεκάδων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, που δουλεύουν έστω και από απόσταση, αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον για να είναι χρήσιμοι στον τόπο, τα εξής:
22/1 οι Βουλευτές μας καταθέτουν ερώτηση για να δούμε εγκαίρως και για να προειδοποιήσουμε εάν υπάρχουν μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό. Μόλις στις 20/3 εστάλη ερώτημα στα νοσοκομεία για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. Στις 14/2 μετά από τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας δίνω στη δημοσιότητα ολοκληρωμένες προτάσεις για όλα τα θέματα, για τις ΜΕΘ, για τα νοσοκομεία αναφοράς, για τα κέντρα πρώτης υποδοχής, για τα κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας, αυτό που εμείς λέμε πρώτη γραμμή, για την επίταξη των ιδιωτικών εργαστηρίων και όλα τα θέματα που μας απασχολούν όλο αυτό το διάστημα. Στις 22/3 εξειδικεύουμε την πρόταση για την πρώτη γραμμή και το πώς ακριβώς μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν τα κινητά συνεργεία που θα πηγαίνουν στο σπίτι και για ποιο λόγο πρέπει να γίνει. Στις 28/3 βγάζουμε νέο ενημερωτικό σημείωμα επικαιροποιημένο, έχοντας παρακολουθήσει όλες τις εξελίξεις και βεβαίως τις ελλείψεις και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στο σύστημα υγείας. Τα καταθέτω όλα αυτά στα πρακτικά, γιατί έχει σημασία να αποκατασταθεί η αλήθεια για τη συμβουλή του Κινήματος Αλλαγής σε όλο αυτό το διάστημα με την επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Έχουμε πόλεμο σε τρία μέτωπα:
Πρώτο μέτωπο, την καθυστέρηση και τη συγκράτηση της διασποράς του ιού για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, ελπίζω εδώ να τα έχουμε καταφέρει.
Δεύτερο, την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας που απαιτεί οπωσδήποτε την ενίσχυση του ΕΣΥ γιατί είναι η ναυαρχίδα και για αυτόν τον πόλεμο αλλά και για το μέλλον.
Και Τρίτο, στην οικονομία. Εδώ εμπλέκεται και η Ευρώπη αλλά χρειάζεται και ένα δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης που απαιτεί συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή και διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Σχέδιο που στηρίζει την παραγωγική βάση της οικονομίας και προστατεύει τους εργαζόμενους.
Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή στηρίζει όλα τα μέτρα που υπέδειξαν ως αναγκαία οι ειδικοί επιστήμονες. Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Τους εμπιστευόμαστε.
Παράλληλα, με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες μας, συμβάλουμε ουσιαστικά, Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Να κάνουμε τον Ελληνικό λαό να νιώθει ασφαλής. Ο κορωνοιός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και λαϊκισμούς, ούτε για εργαλειοποίηση της κρίσης και για πελατειακές πρακτικές. Αρκετά.
Δεν διστάζουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις της Κυβέρνησης και των οργάνων της. Για να προλαμβάνουμε, για να διορθωθούν. Γιατί αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στον ελληνικό λαό.
Υπάρχει, απόσταση από τις αποφάσεις των επιστημόνων και την έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση. Έχουμε δυστυχώς καθυστερήσεις.
Βεβαίως υπάρχει και ζήτημα ατομικής ευθύνης. Αλλά υπάρχει και η πολιτική ευθύνη , να προλαμβάνεις και να εφαρμόζεις αποτελεσματικά και δίκαια τις αποφάσεις.
Χρέος της πολιτείας είναι να προβλέπει και να προλαμβάνει. Και το λέω αυτό με αφορμή τις ουρές στις τράπεζες.
Η Κυβέρνηση πρώτα βλέπει το συνωστισμό και μετά αντιδρά. Το ίδιο έγινε με τις εκκλησίες, που με καθυστέρηση πάρθηκε η απόφαση, το ίδιο έγινε και με τα σούπερ μάρκετ και το ίδιο γίνεται τώρα με τις τράπεζες.
Θα μπορούσαν να ληφθούν εγκαίρως μέτρα. Δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει δραστικά τα καταστήματα τους, γιατί δεν λήφθηκαν έγκαιρα τα μέτρα για την διευκόλυνση πληρωμής των οφειλών;
Η λήξη των λογαριασμών των ΔΕΚΟ να είναι ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές τουλάχιστον για όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα. Είναι δυνατόν μέσα σε αυτές τις συνθήκες να ισχύουν περιοριστικές προθεσμίες για τους λογαριασμούς στο νερό, το ρεύμα, το τηλέφωνο; Διανοείται κανείς ότι μπορεί να κόψει τις παροχές;
Η παράταση από τους αρμόδιους μπορούσε να έχει δοθεί εγκαίρως και να μην τρέξουν όλοι τελευταία στιγμή να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς και τις δόσεις τους.
Επίσης οι συντάξεις θα μπορούσαν να κατανεμηθούν με το αλφάβητο νωρίτερα .
Και με την ευκαιρία, σας ρωτώ, θα υποχρεώσετε επί τέλους τις τράπεζες να περιορίσουν σημαντικά τις χρεώσεις τους; Καλούν τους πολίτες να πάνε στα ATM και εκεί τους τσεκουρώνουν.
Τα επισημαίνω αυτά γιατί όπως λένε και οι επιστήμονες, έχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν τελειώσαμε. Επιβάλλεται στενή παρακολούθηση των εξελίξεων , πρόληψη και γρήγορα αντανακλαστικά.
θέλω να συμβάλω με τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής στα μέτωπα που δίνουμε τη μάχη.
Στο μέτωπο του Ε.Σ.Υ.:
Έχουν όλοι πια αποδεχθεί τον αναντικατάστατο ρόλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και των ηρωικών λειτουργών του. Τους ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά. Επιβάλλεται όμως πέραν των μέτρων που λαμβάνονται, να προχωρήσουν τέσσερα ζητήματα.
1)Να γίνει πράξη η πρόταση μας για το δίκτυο της πρώτης γραμμής, με την συμβολή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δηλαδή, κινητά κλιμάκια γιατρών- νοσηλευτών, που θα κάνουν και επισκέψεις στο σπίτι. όπου θα κάνουν και έλεγχο με τεστ.
Θα δίνουν οδηγίες για καλύτερη φροντίδα και θα παρέχουν και νοσηλεία στο σπίτι. Έχουμε καταθέσει αυτή την πρόταση αναλυτικά από τις 14/3. Την έχω αναπτύξει στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας. Η κυβέρνηση εδώ και μέρες έχει πει ότι αποδέχεται την πρόταση και θα την υλοποιήσει. Ακόμα, όμως, δεν έχει γίνει τίποτα.
Ποια είναι τα οφέλη της πρότασης αυτής;
Πρώτον κρατάμε τα κρούσματα μακριά από τα νοσοκομεία, για να αντέξει το σύστημα, για να μην νοσούν οι υγειονομικοί και να μην μπαίνουν σε καραντίνα ολόκληρες μονάδες.
Δεύτερον θα έχουμε καλύτερη παρακολούθηση αν τα λιγοστά τεστ που έχουμε τα κάνουμε εκεί που πρέπει καθ’ υπόδειξη του συντονιστικού κέντρου και των γιατρών αντί να σπαταλούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια με υπέρογκες τιμές.
Τρίτον τι είδαμε τις τελευταίες ημέρες; Είδαμε θανάτους σε κρούσματα, που σύμφωνα με τις οδηγίες, έμειναν στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αναβάθμιση της περίθαλψης στο σπίτι.
2) Τεστ. Δεν θα κουραστώ να τονίζω της σημασία τους για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού. Για την προστασία των εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ.
Αξιοποιείστε επί τέλους σε ενιαίο σχεδιασμό και με ενιαίο τιμολόγιο και τα ιδιωτικά κέντρα ,καθώς και τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα που ακόμη παραμένουν εκτός. Για να υπάρξει καλύτερη εικόνα της διασποράς και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. Θα χρειαστούν ιδιαίτερα και στη δεύτερη φάση.
3) Χρειάζεται ένα καθημερινό δελτίο διαθεσιμότητας των κλινών Μ.Ε.Θ., αλλά και των κλινών στα νοσοκομεία αναφοράς. Είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι και βέβαια οι επιστήμονες, που επεξεργάζονται τα δεδομένα, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται εκτός Μ.Ε.Θ., σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς. Γιατί δεν δίνονται αυτά τα στοιχεία; Θα έπρεπε να γνωρίζουμε πέρα από το πόσοι νοσηλεύονται στις Μ.Ε.Θ., πόσα κρούσματα νοσηλεύονται και πόσα κρεβάτια νοσηλείας είναι διαθέσιμα ανά υγειονομική περιφέρεια εκτός Μ.Ε.Θ. Είναι κρίσιμο για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του συστήματος αλλά και για λόγους διαφάνειας και αίσθηση ασφάλειας των πολιτών.
4) Ήρθαν χθες στη δημοσιότητα έγκυρες μελέτες για το κόστος κατά ημέρα των κρεβατιών στις Μ.Ε.Θ. Δικαιώθηκε η θέση που είχαμε εκφράσει. Είναι παντελώς απαράδεκτο το κόστος να είναι έως 883 ευρώ μαζί με το μισθολογικό κόστος και η Κυβέρνηση να πληρώνει το κάθε κρεββάτι Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα που χρησιμοποιεί, 1600 ευρώ. Είναι συμβολή σε αισχροκέρδεια. Φαίνεται όμως ότι η Κυβέρνηση βρίσκει χρήματα όταν θέλει να εξυπηρετήσει κάποιους. Και δεν είναι μόνο το παράδειγμα του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
5) Τα ευχαριστώ στους μαχητές της πρώτης γραμμής ας γίνουν έμπρακτα.
Να αποδεχθεί η Κυβέρνηση την πρόταση μας για ένταξη των εργαζομένων του Ε.Σ.Υ. στα βαρέα και ανθυγιεινά. Όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
Και να επεκτείνει το επίδομα του Πάσχα σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς, σε όσους μάχονται στην πρώτη γραμμή. Είναι η ώρα η τροπολογία που τρεις φορές καταθέσαμε να γίνει αποδεκτή.
Στο μέτωπο της Ευρώπης:
Είναι κρίσιμος ο ρόλος της Ευρώπης τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής όσο και για να σταθούμε στα πόδια μας και να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Δυστυχώς όμως η Ευρώπη και σε αυτή την κρίση δεν έδειξε αντανακλαστικά.
Καθυστέρησε να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες και άφησε το κάθε κράτος μέλος, μόνο του να κάνει το δικό του σχεδιασμό. Αλλά δεν αρκεί μία χώρα να πάει καλά στη δημόσια υγεία. Πρέπει όλοι να πάμε καλά. Δεν μπορεί τα σύνορα να είναι κλειστά σε μόνιμη βάση. Διαφορετικά θα έχουμε νέο κύκλο. Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος της Ευρώπης στη δεύτερη φάση της αντιμετώπισης του κορωνοιού. Η πρόταση Μόσιαλου για αγορά της πατέντας του τεστ από τις Κυβερνήσεις είναι κομβική και είναι φανερό ότι απαιτεί απόφαση και παρέμβαση της ΕΕ.
Στη δεύτερη φάση προκειμένου να επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς στην καθημερινότητα, θα απαιτηθούν πολλά και γρήγορα τεστ. Αν οι κυβερνήσεις δεν αγοράσουν την πατέντα έτσι ώστε κάθε χώρα να παράγει τα δικά της, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν , ιδιαίτερα οι μικρότερες χώρες όπως εμείς. Ούτε οι εταιρίες θα μπορέσουν να παράξουν τόσα τεστ για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Θα πρέπει να υπάρξει εγκαίρως ευρωπαϊκή απόφαση. Όχι πάλι με καθυστέρηση, όχι εκ των υστέρων. Ούτως ή άλλως όμως εμείς έστω και μόνοι μας πρέπει να κινηθούμε άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση.
Όσο αφορά τώρα τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Είναι φανερό ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο χρήμα μέσα από ένα κορωνο- ομόλογο, το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους και δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών. Ας το πούμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγήσει σε κρίση χρέους, σε νέα μνημόνια, σε φτωχοποίηση και κλείσιμο επιχειρήσεων.
Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών, από το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό κόμμα. Τη σημαία που σήκωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογράφοντας αυτή την επιστολή να μην την υποστείλει, να το πάει μέχρι τέλους. Εμείς στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία.
Στο μέτωπο της οικονομίας και της στήριξης των εργαζομένων:
Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που ως τώρα έχει πάρει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων. Πολλά από αυτά είναι στις προτάσεις μας.
Όμως είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή.
Δεν αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία από τις συνέπειες της κρίσης.
Η Δανία, κ. πρωθυπουργέ, στην οποία αναφερθήκατε πριν, έχει ακολουθήσει ένα εντελώς διαφορετικό δρόμο. Έχει πετύχει η κυβέρνηση μια συμφωνία με τους κοινοτικούς εταίρους και καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των αποδοχών των εργαζόμενων από κοινού. Είναι μία άλλη επιλογή με πολύ καλά αποτελέσματα από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.
Και το χειρότερο συνοδεύονται από παρεμβάσεις που θίγουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε το πρόγραμμα ανόρθωσης μετά την κρίση, στο οποίο αναφέρθηκα ήδη. Τονίζω ότι θα πρέπει πρώτα να αξιολογήσουμε συνολικά τις συνέπειες της και την συμβολή της Ευρώπης.
Είναι ώρα όμως να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις, όρθια την κοινωνία.
Γιατί αν καταρρεύσουν ,το κόστος της ανάταξης θα είναι πολλαπλάσιο και η χρονική διάρκεια πολύ μεγαλύτερη.
Δείτε τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν για παράδειγμα ,αν η απόφαση της ΣΙΔΕΝΟΡ, θυγατρική της ΒΙΟΧΑΛΚΟ , που έθεσε τους εργαζομένους της σε πέντε εργοστάσια σε προσωρινή διαθεσιμότητα, πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Υπάρχουν δυνατότητες, καθώς οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν ισχύουν πια για το 2020. Επιπλέον συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε από εκεί ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και βέβαια η Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.
Εξ άλλου όπως είπα πριν, βρέθηκαν τα χρήματα για εκείνους που θέλει η Ν.Δ.
Αναφέρομαι τώρα σε ορισμένες βασικές προτάσεις μας, απόλυτα στοχευμένες για επιχειρήσεις και ανθρώπους που δοκιμάζονται:
1)Είναι αναγκαίο ένα μεγάλο πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις. Η Κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο ύψους 1 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ περίπου. Ανεπαρκέστατο,
Ας προβληματιστούμε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξαγγέλλουν ανάλογα προγράμματα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ τους.
2) Αγρότες. Έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Η εξαγγελία για 150 εκ ευρώ συνολικά είναι σταγόνα στον ωκεανό, είναι απαράδεκτη.
Επιπλέον δημιουργούνται μεγάλα θέματα με το κυβερνητικό αλαλούμ για την ένταξη επιχειρήσεων στους ΚΑΔ που προστατεύονται. Εντάσσονται οι οινοποιοί δεν εντάσσονται οι αμπελουργοί. Είναι έξω οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν πολλά προβλήματα εφέτος. Εντάσσονται οι πωλητές λαϊκών αγορών και είναι έξω οι παραγωγοί των προϊόντων. Κάποιοι αγνοούν φαίνεται ότι η διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων είναι ενιαία.
Επιτέλους σοβαρευτείτε. Εντάξτε όλες τις κατηγορίες ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα. Πάρτε μέτρα ουσιαστικής στήριξης του όπως έχουμε προτείνει.
Είναι σκόπιμο να αγοράσει το δημόσιο προϊόντα από τους παραγωγούς και να τα διαθέσει στους οικονομικά αδύναμους, σε ανθρώπους που δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν.
3) Τουρισμός. Τα προβλήματα στον πιο κρίσιμο κλάδο της οικονομίας είναι ήδη εμφανή.
Είναι ώρα να μπει στο τραπέζι ένα πρόγραμμα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του.
Και να αποφασισθεί ότι θα μειωθούν δραστικά τα ένσημα που απαιτούνται για την χορήγηση στους εργαζομένους του κλάδου, του επιδόματος ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.
Επίσης είναι άδικο να επιμένει η Κυβέρνηση στην εξαίρεση από την εξαγγελθείσα παράταση του επιδόματος ανεργίας, 25.000 ανθρώπων που εργάστηκαν με ελαστικές μορφές απασχόλησης στον τουρισμό. Ζητώ από τον κ. Μητσοτάκη να παρέμβει άμεσα για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.
4) Εργαζόμενοι και άνεργοι. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το μάρμαρο δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Να σταματήσουν οι υπουργοί να αφήνουν ανοιχτά θέματα περικοπής μισθών η συντάξεων. Και επιτέλους ο υπουργός εργασίας να κηρύξει υποχρεωτική την σύμβαση του επισιτισμού. Ζητήσαμε και ζητάμε να καταργηθεί το απαράδεκτο άρθρο 9 της ΠΝΠ με το οποίο ευνοείται η εργοδοτική ασυδοσία και οδηγούνται σε φτωχοποίηση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Οι διορθώσεις που έγιναν δεν αρκούν, οι ερμηνείες πολλές, ο αρνητικός συμβολισμός ισχυρότατος.
Είναι επίσης η ώρα να καλυφθούν με επίδομα ανεργίας για την περίοδο της κρίσης, οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν το παίρνουν. Δουλειά δεν μπορούν να βρουν, πως θα ζήσουν;
5) Παρά τις εντυπώσεις που προσπαθεί να προκαλέσει η Κυβέρνηση, η πραγματικότητα παραμένει αμείλικτη για τους αδύναμους δανειολήπτες.
Καμία παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας δεν έχει δοθεί.
Καμία ρύθμιση για αναστολή πλειστηριασμών.
Συμπεριλάβατε στην τρίμηνη αναστολή δόσεων στις τράπεζες, όλους όσοι έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όπως είχαμε ζητήσει. Και αναστέλλετε την καταβολή δόσεων για όλους όσοι έχουν έρθει σε ρύθμιση με τις τράπεζες μέσω της πλατφόρμας και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, δηλαδή στο δεύτερο, περίπου 3000 δανειολήπτες.
Μένουν ακάλυπτοι δεκάδες χιλιάδες αδύναμοι δανειολήπτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.
6) Δώστε ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για αυτή την περίοδο στο θέμα των επιταγών.
Να βοηθηθούν αυτοί που έχουν ανάγκη, αλλά να μη διακοπεί η λειτουργία επιχειρήσεων σε κρίσιμους τομείς λόγω έλλειψης ρευστότητας (τρόφιμα, φάρμακα κλπ)
Κύριες και κύριοι βουλευτές,
Μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι με πολλούς τρόπους.
Σημαντικός είναι και ο εθελοντισμός αυτές τις ώρες.
Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής να παρθεί απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων ώστε όλοι μαζί να συνεισφέρουμε στην αγορά εξοπλισμού για νέες κλίνες Μ.Ε.Θ.
Πρωτοβουλία που στηρίζει το Ε.Σ.Υ. απ’ ευθείας.
Έτσι θα προσφέρουμε ουσιαστικά και ενωμένοι, χωρίς λαϊκισμούς και αντιπαραθέσεις που μας εκθέτουν.
Αν αυτή η απόφαση δεν παρθεί, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θα προχωρήσουμε μόνοι μας, είμαστε ήδη έτοιμοι.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Ζούμε μια κρίση και είναι αποδεδειγμένο ότι τις κρίσεις τις πληρώνουν οι πολλοί, οι αδύναμοι, οι ευάλωτοι.
Κάθε κρίση όμως κουβαλά μέσα της το σπόρο της ελπίδας. Της αλληλεγγύης. Της προσφοράς. Του “εμείς”. Του “όλοι μαζί”.
Δεκάδες – εκατοντάδες φωτεινές ιστορίες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης ξεπηδούν μέσα από το σκοτάδι αυτής της πρωτόγνωρης μάχης, μιας μάχης απέναντι στο φόβο και στο θάνατο.
Δεν πρέπει να τις ξεχάσουμε. Όπως αυτή, μιας νεαρής νοσηλεύτριας, προχθές το βράδυ σε μια τηλεοπτική εκπομπή, που εκμυστηρεύτηκε συγκινημένη στην κάμερα ότι είναι η πρώτη φορά που οι συνάνθρωποί της αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες του επαγγέλματός τους.
Σαν τη νεαρή νοσηλεύτρια είναι χιλιάδες που καθημερινά αξίζουν την αναγνώρισή μας. Που με την αυτοθυσία τους, κάνουν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη γερό θεμέλιο, πάνω στο οποίο θα σηκώσουμε ξανά την πατρίδα μας, ενωμένοι και αποφασισμένοι.