Τρεις φοιτητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να διαβάσουν έναν από τους παπύρους που θάφτηκαν μαζί με χιλιάδες άλλα αντικείμενα όταν εξερράγη ο Βεζούβιος το 79 μ.Χ. Ο εν λόγω πάπυρος πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα και ανήκει σε μια συλλογή περίπου 1.800 παπύρων που βρέθηκαν στην πόλη Herculaneum – κοντά στην πόλη της Πομπηίας, η οποία επίσης καταστράφηκε. Περισσότεροι από 800 από τους παπύρους ανακαλύφθηκαν σε μια αρχαία ρωμαϊκή βίλα και τώρα φυλάσσονται σε μια βιβλιοθήκη στη Νάπολη. Ωστόσο, το περιεχόμενό τους παραμένει μυστήριο καθώς οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι εξαιρετικά εύθραστοι για να τους ξετυλίξουν.
Τώρα, τρεις φοιτητές κατάφεραν να διαβάσουν 15 στήλες ενός παπύρου με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης. Το κατόρθωμα αυτό επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του Vesuvius Challenge – ενός διαγωνισμού που προσέφερε ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 1 εκατ. δολαρίων. Οι τρεις φοιτητές- ο Γιούσεφ Νέιντερ από τη Γερμανία, ο Λουκ Φάριτορ από τις ΗΠΑ και ο Τζούλιαν Σίλιγκερ από την Ελβετία- θα μοιραστούν το βραβείο των 700.000 δολαρίων, αφού κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν περισσότερα από 2.000 γράμματα.
«Αυτές οι δεκαπέντε στήλες κειμένου προέρχονται από το τέλος του πρώτου παπύρου που μπορέσαμε να διαβάσουμε και περιέχουν νέο κείμενο από τον αρχαίο κόσμο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ», έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter/Χ ο Νατ Φρίντμαν, ένας από τους διοργανωτές του διαγωνισμού.
Το κείμενο αποδίδεται ανήκει στον Έλληνα φιλόσοφο και ποιητή Φιλόδημο που ανήκε στον κύκλο του Επίκουρου. Στο κείμενο, ο Φιλόδημος αναφέρεται στη μουσική, το φαγητό και στις απολαύσεις της ζωής, όπως τις αντιλαμβάνεται η επικούρειος φιλοσοφία.
Το εικονικό ξετύλιγμα του παπύρου λειτουργεί με τη δημιουργία μιας τρισδιάστατης σάρωσης του κειμένου χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία. Στη συνέχεια, ο πάπυρος χωρίζεται σε τμήματα και οι περιοχές με μελάνι ανιχνεύονται από ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης – μια εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ανακάλυψη έχει εντυπωσιάσει επιστήμονες και ιστορικούς, συμπεριλαμβανομένης της καθηγήτριας Άλις Ρόμπερτς, η οποία τη χαρακτήρισε «την αρχαιολογική ανακάλυψη της ζωής μου».
Το τμήμα του κειμένου που αποκρυπτογραφήθηκε αντιστοιχεί μόνο στο 5% ενός από τους παπύρους που έχει ήδη ανακαλυφθεί, δήλωσε ο Φρίντμαν, με το ενδεχόμενο να υπάρχουν χιλιάδες ακόμη πάπυροι που βρίσκονται ακόμη θαμμένοι στη Βίλα των Παπύρων.
«Το 2024, ο στόχος μας είναι να αποκρυπτογραφήσουμε αποσπάσματα κειμένου μέχρι ολόκληρους παπύρους και ανακοινώνουμε ένα νέο μεγάλο βραβείο 100.000 δολαρίων για την πρώτη ομάδα που θα καταφέρει να διαβάσει τουλάχιστον το 90% και των τεσσάρων παπύρων που έχουμε σαρώσει», έγραψε ο Φρίντμαν στο Χ.
ΠΗΓΗ: Sky News