Connect with us

Δυτική Ελλάδα

Η φοιτητική εστία στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε πλήρη εγκατάλειψη (Photos)

foititiki estia

Η φοιτητική εστία στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε πλήρη εγκατάλειψη

Οι οικότροφοι στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Πάτρας αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες που δεν αξίζουν σε κανέναν άνθρωπο. Πολλά δωμάτια στην εστία της πανεπιστημιούπολης στο Ρίο είναι εγκαταλελειμμένα, ενώ άλλα δεν μπορούν να κατοικηθούν λόγω της ανεπαρκούς συντήρησης και της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, καθώς πρόκειται για συγκρότημα κτιρίων που έχει κατασκευαστεί το μακρινό 1978 και έκτοτε πολύ λίγα έχουν γίνει για τη συντήρησή του, πόσο μάλλον για την ανακατασκευή του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εγκατάλειψης αποτελούν τα κτίρια της φοιτητικής εστίας τα οποία κρίθηκαν σεισμόπληκτα από το 2007 και δεν έχουν κατεδαφιστεί, ενώ οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα ο «Νεολόγος» των Πατρών από την εστία, μπορούν να δώσουν στον αναγνώστη μια «γεύση» για την κατάσταση. Παρόμοια βέβαια, είναι η κατάσταση και στη φοιτητική εστία Κούκου, του πρώην ΤΕΙ Πάτρας, το οποίο ενσωματώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας το 2019.

1680429984869 scaled
Η φοιτητική εστία στο πανεπιστήμιο Πατρών σε πλήρη εγκατάλειψη – Μούχλα και γκρεμίσματα 4

Απαραίτητη η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών

Στα κτίρια που εδρεύουν στην πανεπιστημιούπολη στο Ρίο φιλοξενούνται 696 φοιτητές, στην εστία του πρώην ΤΕΙ στο Κουκούλι 146 και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ξενοδοχείων 132 φοιτητές. Επίσης το Πανεπιστήμιο Πατρών διαθέτει φοιτητική εστία στο Μεσολόγγι η οποία ανακαινίστηκε πρόσφατα, ενώ μέσω διαγωνισμού ενοικιάζονται δωμάτια σε ξενοδοχεία.

Το ζήτημα των φοιτητικών εστιών ετέθη και πάλι από τη σύνοδο των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπου τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, ενώ επείγει η χρηματοδότηση της συντήρησης και ανακαίνισης των εστιών που ήδη λειτουργούν. Από την πλευρά του το Υπουργείο αναφέρθηκε στη δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών μέσα από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

1680429984915 scaled
Η φοιτητική εστία στο πανεπιστήμιο Πατρών σε πλήρη εγκατάλειψη – Μούχλα και γκρεμίσματα 5

«Περάσαμε έναν δύσκολο χειμώνα»

Χαρακτηριστικά, για τα όσα επικρατούν στη φοιτητική εστία είναι τα όσα λέει στον «Νεολόγο» των Πατρών ο Φοίβος, φοιτητής στο Φυσικό και μέλος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος μένει στην εστία τον τελευταίο χρόνο: «Τα κτίρια είναι παλιά και χωρίς συντήρηση με αποτέλεσμα τα δωμάτιά μας να είναι, ειδικά τον χειμώνα, κρύα και με υγρασία. Υπάρχουν δωμάτια που δεν κατοικούνται εξαιτίας της υγρασίας, ενώ σε κάποια άλλα, όταν βρέχει, οι στέγες στάζουν και τα κουφώματα μπάζουν αέρα. Ο φετινός χειμώνας ήταν δύσκολος για εμάς. Στο Ρίο κάνει κρύο, φυσάει, βρέχει διαρκώς και φέτος που οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές, αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα. Το καλοριφέρ άναβε συγκεκριμένες ώρες, από τις 5 μέχρι τις 10 το βράδυ και όχι όλες τις ημέρες. Έτσι, για να ζεσταθούμε ανάβαμε θερμαντικά σώματα με αποτέλεσμα να πέφτει το ρεύμα. Βέβαια, έτσι και αλλιώς, οι πόρτες στα δωμάτια είναι πολύ λεπτές με αποτέλεσμα η ζέστη να φεύγει.

Το ζεστό νερό, αν και είχε αναρτηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις ώρες που είναι διαθέσιμο, δεν υπήρχε πάντοτε. Αυτό που ζητάμε ως Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας είναι να κατασκευαστούν νέα κτίρια, στα οποία θα μπορούμε να διαβιούμε αξιοπρεπώς και να γκρεμιστούν τα σεισμόπληκτα κτίρια που είναι δίπλα μας. Ως Σύλλογος, θέλουμε αυτό να γίνει με κρατική χρηματοδότηση και όχι με την εμπλοκή κάποιου ιδιώτη, ο οποίος θα βάλει αντίτιμο για τη χρήση των δωματίων».

1680429984969 scaled
Η φοιτητική εστία στο πανεπιστήμιο Πατρών σε πλήρη εγκατάλειψη – Μούχλα και γκρεμίσματα 6

Χρήστος Μπούρας: Η χρηματοδότηση για τις εστίες να δίνεται το Πανεπιστήμιο

«Συμμερίζομαι τις απόψεις των φοιτητών και προσπαθώ, ενώ δεν έχω χρήματα για αυτό, να κάνω ό,τι μπορώ και ταυτόχρονα πιέζω να μου δοθούν κονδύλια για έργα, ενώ βάζω στο τραπέζι να δοθεί απευθείας η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας στο Πανεπιστήμιο», σημειώνει από την πλευρά του μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας κ. Χρήστος Μπούρας. Όπως εξηγεί από το 2007, οπότε και η αρμοδιότητα της συντήρησης των εστιών έφυγε από το πανεπιστήμιο και δόθηκε στο πρώην Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το σημερινό Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), δεν έγινε καμιά βαριά συντήρηση στα κτίρια, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, παρά το γεγονός ότι δίνονταν χρηματοδοτήσεις.

«Ζήτησα στις τελευταίες συνόδους των Πρυτάνεων να δοθεί λύση, ωστόσο δεν έλαβα καμία απάντηση. Για αυτό θα βάλω στο τραπέζι το αίτημα, η χρηματοδότηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ από το Υπουργείο Παιδείας για τη συντήρηση των φοιτητικών εστιών, να δοθούν απευθείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ώστε να αναλάβει αυτό τη συντήρηση των εστιών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρας και συνεχίζει: «Με δικά μας χρήματα, και παρά το γεγονός ότι δεν οφείλουμε να το πράξουμε, προχωρούμε σε εργασίες στις φοιτητικές εστίες, όπως είναι ανακαινίσεις, αλλαγή φώτων στα εστιατόρια και στα μαγειρεία, δρόμους και ράμπες και ΑμΕΑ, κτλ. Μέχρι και πετρέλαιο αγοράσαμε για την Εστία. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χρηματοδοτήθηκε το έργο των εστιών στο Μεσολόγγι, οι οποίες γκρεμίζονται και ξανά κατασκευάζονται ενώ, η Πρυτανική Αρχή έχει ζητήσει από την Περιφέρεια και νέο κονδύλι ύψους 300 με 400 χιλιάδων ευρώ για έργα συντήρησης στην εστία της Πανεπιστημιούπολης». Όσο για τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές» που διαμένουν στην εστία ο πρύτανης τονίζει πως: «Έχουμε φτάσει στις πολύ δύσκολες περιπτώσεις που απαιτούν ειδικούς χειρισμούς, με τη λήξη της παρούσης πρυτανικής θητείας το πρόβλημα θα έχει ελαχιστοποιηθεί».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

dete.gr

 

Διαβάστε επίσης: Ψαράδες έπιασαν στα δίχτυα τους καρχαρία 3 μέτρων στο Ρίο – Αντίρριο

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014