Οικονομία
Φοροελαφρύνσεις – Το πακέτο των νέων μέτρων που εξετάζεται
Το οικονομικό επιτελείο θα οριστικοποιήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο προκειμένου να γίνουν τα αποκαλυπτήρια τον Οκτώβριο
Οι 31+30 ημέρες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου θα κρίνουν την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων για τις προσεχείς νέες φοροελαφρύνσεις δίνοντας έτσι καθαρή εικόνα στο οικονομικό επιτελείο του μεγέθους του δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει νέες πολιτικές ελάφρυνσης.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί προτεραιότητα η μονιμοποίηση έως και το 2022 μέτρων που ισχύουν σήμερα (μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, εισφοράς αλληλεγγύης και ΦΠΑ εστίαση- τουριστικό πακέτο) και θα ακολουθήσουν οι νέες μειώσεις φόρων και εισφορών. Εν συνεχεία, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο θα αποφασιστεί πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και οι υπόλοιπες εξαγγελίες προ της πανδημίας.
Το πακέτο των παρεμβάσεων θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά και από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί ουκ ολίγες φορές το στίγμα ότι θα επανέρχεται η ατζέντα των προεκλογικών δεσμεύσεων, όπου στρατηγικός στόχος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω και της φορολογικής πολιτικής, ώστε να μειωθεί το υψηλό φορολογικό φορτίο στην εργασία και τις επιχειρήσεις.
Το σχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις
Έτσι, για το 2022 εκτιμάται να υπάρχει ο χώρος για την μονιμοποίηση των ισχυόντων μέτρων, όπως του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη οινοπνευματώδη στην εστίαση, στους κινηματογράφους. Επίσης, ο μειωμένος ΦΠΑ στο τουριστικό “πακέτο”, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, που θα ισχύσει και το 2022 και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που θα ισχύσει και το 2022. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ 8% κατά μέσο όρο. Οι παρεμβάσεις στο φορολογικό τοπίο του 2023 που θα βρεθούν στο τραπέζι προβλέπουν την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό – δημόσιο τομέα και συνταξιούχους, την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες, τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης θα εξεταστεί η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24% σήμερα. Για το 2024 θα εξεταστεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
Το οικονομικό επιτελείο θα οριστικοποιήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο προκειμένου να γίνουν τα αποκαλυπτήρια τον Οκτώβριο, και εφόσον υπάρχει η ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων της οικονομίας κατά τη διάρκεια του κρίσιμου θερινού διμήνου. Εξάλλου, οι υγειονομικές εξελίξεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου με τις πληροφορίες να μεταφέρουν την αισιοδοξία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία του τουρισμού, παρά την “απειλή” της μετάλλαξης Δέλτα. Πηγές τονίζουν ότι το σενάριο του υπουργείου παραμένει το 45% των εσόδων του 2019 και ως εκ τούτου αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις της αγοράς ότι με έναν καλό εισπρακτικά Αύγουστο θα φτάσει το 60% τότε οι προσδοκίες για την ανάπτυξη θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο υπουργείο έχουν ανεβάσει ατύπως το στόχο για το ΑΕΠ του 2021 από το 3,6% πάνω από το 4%.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη διατήρησης της δημοσιονομικής ευελιξίας από τις Βρυξέλλες ανοίγει το παράθυρο των νέων φοροελαφρύνσεων μετά το 2022, ιδίως με τα υψηλά πλεονάσματα το 2024 και 2025. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται της τάξης του 2% του ΑΕΠ το 2023, που αυξάνεται στο 2,8% του ΑΕΠ το 2024 και στο 3,7% του ΑΕΠ το 2025. Με τα σημερινά δεδομένα, ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 είναι το 2,2% του ΑΕΠ περίπου. Έτσι, στο βασικό σενάριο το 2024 θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 0,6% του ΑΕΠ ή 1,237 δισ. ευρώ ο οποίος προκύπτει μεταξύ του στόχου 2,2% του ΑΕΠ και του προβλεπόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος 2,8% του ΑΕΠ, ενώ το 2025 με το πρωτογενές πλεόνασμα να προβλέπεται στο 3,7% του ΑΕΠ ο χώρος που δημιουργείται διαμορφώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ ή 3,255 δισ. ευρώ.
2022
Αναστολή καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα
Διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα
Παράθυρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% κατά μέσο όρο
2023
Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό – δημόσιο τομέα και συνταξιούχους
Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες
Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος
Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24%
2024
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης
Καταργηση συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ
Καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24%
ot.gr