Connect with us

Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ξεκινούν, ποια επιδόματα παραμένουν αφορολόγητα

lefta 768x500 5

Με την απόφαση ενημερώνονται τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των φορέων του Δημοσίου ότι θα πρέπει έως τις 29 Μαρτίου 2021 να έχουν στείλει τις βεβαιώσεις αποδοχών για τους εργαζόμενους προκειμένου να ξεκινήσει η φετινή διαδικασία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2021. Ωστόσο, η καταληκτική ημερομηνία που θέτει η απόφαση, αποκαλύπτει καθυστέρηση στην έναρξη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς πέρυσι η προθεσμία για την αντίστοιχη υποχρέωση ήταν έως τις 13 Μαρτίου.

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, οι ενισχύσεις οι οποίες δόθηκαν για την στήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας, θα είναι στο σύνολο τους αφορολόγητες.

Χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση παραμένουν δεκαπέντε κατηγορίες επιδομάτων και αποζημιώσεων που εισέπραξαν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι το 2020.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων να ξεκινήσει πριν το Πάσχα. Ωστόσο, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, καθώς σημαντικό ρόλο θα παίξει η πορεία της πανδημία και οι παρατάσεις του lockdown. Το περσινό παράδειγμα δείχνει ότι εν μέσω lockdown η διαδικασία αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, ακόμη και για την λειτουργία των λογιστικών γραφείων.

Αναφορικά με τα επιδόματα, με βάση την εγκύκλιο δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι εξής κατηγορίες ενισχύσεων:

1. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ, τις οποίες έλαβαν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που μπήκαν σε αναστολή. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας λύθηκε με καταγγελία από επιχειρήσεις – εργοδότες στις πληγείσες από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» περιοχές της χώρας

2. Η αποζημίωση για την κάλυψη από το κράτος του 60% των απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

3. Οι ενισχύσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και η αμοιβή ιδιωτών ιατρών, με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, που συνεργάζονται με δημόσια νοσοκομεία οι οποίες δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα

4. Οι αποζημιώσεις σε ειδικές κατηγορίες όπως οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί και επιστήμονες

5. Οι ενισχύσεις σε ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας της μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID 19.

6. Το επίδομα κατάρτισης μέσω του ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης σε επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID 19 και η οποία δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα

7. Η εφάπαξ ενίσχυση στους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, καθώς και στους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ και η οποία δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

8. Η έκτακτη αποζημίωση στους εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου

9. Οι αμοιβές σε μισθωτούς που αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης και επίδομα βιβλιοθήκης.

10. Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια και οι οποίες ανέρχονται στο 50% των απωλειών.

11. Τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής

12. Οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία, η μηναία σύνταξη σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, οι παροχές και οι υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής για ανασφάλιστους υπερήλικες, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών μειονεκτικών περιοχών, το επίδομα ομογενών προσφύγων, οι έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κ.α

13. Τα επιδόματα τακτικής ανεργίας και μακροχρόνια ανέργων, το ειδικό εποχικό βοήθημα, ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ

14. Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων το οποίο δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

15. Οι αποζημιώσεις απόλυσης έως 60.000 ευρώ.

https://www.dikaiologitika.gr/

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014