Ετήσια μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος που θα ξεπερνάει συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ τόσο για τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Α’ όσο και για δήμους, περιφέρειες, επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης και οργανισμούς που διαχειρίζονται αρδευτικά έργα (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ) πρόκειται να φέρει την επόμενη διετία το πρόγραμμα «Απόλλων», που έχει βάλει σε τροχιά υλοποίησης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το «Απόλλων» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα, ενώ στόχος του είναι, μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, να καλυφθεί το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).
Εξοικονόμηση
Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους ωφελουμένους μετά τον συμψηφισμό αναμένεται να μειωθεί ετησίως κατά 150 εκατ. ευρώ, ενώ με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ στην πράξη αναμένεται να έχει πολύ ευρύτερη επίδραση, καθώς θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων που σήμερα διατίθενται για ενεργειακές ανάγκες, επιτρέποντας την ανακατεύθυνσή τους προς όφελος της κοινωνίας.
Εργα ΑΠΕ
Τι όμως προβλέπει; Κατά τη φάση υλοποίησης του προγράμματος «Απόλλων» θα κατασκευαστούν, με τη διαδικασία μειοδοτικών διαγωνισμών, μεγάλοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για έργα που είναι ήδη ώριμα από πλευράς αδειοδότησης και με «εξασφαλισμένο» ηλεκτρικό χώρο. Θα καλύπτουν τις υπολογισμένες ανάγκες των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α’, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ σε συγκεκριμένες περιφέρειες.
Ο εκάστοτε σταθμός δεν χρειάζεται να κατασκευαστεί στην περιφέρεια την οποία θα εξυπηρετεί, παραδείγματος χάριν φωτοβολταϊκό πάρκο που θα καλύπτει τις ανάγκες της Θεσσαλίας μπορεί να κατασκευαστεί στην Ηπειρο, καθώς ο διαμοιρασμός της παραγόμενης ενέργειας θα γίνεται εικονικά με τις αντίστοιχες παροχές κατανάλωσης. Οι νέοι σταθμοί ΑΠΕ θα αρχίσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας.
Επισημαίνεται ότι το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε το πρόγραμμα «Απόλλων» να αρχίσει να υλοποιείται και επίσημα είναι έτοιμο και θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα προς ψήφιση στη Βουλή.
Ενεργειακές Κοινότητες
Για τους σκοπούς του προγράμματος, σε καθεμία από τις 13 περιφέρειες θα συσταθεί μία Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, όπου θα συμμετέχουν ως μέλη οι ενδιαφερόμενοι-ωφελούμενοι και θα συγκεντρωθούν, επίσης, όλοι οι ευάλωτοι πολίτες και δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α’.
Το πλαίσιο θέτει υποχρέωση σε κάθε περιφέρεια και «σφιχτή» προθεσμία έξι μηνών, ώστε να συστήσει την αντίστοιχη Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών και μέχρι τέλους του έτους (12/2024) να συγκεντρώσει όλα τα μέλη και τις παροχές που θα θέλουν οι ωφελούμενοι του προγράμματος.
Σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων των παροχών στη χώρα, θα αρχίσει μελέτη των καταναλώσεων και θα γίνει αποτίμηση των διαστάσεων και της ισχύος των έργων που απαιτούνται ανά περιφέρεια.
Αφού συγκεντρωθούν από τις περιφέρειες όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, θα γίνει η οριστικοποίηση της μελέτης ανά περιφέρεια και θα ξεκινήσει άμεσα η προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών.
Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση των αναγκών που έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα «Απόλλων», απαιτείται τουλάχιστον 1 GW συνολική εγκατεστημένη ισχύς σταθμών ΑΠΕ, ενώ τα ώριμα έργα αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται πάνω από 8 GW.
Καλύπτοντας μέσω των σταθμών ΑΠΕ περίπου 1.500 GWh ετησίως για το σύνολο των περιφερειών θα είναι δυνατή η εξοικονόμηση των 150 και πλέον εκατ. ευρώ.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, χάρη στη δραστική μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης φορέων του ευρύτερου Δημοσίου για το ηλεκτρικό ρεύμα, θα είναι δυνατή η εξοικονόμηση πόρων που θα ανακατευθυνθούν σε άλλα έργα ή προτεραιότητες, με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος όλων.
Παράλληλα, οργανισμοί όπως οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ θα έχουν ουσιαστική, μόνιμη ελάφρυνση στο λειτουργικό κόστος τους, γεγονός που θα τους επιτρέψει να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα την αποστολή τους για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.