Οικονομία
Fuel Pass 2: Οι νέοι δικαιούχοι, τα νέα ποσά και γιατί συμφέρει η ψηφιακή κάρτα
12 ερωτήσεις – απαντήσεις για το νέο ενισχυμένο επίδομα καυσίμων. Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πότε θα χορηγηθεί η ενίσχυση που φτάνει έως και τα 100 ευρώ. Ποιοι θα λάβουν μεγαλύτερο επίδομα.
Τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Fuel Pass 2 για να υποβάλουν αίτηση πάνω από 3 εκατ. δικαιούχοι του νέου επιδόματος βενζίνης το οποίο φτάνει έως τα 100 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου ενώ περισσότερο κερδισμένοι θα είναι όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας.
Με τη ψηφιακή κάρτα θα κερδίσουν μπόνους 15 ευρώ που σημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα) και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία (ηπειρωτική χώρα ή νησιά) κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ. Στην περίπτωση που επιλέξουν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα ποσά περιορίζονται σε 45 – 80 ευρώ.
Τα «κλειδιά» που «ξεκλειδώνουν» το FuelPass 2 παρουσιάζει ο Ο.Τ. μέσα από έναν οδηγό 12 ερωτήσεων – απαντήσεων.
1. Ποιοι είναι δικαιούχοι του FuelPass 2;
Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ. Δηλαδή για τον άγαμο το εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, για το ζευγάρι τα 33.000 ευρώ, για το ζευγάρι με 1 παιδί τα 36.000 ευρώ, το ζευγάρι με 2 παιδιά τα 39.000 ευρώ, το ζευγάρι με 3 παιδιά τις 42.000 ευρώ και για το ζευγάρι με 4 παιδιά τις 45.000 ευρώ.
2. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της επιδότησης;
Ο δικαιούχος θα πρέπει πριν την υποβολή της αίτησης να έχει υποβάλει τη φετινή φορολογική δήλωση (φορολογικό έτος 2021) στην οποία αποτυπώνεται το οικογενειακό εισόδημα. Επίσης το όχημα για το οποίο θα λάβει επιδότηση θα πρέπει να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
3. Πώς χορηγείται η επιδότηση;
Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ψηφιακής κάρτας η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης ενώ για όσους δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
4. Ποιο είναι το ύψος της ενίσχυσης;
Για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς. Έτσι τα συνολικά ποσά της επιδότησης για το επόμενο τρίμηνο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή της κύριας κατοικίας και το είδος του οχήματος ως εξής:
– 80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακής κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα.
– 100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ με κάρτα.
– 60 ευρώ για κάτοχο μοτοσυκλέτας και κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό έναντι 30 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα.
– 70 ευρώ για κάτοχο μοτοσυκλέτας με κύρια κατοικία στα νησιά εφόσον επιλέξει τη ψηφιακή κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό έναντι 35 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα.
5. Για το πετρέλαιο κίνησης είναι διπλή η επιδότηση;
Ναι. Για το ντίζελ κίνησης η επιδότηση είναι διπλή καθώς εκτός από το επίδομα που φτάνει έως τα 100 ευρώ επεκτείνεται η επιδότηση της τιμής πώλησης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην αντλία με το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέρχεται σε 15 λεπτά το λίτρο.
6. Πόσο φθηνότερα θα αγοράζω τη βενζίνη;
Η επιδότηση στη λιανική τιμή της βενζίνης για το επόμενο τρίμηνο ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου) και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου). Έτσι για παράδειγμα με τη μέση λιανική τιμή της βενζίνης στην Αττική στα 2,40 ευρώ το λίτρο ο καταναλωτής θα πληρώνει για 60 λίτρα το μήνα 1,96 ευρώ. Με 2,55 ευρώ τη τιμή της βενζίνης στα Δωδεκάνησα ο καταναλωτής θα πληρώνει για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως 1,99 ευρώ. Με 2,06 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης στην Αττική ο καταναλωτής θα πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,62 ευρώ, ενώ με 2,22 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης στις Κυκλάδες ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,66 ευρώ.
7. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων;
Η πλατφόρμα θα ανοίξει στην ψηφιακή πύλη gov.grστα τέλη Ιουλίου.
8. Πώς υποβάλλεται η αίτηση;
Ο δικαιούχος εισέρχεται στην πλατφόρμα FuelPassμε τους κωδικούς Taxisnet και στη συνέχεια:
– Δηλώνει το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.
– Δηλώνει τον αριθμό του κινητού του, τη διεύθυνση e-mail του και το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού.
Κατόπιν, διενεργείται η διασταύρωση των στοιχείων και οι αιτούντες λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.
9. Τι ισχύει για ζευγάρι που κάθε σύζυγος έχει δικό του αυτοκίνητο;
Αν ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων από τον καθένα. Το κάθε μέλος θα πρέπει να κάνει χωριστή αίτηση και να αναφέρει το δικό του όχημα στην αίτησή του. Το μέλος που κάνει το αίτημα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία ή την συνιδιοκτησία του οχήματος. Σημειώνεται ότι το κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.
10. Πώς χρησιμοποιείται η ψηφιακή κάρτα;
Η άυλη κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού (smartphone) και χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS. Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του τριμήνου από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο και η χρήση της μπορεί να γίνει και εφάπαξ, δηλαδή για ένα μόνο γέμισμα, εάν το επιθυμεί ο χρήστης.
11. Πώς θα λάβουν το επίδομα όσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακή κάρτα;
Οι δικαιούχοι που δεν έχουν smartphones και αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την άυλη κάρτα θα λάβουν το ποσό της επιδότησης στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχουν υποδείξει.
12. Πού και πως χρησιμοποιώ την επιδότηση;
H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (η χρήση και η εγκατάσταση της οποίας απαιτεί υποχρεωτικά την κατοχή smartphone που υποστηρίζουν απαραιτήτως την τεχνολογία NFC – ανέπαφων συναλλαγών) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα. Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.
in.gr