Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκαν καλεσμένοι ο Γιάννης Ραχωβίτσας, Αντιστράτηγος Ε.Α., Επίτιμος Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου P.A.D.A. – Αντιναρκωτική Δράση (Ινστιτούτο Αντιναρκωτικής Δράσης -Protect against drug addiction) και η Πέγκυ Κυρίτση, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και μέλος του Ινστιτούτου P.A.D.A, οι οποίοι συνομίλησαν με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή την έξαρση των φαινομένων βίας, παραβατικότητας και εγκληματικότητας που παρατηρούνται σε παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας.
«Καθηγήτρια έκανε «μπάφο» με μαθητή» δήλωσε αρχικά ο κ. Ραχωβίτσας στο δημοσιογράφο συμπληρώνοντας παράλληλα το εξής «έχουμε στοιχεία και μπορώ να σας πω τώρα από το ρόλο αυτόν του Ινστιτούτου, έχουμε μάθει καθηγήτρια σε δημόσιο σχολείο να κάνει «μπάφο» με συμμαθητές για να δείξει και καλά ότι είναι κοινωνική, ότι είναι κοντά στα παιδιά. Και δυστυχώς αυτή η γυναίκα διδάσκει ακόμα. Τέτοια περιστατικά λοιπόν, δεν πρέπει να συμβαίνουν και ούτε καν να γίνονται γνωστά».
«Η βία τείνει να γίνει καθημερινότητα-20% των νέων παιδιών, ηλικίας 13-15 δηλώνουν ότι έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών»
Εν συνεχεία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Ραχωβίτσας στο δημοσιογράφο «πιστεύω ότι ο βασικός ρόλος, ο βασικός πυρήνας που μπορεί η νεολαία μας σήμερα να πάρει σωστή στροφή, να αλλάξει στροφή σε αυτό που γίνεται η καθημερινότητα γιατί η βία τείνει να γίνει καθημερινότητα. Για παράδειγμα, τη μια μέρα βιάζεται ένα παιδάκι, την άλλη μέρα πιάναμε ένα κοριτσάκι το οποίο το βίαζε ο παππούς του και κάτι τέτοια πάντα αναφέρονται σε τέτοιες ηλικίες. Επομένως, εδώ κάποια στιγμή πρέπει να ενσκήψει η πολιτεία, γιατί ειδικά αν αναφερθώ στον χώρο των ναρκωτικών, την πολιτεία σε αυτά τα θέματα τη βρίσκουμε όταν πλέον το παιδί γίνεται χρήστης. Γύρω στο 15 με 20% λοιπόν, των πιτσιρικάδων έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον κάνναβης και μιλάμε για ηλικίες εκεί πέριξ των 14-15. Έχει κατέβει το όριο ηλικίας, έχει φτάσει στα 13 το όριο χρηστών πλέον. Πιο συγκεκριμένα, βλέπουμε πιτσιρικάδες 13 χρονών να κάνουν χρήση «μπάφο», χασίς».
«Από την έκτη Δημοτικού η χρήση χαπιών-Διακίνηση ναρκωτικών μέσα και έξω από τα Δημοτικά Σχολεία»
Έπειτα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, από την δική της πλευρά η κ. Κυρίτση τονίζει τα παρακάτω γεγονότα «το πιο δραματικό είναι ότι ενώ μιλούσαμε για εφηβεία, τώρα πλέον μιλάμε για προεφηβεία. Εννοώ δηλαδή, ότι τα παιδιά έχουν ξεκινήσει από την έκτη δημοτικού πλέον, τη χρήση, αυτό τον προσδιορισμό ταυτότητας, το να ανήκουν κάπου, τη σύγκρουση, την αμφισβήτηση, όλα αυτά που νιώθουν. Από την έκτη Δημοτικού λοιπόν, τα παιδιά κάνουν χρήση χαπιών ή επικίνδυνων ναρκωτικών όπως το «σίσα» που είναι πολύ φτηνό. Υπάρχουν πλέον, έμποροι έξω από τα δημοτικά σχολεία. Έχει πέσει πάρα πολύ το όριο ηλικίας και ευθύνονται πολλοί: τα πρότυπά μας, η μουσική που ακούμε όπως η τραπ που είναι μια μουσική και ένα είδος τέτοιο που μάλλον το ακούμε συνέχεια και το κατηγορούμε. Αλλά πραγματικά τι μας λέει; Τι πρότυπα προωθεί αυτή η μουσική; Ότι ο άντρας έχει τη δύναμη ότι έχει πάντα ρευστό και όχι κάρτες, ότι η πόλη του ανήκει, έχει όπλα, μπορεί να πάει οπουδήποτε με ένα ελικόπτερο ή με ένα υπερπολυτελή αυτοκίνητο και να κρατάει και ένα μπουκάλι ακριβή μάρκα ουίσκι. Όταν λοιπόν, ένα παιδί μικρής ηλικίας ακούει και ξανακούει τους συγκεκριμένους στίχους, είναι πάρα πολύ πιθανό να θεωρήσει πως για να μοιάσει στο πρότυπό του πρέπει να συμπεριφέρεται και εκείνο έτσι. Οπότε η μαγκιά που θα λέγαμε κάποτε για τον τρόπο ομιλίας είναι ουσιαστικά ο τρόπος εκείνος για να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στα πρότυπά τους. Και αυτά είναι τα πρότυπά τους. Βέβαια, κάθε εποχή έχει τα δικά της τραγούδια που ερχόντουσαν σε αντίθεση με το κοινωνικό κατεστημένο. Αλλά η διαφορά τώρα στο 2024 είναι ότι αυτού του είδους η μουσική υποβαθμίζει τη γυναίκα, τα πρότυπα που προβάλλει είναι συγκεκριμένα και ξεκάθαρα και ένα μικρό παιδί που ακούει αυτά τα τραγούδια θα διαμορφώσει πάρα πολύ εύκολα συγκεκριμένη εικόνα για τις γυναίκες, τα ναρκωτικά και τα χρήματα».
«Να θωρακίσουμε όλοι μαζί τα παιδιά μας, να χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης-Η πολιτεία λείπει στη πρόληψη»
Ερωτηθείσα για το τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να υπάρξει κάποια μείωση αυτών των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας η κ. Κυρίτση απαντά «πιστεύω ότι όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε τα παιδιά μας, το σπίτι, το σχολείο, να ενισχύσουμε τα θετικά πρότυπα που πρέπει να βγουν επιτέλους μπροστά. Να χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού με τα παιδιά μας. Να γίνουμε εμείς τα πρότυπά τους. Χρειάζεται επικοινωνία, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και χρειάζεται να είμαστε εκεί. Τα παιδιά χρειάζονται ασφαλή καθοδήγηση και τον κόσμο μαζί με τις οδηγίες χρήσεις πρέπει να τους τον δείξουμε εμείς. Όμως, πρέπει να υπάρχουν όρια και κανόνες. Δεν υπάρχει αγάπη χωρίς κανόνες». Τέλος, ο κ. Ραχωβίτσας δεν παρέλειψε να δηλώσει «πρέπει κατά κάποιο τρόπο λοιπόν, η πολιτεία να βρεθεί σε αυτά τα θέματα, γιατί εμείς την πολιτεία τη βλέπουμε μόνο όταν ανακύπτουν τέτοια προβλήματα. Με άλλα λόγια, δεν μπαίνει στο κομμάτι της προστασίας των πιτσιρικάδων, στο προστάδιο στο να μη φτάσουν τα παιδιά εκεί πέρα».
Πηγή: ertnews.gr