Connect with us

Αιτωλοακαρνανία

Γαλατάς Αιτωλ/νίας: Ένα πεδινό χωριό με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον (Photos)

ag ioannis prodromos galatas cover

Ένα πεδινό χωριό με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ο Γαλατάς ανήκει διοικητικά στο Δήμο Χάλκειας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα του τα Χάνια Γαυρολίμνης και αποτελείται από τους οικισμούς Νέο Γαλατά (Συνοικισμός), Κάτω Γαλατά, Πετράλωνα, Παλιόστανη, Νέο οικισμό και τον παραλιακό οικισμό Κρυονερίου.

Φυσικά όρια του χωριού είναι βόρεια-βορειοανατολικά ο ορεινός όγκος της Βαράσοβας, στη δυτική πλευρά του χωριού βρίσκεται ο Εύηνος ποταμός που χωρίζει την κοινότητα Γαλατά από την κοινότητα Ευηνοχωρίου και νότια-νοτιοανατολικά του ο Πατραϊκός κόλπος.

Το χωριό Γαλατάς απέχει περίπου τρία χιλιόμετρα από την Εθνική οδό που συνδέει την Πελοπόννησο μέσω της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου με τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο, ενώ δυτικά του χωριού και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων βρίσκεται το Μεσολόγγι.

galatas

Ο Γαλατάς αναφέρεται για πρώτη φορά από την σύσταση του Ελληνικού κράτους σαν οικισμός του Δήμου Καλυδώνας το 1835, ενώ μετέπειτα αναφέρεται ως συνοικισμός του Δήμου Μεσολογγίου το 1841, με την κοινότητα να απαρτίζουν ο Γαλατάς, το Κρυονέρι, το Περιθώρι, η Παλιόστανη, οι Χαλιές και η Ροδιά.

calydon aetolia 2010

Ένα χιλιόμετρο νότια της κοινότητας Γαλατά, βρίσκεται ιδιωτικός κομψός ναΐσκος, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το μνημείο έμενε άγνωστο και μόλις τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική υπηρεσία το ανακήρυξε διατηρητέο και έκανε ορισμένες επισκευάσθηκες και στερεωτικές εργασίες.

Ο ναός είναι ιστορημένος με παραστάσεις της παλαιολόγειας εποχής που τις χαρακτηρίζει απλοϊκότητα και λαϊκό ύφος. Το χαρακτηριστικό του ναού που τον κάνει ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι έχει τον πρόναο βόρεια ενώ όλοι οι άλλοι ναοί τον έχουν δυτικά και λόγο αυτού του γεγονότος και του ότι στο Ευηνοχώρι υπάρχει άλλος ένας ναός της ίδιας εποχής, η Αγία Παρασκευή με το ίδιο χαρακτηριστικό του πρόναου, εικάζεται ότι μπροστά από το σημείο αυτό περνούσε ο κύριος οδικός άξονας που συνέδεε και εξυπηρετούσε την εποχή εκείνη την περιοχή.

ag ioannis prodromos galatas

Στο Γαλατά ακόμη υπάρχουν σπηλιές οι οποίες παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον, όπως η σπηλιά του Αρχανθρώπου, όπου βρέθηκε κρανίο από άνθρωπο του Νεάντερνταλ από τους παλαιοντολόγους και χρονολογείται στο 100.000 π.Χ.

Έχουν βρεθεί επίσης σπηλιές με εργαλεία νεολιθικής εποχής στην Βαράσοβα προς την πλευρά του οικισμού Κρυονερίου και του εξωκλησιού Αγίου Θωμά.

travelmagic.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014