Uncategorized
Γαβρόγλου-Μεσολόγγι: Τον Δεκέμβριο η Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών στην Αιτ/νία
Τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σχετικά με την επέκταση του Πανεπιστημίου Πατρών στην περιοχή με την προσθήκη της Σχολής Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία.
Αυτό βγήκε από την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Προς το παρόν γίνεται επεξεργασία του πλαισίου της δημιουργίας της Σχολής από την αρμόδια Επιτροπή, η οποία εστιάζει σε δυο σημεία. Το ένα έχει ως στόχο να γίνει ένα Πανεπιστήμιο που θα απαντάει στα προβλήματα των καιρών, δηλαδή τα τμήματα να μην είναι άσχετα από τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Πρέπει τα αντικείμενα σπουδών να έχουν σχέση με την τεχνολογική και πολιτισμική εξέλιξη της κοινωνίας.
Το δεύτερο σημείο που απασχολεί έντονα την Επιτροπή είναι το χωρικό. Αν και όλες οι τοπικές κοινωνίες θέλουν ένα κομμάτι Πανεπιστημίου, στην περίπτωση της εν λόγω Σχολής πρέπει να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη των άρτιων εγκαταστάσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου, τις οποίες επισκέφθηκε ο κ.Γαβρόγλου και πλέον έχει άποψη περί τίνος πρόκειται.
Ο υπουργός είπε ότι οι εγκαταστάσεις αυτές θα αξιοποιηθούν, δηλώνοντας παράλληλα έκπληκτος για την μεταφορά του ΘΕ.ΚΑ. στην Αμαλιάδα, όταν είδε και τις εγκαταστάσεις και έμαθε τι δουλειά έκανε το Τμήμα στο Μεσολόγγι, αλλά και γενικότερα το ΤΕΙ σαν ίδρυμα. «Απορώ πως εγκαταλείφθηκαν τέτοιες εγκαταστάσεις, τι κριτήρια επικράτησαν και εγκαταλείφθηκε μια τέτοια υποδομή», δήλωσε σχετικά στην ΑΙΧΜΗ.
Το μέλος της Επιτροπής Παντελής Κυπριανός, που συμμετέχει ως εκπρόσωπος του υπουργείου, υπογράμμισε ότι επειδή γενικότερα υπάρχει ένα θέμα μεταξύ Αγρινίου και Μεσολογγίου για την ταμπέλα, καθώς παλιότερα το Αγρίνιο ζητούσε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, τώρα πλέον αυτό έχει ξεκαθαρίσει και η Σχολή θα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών, που άλλωστε είναι παγκόσμια γνωστό.
Η επιμονή τόσο του κ. Κυπριανού, όσο και του υπουργού στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, έδειξε ότι πρόθεση είναι να λειτουργήσει στις υφιστάμενες, που αποτελούν δημόσια περιουσία και όχι σε ενοικιαζόμενα ή ακατάλληλα κτίρια.
Ο υπουργός συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Δια Βίου Μάθησης Παυσανία Παπαγεωργίου, από τον Πρύτανη του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Τριανταφύλλου, την βουλευτή Αιτ/νίας Μαρία Τριανταφύλλου και συνεργάτες του.
Επίσης ήταν παρόντα και τα μέλη της Επιτροπές για την επαναλειτουργία του ΤΕΙ, Λάμπρος Φλώρος, Σταμάτης Κατσαβός και Σωκράτης Στέλλιος. Στο ΤΕΙ τον υποδέχθηκαν καθηγητές, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Άρης Γαρμπής ο οποίος τον ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια τόσο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και για τον τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά κυρίως για το έργο που έκανε αλλά και εξακολουθεί να κάνει το ίδρυμα.
Τόσο ο κ. Γαρμπής, όσοι και οι Μαρία Τριανταφύλλου – Παυσανίας Παπαγεωργίου έκαναν τον υπουργό να καταλάβει πως το ζωντάνεμα του campus και η αξιοποίηση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων δεν είναι καμία χάρη προς την πόλη του Μεσολογγίου, αλλά προς το συμφέρον της εκπαίδευσης και όσων έχουν την τύχη να φοιτήσουν στην καρδιά ενός μοναδικού οικοσυστήματος.
aixmi-news.gr