Connect with us

Διεθνή

Γάζα: Χωρίς πρόοδο οι δαπραγματεύσεις στο Κάιρο – Το βασικό σημείο εμπλοκής και η παράταση τριών ημερών

000 34jc2bm scaled 1

Οι συνομιλίες με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων από τη Γάζα έληξαν χωρίς πρόοδο την Τρίτη, καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει από το Κάιρο, δήλωσε αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου στους Times of Israel. Συναντήθηκαν με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και Αιγύπτιους αξιωματούχους για συνομιλίες σχετικά με ένα πλαίσιο εκεχειρίας.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπεύθυνο της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και τον διευθυντή της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ, ήταν “εκεί για να ακούσει” και ότι δεν κατέθεσαν νέα πρόταση στο τραπέζι. Παρά την αποχώρηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας, οι διαπραγματεύσεις ήταν “θετικές” και θα συνεχιστούν για τρεις ακόμη ημέρες, ανέφερε το αιγυπτιακό Al-Qahera News, επικαλούμενο ανώτερο Αιγύπτιο αξιωματούχο.

Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Αιγύπτου ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση έληξε με “προθυμία να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και ο συντονισμός” για τα βασικά ζητήματα. Αν και ο Μπαρνέα και ο διευθυντής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ συμμετείχαν στη συνάντηση, η αιγυπτιακή πλευρά δεν έκανε καμία αναφορά στο Ισραήλ.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων της τρέχουσας κατάστασης“, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και “επιβεβαιώθηκε η συνέχιση της διαβούλευσης και του εντατικού συντονισμού για την επίτευξη των στόχων της κατάπαυσης του πυρός, της προστασίας των αμάχων και [της εργασίας προς την κατεύθυνση] της λύσης των δύο κρατών, με τρόπο που ενισχύει τις προσπάθειες για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή“.

Η υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι συναντήθηκε με τον Μπερνς και τον Αλ Θάνι για να συζητήσουν την πιθανή εκεχειρία, την απελευθέρωση των ομήρων και την παράδοση περισσότερης βοήθειας στον θύλακα, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη.

000 34jb49k 2048x1140 1
(Photo by AFP)

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο AFP ότι η οργάνωση περίμενε το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Κάιρο, αλλά ήταν “ανοιχτή στη συζήτηση οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που επιτυγχάνει τον τερματισμό της επιθετικότητας και του πολέμου“.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan μετέδωσε ότι η Μοσάντ, μαζί με τη Σιν Μπετ και τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, συνέταξαν ένα νέο πλαίσιο για μια συμφωνία εκεχειρίας για την απελευθέρωση των ομήρων, το οποίο απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι λεπτομέρειες του πλαισίου δεν αναφέρθηκαν, αλλά το Καν δήλωσε ότι η πρόταση συντάχθηκε από τους Μπαρνέα, Μπαρ και τον υποστράτηγο Νιτζάν Αλόν, ο οποίος διοικεί τις προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών για την ανεύρεση των απαχθέντων. Η πρόταση συζητήθηκε με τον Νετανιάχου αρκετές φορές, σύμφωνα με την έκθεση, και τέθηκε πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια μιας προπαρασκευαστικής συνάντησης τη Δευτέρα για τις συνομιλίες στο Κάιρο. Ο Νετανιάχου απέρριψε το νέο περίγραμμα και έδωσε εντολή στο τρίο να μεταβεί στο Κάιρο για να “ακούσει” μόνο τις συνομιλίες, χωρίς να παρουσιάσει νέες ιδέες ή να δώσει επίσημη απάντηση στα αιτήματα της Χαμάς, τα οποία ο Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει “παραληρηματικά”.

Μετά τη συζήτηση με τον Νετανιάχου, ο Νιτζάν Αλόν αποφάσισε να μην παραστεί στη συνάντηση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και έστειλε αντ’ αυτού τον αναπληρωτή του. Ο Νετανιάχου έστειλε επίσης έναν από τους πολιτικούς του βοηθούς, τον Οφίρ Φαλκ, στη συνάντηση.

Το Ισραήλ αμφιταλαντεύτηκε σχετικά με την αποστολή εκπροσώπων στις συνομιλίες του Καΐρου αυτή την εβδομάδα, αλλά δέχθηκε πιέσεις από τις ΗΠΑ να το πράξει. Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, ανεξάρτητα από ορισμένες από τις “μη εκκινήσεις”, υπάρχει χώρος για να προωθηθεί μια συμφωνία και ότι ήταν πρόθεση της Ουάσινγκτον να το πράξει. Σε τηλεφώνημα που έγινε την Κυριακή μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Νετανιάχου, ο Μπάιντεν φέρεται να ενθάρρυνε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Ο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για μια παύση έξι εβδομάδων στις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ως ένα σκαλοπάτι προς μια μεγαλύτερη εκεχειρία. Πολιτική πηγή δήλωσε στο Kan ότι το πρόβλημα ήταν και παραμένει “η παράλογη απαίτηση της Χαμάς να σταματήσει ο πόλεμος“.

Τα αιτήματα της Χαμάς περιλαμβάνουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των στρατευμάτων από τη Γάζα, ανοικοδόμηση του θύλακα και περίπου 1.500 Παλαιστίνιους κρατούμενους, ανάμεσά τους και εγκέφαλοι της τρομοκρατίας, σε αντάλλαγμα για τους υπόλοιπους ομήρους που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ ήταν πρόθυμο να δεχθεί συνομιλίες με βάση το αρχικό πλαίσιο του Παρισιού πριν από δύο εβδομάδες, το οποίο φέρεται να προβλέπει ανθρωπιστική παύση τριών φάσεων, με 35 έως 40 ισραηλινούς ομήρους – γυναίκες, άνδρες άνω των 60 ετών και άτομα με σοβαρές ιατρικές παθήσεις – να απελευθερώνονται κατά την πρώτη φάση των έξι εβδομάδων. Οι ισραηλινοί στρατιώτες και οι σοροί των νεκρών ομήρων θα απελευθερωθούν στη δεύτερη και τρίτη φάση. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις τελευταίες φάσεις, καθώς και ο αριθμός και οι ταυτότητες των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερώνονταν από το Ισραήλ, θα συζητούνταν σε επόμενες διαπραγματεύσεις, εάν και οι δύο πλευρές συμφωνούσαν με την πρόταση του Παρισιού.

Επικαλούμενος Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε ότι το βασικό σημείο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις είναι η απελευθέρωση των κρατουμένων, με τον Μπάιντεν να λέει στον Νετανιάχου την Κυριακή ότι ενώ οι απαιτήσεις της Χαμάς έφτασαν πολύ μακριά, το Ισραήλ θα μπορούσε να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία και πιθανότατα θα πρέπει να απελευθερώσει περισσότερους Παλαιστίνιους ανά όμηρο σε σχέση με μια προηγούμενη συμφωνία τον Νοέμβριο, κατά την οποία 105 πολίτες απελευθερώθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση.

Οι συνομιλίες της Τρίτης στο Κάιρο διεξήχθησαν καθώς το Ισραήλ ενέτεινε την επίθεσή του στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, όπου 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει για να αναζητήσουν καταφύγιο από τις μάχες. Μια ισραηλινή αποστολή διάσωσης ομήρων απελευθέρωσε δύο αιχμαλώτους που κρατούνταν στην πόλη κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων, μια επιδρομή που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 74 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς, οι αριθμοί της οποίας δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Πηγή: Times Of Israel

Advertisement

AgrinioTimes ©2014