Στον απόηχο του μακελειού στη Γάζα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με περισσότερους από 100 νεκρούς κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε εναέριες ρίψεις τροφίμων. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ, η Γάζα είναι αντιμέτωπη με λιμό, την ώρα που παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση, μέσα στα νοσοκομεία της περιοχής και επισημαίνουν ότι οι ρίψεις τροφίμων από αέρος δεν επαρκούν για να αποφευχθεί ο λιμός
Ήδη σε ανάλογες ενέργειες έχουν προχωρήσει η Ιορδανία και η Γαλλία, ενώ τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από πλευράς ΗΠΑ, τις ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή του με τη Τζόρτζια Μελόνι, μπερδεύοντας ωστόσο δύο φορές τη Γάζα με την Ουκρανία.
Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως: «Μέσα στις επόμενες μέρες θα συμμετέχουμε με τους φίλους μας από την Ιορδανία και άλλους, σε ρίψεις τροφίμων από αέρα και άλλων αγαθών στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε και άλλους διόδους προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παράδοση μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας».
Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κρίστιαν Λιντμάιερ, δήλωσε: «Τα επίσημα στοιχεία χθες το πρωί έδειξαν ότι το δέκατο παιδί, καταγεγραμμένο επισήμως στο νοσοκομείο, πέθανε από την πείνα».
Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα έφθασε η πρώτη αποστολή του ΟΗΕ μετά το μακελειό στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη της Γάζας. Διαπιστώνει ότι πολλοί τραυματίες φέρουν τραύματα από σφαίρες την ώρα που το Ισραήλ επιμένει ότι τα περισσότερα θύματα ποδοπατήθηκαν.
Όπως δήλωσε τραυματίας: «Τη στιγμή που τα φορτηγά με τη βοήθεια μπήκαν στη Γάζα, το άρμα μάχης και το ντρόουν άρχισαν να ανοίγουν πυρ στους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να πάρουν τρόφιμα για τα παιδιά τους».
Κι ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την τραγωδία με τους πάνω από 100 νεκρούς κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη της Γάζας, οι περισσότεροι από τους τραυματίες φέρουν τραύματα από σφαίρες, διαπιστώνουν παρατηρητές του ΟΗΕ που επισκέφθηκαν νοσοκομείο Αλ Σίφα, ανάμεσά τους και ο Έλληνας Γιώργος Πετρόπουλος.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Πετρόπουλος επικεφαλής του ΟΗΕ για το συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα: «Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, σε αυτό το νοσοκομείο νοσηλεύονται πάνω από 200 άνθρωποι, που τραυματίστηκαν χθες. Είδαμε ανθρώπους με τραύματα από σφαίρες. Είδαμε ακρωτηριασμένους και είδαμε παιδιά, έως και 12 ετών, να έχουν τραυματιστεί».
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι τα περισσότερα τα θύματα ποδοπατήθηκαν ενώ η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι άνοιξε πυρ κατά των πολιτών, αναφέροντας πως τη στιγμή που τα φορτηγά με τη βοήθεια μπήκαν στη Γάζα, το άρμα μάχης και το ντρόουν άρχισαν να ανοίγουν πυρ στους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να πάρουν τρόφιμα για τα παιδιά τους.
Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία συνεχίζονται πάντως με τον πρόεδρο Μπάιντεν να εκφράζει την ελπίδα ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 10 Μαρτίου, που αρχίζει το Ραμαζάνι.
Την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία πριν από το Ραμαζάνι εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν: «Το ελπίζω. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά γι’ αυτό. Δεν το έχουμε ακόμη πετύχει».
Κρατώντας 134 φορεία, όσοι και οι όμηροι που παραμένουν στη Γάζα, συγγενείς των απαχθέντων συνεχίζουν για τέταρτη μέρα την πορεία τους προς την Ιερουσαλήμ με στόχο να ασκήσουν πίεση προς την κυβέρνηση Νετανιάχου για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς.
Πηγή: ertnews.gr