Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Γέφυρα Ευήνου: Άμεση προσωρινή λύση και οικονομικές αποζημιώσεις

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσε πρόσφατα έναν σημαντικό έργο προϋπολογισμού 85.000.000 ευρώ που περιλαμβάνει:

1. Την κατασκευή νέας γέφυρας διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση των κατοίκων της περιοχής αλλά και την διασφάλιση εναλλακτικής λύσης της Ιόνιας οδού.

2. Την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, η έλλειψη των οποίων για πολλές δεκαετίες ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή των γεφυρών. 

Επειδή όμως το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η ολοκλήρωση της γέφυρας θα γίνει σε δύο χρόνια,  πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει άμεσα προσωρινή λύση.

Μια προσωρινή λύση θα μπορούσε να είναι η ασφαλής  αποκατάσταση και χρήση  της σιδηροδρομικής γέφυρας, διασώζοντας ταυτόχρονα και ένα στοιχείο τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η λύση αυτή φαίνεται να προκρίνεται μετά και από την αυτοψία κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ.Τριαντόπουλο.

Η προσωρινή λύση σε συνδυασμό με την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια τακτικών  δρομολογίων, που έχει ήδη δρομολογηθεί θα ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό τον καθημερινό γολγοθά των μετακινήσεων των κατοίκων των παραευήνιων περιοχών και κυρίως του Γαλατά, του Περιθωρίου και του Κρυονερίου.

Οι  μετακινήσεις τους προς το γειτονικό Ευηνοχώρι και το Μεσολόγγι για τις καθημερινές τους δραστηριότητες έχουν μετατραπεί σε ένα  κοστοβόρο αλλά  και επικίνδυνο ταξίδι μέσω της Ιόνιας οδού.

Υπάρχουν όμως και μετακινήσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω της Ιόνιας οδού. Οι μετακινήσεις αυτές είναι ακόμη πιο επικίνδυνες αφού με κίνδυνο για τη ζωή τους αγρότες διασχίζουν την κοίτη του ποταμού με τα αγροτικά τους μηχανήματα  και πεζοί καθώς και δικυκλιστές διασχίζουν την κατεστραμμένη και ετοιμόρροπη γέφυρα.

Τα δεινά όμως της καταστροφής δεν σταματούν εδώ.

Η οικονομική επιβάρυνση  λόγω μετακίνησης για όλους τους κατοίκους της περιοχής είναι προφανής.

Ακόμα μεγαλύτερη όμως είναι για τους αγρότες και τους επαγγελματίες. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να να δοθούν οι αναγκαίες οικονομικές αποζημιώσεις ως αποτέλεσμα της φυσικής καταστροφής.

Μέριμνα πρέπει να υπάρξει επίσης για την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των μαθητών  για την είσοδο τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση  γιατί δυσχεραίνεται η μετακίνησή τους στο σχολείο τους και στα φροντιστήριά τους οπότε βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων συνυποψηφίων τους.

Αντίστοιχες ρυθμίσεις έχουν υπάρξει στο παρελθόν και σε άλλες περιοχές  λόγω φυσικών καταστροφών.

Είναι  επίσης επείγον λόγω της έκτακτης κατάστασης να στελεχωθεί το αγροτικό ιατρείο του Γαλατά με γιατρό σε καθημερινή βάση   ο οποίος να εξυπηρετεί και το αγροτικό ιατρείο του Περιθωρίου.

Οι κάτοικοι της περιοχής  δεν επαιτούν, απαιτούν αυτά που δικαιούνται στα πλαίσια μιας ευνομούμενης Πολιτείας, γιατί είναι οι μόνοι που δεν έχουν καμία ευθύνη για την  καταστροφή. Αντιθέτως η ευθύνη ανήκει:

1. Στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και στην ελλιπή συντήρηση των γεφυρών  τις τελευταίες δεκαετίες.

2. Στην αύξηση της ποσότητας του  νερού ως αποτέλεσμα των καταρρακτωδών βροχών και της υπερχείλισης του φράγματος του Ευήνου.

3. Στην αύξηση της ταχύτητας ροής του νερού ως αποτέλεσμα της εμβάθυνσης της κοίτης του Ευήνου από την μεγάλης κλίμακας αμμοληψία  καθώς και από τον αυθαίρετο περιορισμό του εύρους της κοίτης του ποταμού. 

f.skliros foto

Φώτης Σκληρός
Μέλος του Μητρώου Στελεχών, της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων, του Τομέα Παιδείας, του Τομέα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης της Ν.Δ. 

Advertisement

AgrinioTimes ©2014