Connect with us

Άλλες Ειδήσεις

Τα δύο μεγαλύτερα, παραδοσιακά, γειτονικά Γεφύρια του Αχελώου, Τέμπλας και Αυλακίου

Ο Βασίλης Κωσταρέλλος παρουσιάζει τα δύο μεγαλύτερα, παραδοσιακά, γειτονικά Γεφύρια του Αχελώου, Τέμπλας και Αυλακίου

Ο Βασίλης Κωσταρέλλος παρουσιάζει τα δύο μεγαλύτερα, παραδοσιακά, γειτονικά Γεφύρια του Αχελώου, Τέμπλας και Αυλακίου

Τα δύο μεγαλύτερα, παραδοσιακά, γειτονικά Γεφύρια του Αχελώου, (Ασπροπόταμου) Τέμπλας και Αυλακίου, χτίστηκαν με εργολάβο τον Κωνσταντίνο Παρίση και τους πρωτομάστορες Νικόλαο Σούλη και Γεώργιο Σταμάτη και την ομάδα τους, των 60 μαστόρων από την Ήπειρο και με τη βοήθεια 60 ντόπιων εργατών, με τους οποίους μέσα σε 3-4 χρόνια, κατάφεραν το 1911 να τα αποπερατώσουν.

Και τα δυο είναι γειτονικά, στα 8 χιλιόμετρα περίπου σε ευθεία το ένα από το άλλο και με μήκος κάπου στα 76 μέτρα και τα δύο, είναι πέτρινα έργα τέχνης, χωμένα στις χαράδρες του Αχελώου, τα οποία ήταν σωτήρια για τις ανάγκες και μετακινήσεις των ντόπιων αλλά και για τους ταξιδευτές και βρίσκονται στη συμβολή της Αιτωλοακαρνανίας, με την Καρδίτσα και την Ευρυτανία.

Τα δύο Γεφύρια, όχι μόνο άντεξαν τα βαριά οχήματα που έναν αιώνα τώρα περνούν από πάνω τους, τον πληθωρικό και ορμητικό Αχελώο, αλλά η Γέφυρα Τέμπλας άντεξε και το αποτυχημένο σαμποτάζ που έγινε τον καιρό του εμφύλιου με εκρηκτικά στην βάση της.

Και τα δύο είναι αναγνωρισμένα ως διατηρητέα μνημεία, και η ανάδειξη και η προστασία από την πολιτεία, απαραίτητη.

 

Διαβάστε επίσης: Greek Village Life: Από τον Πλάτανο Ναυπακτίας στην Αμερική, 40 χρόνια ξενιτιάς

Advertisement

AgrinioTimes ©2014