Connect with us

Uncategorized

Γεννηματά: Ανένδοτος αγώνας για αλλαγή – Θα επιδιώξω προγραμματική μετεκλογική συμφωνία

gennimata omilia sunedrio kinal

Η Φώφη Γεννηματά από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής διακήρυξε τον αυτόνομο πολιτικό του ρόλο απέναντι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τη Ν.Δ. και την διεκδίκηση καθοριστικού ρόλου για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Ταυτόχρονα έστειλε σαφές μήνυμα προς όλους όσους εμπλέκονται στο εγχείρημα ότι θα πρέπει να τελειώσει η πολυφωνία και όλες οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στη κοινή πορεία όλων για να προχωρήσει και πρωταγωνιστήσει.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εξήγησε γιατί τελικώς αποδέχθηκε να οριστεί η νέα Κεντρική Επιτροπή κι όχι να εκλεγεί.« Τους τελευταίους μήνες, δώσαμε πολλή ενέργεια και αφιερώσαμε πολύ χρόνο μιλώντας μεταξύ μας. Για να χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης ανάμεσα στα πολλά ρεύματα του κινήματός μας, που μέχρι χτες ήταν χωριστά και τώρα βρίσκονται μαζί. Για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν φωνή, με αμοιβαίο σεβασμό, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς. Δεν ήμουν πάντοτε ικανοποιημένη από τον τρόπο που έγινε αυτή η συζήτηση – αρκετές φορές αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία, από όλες τις πλευρές. Γι αυτό δέχτηκα, σε αυτή τη μεταβατική φάση, αντί τις εκλογές, τη συνθετική αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα. Βάρυνε σε όλους μας η πίστη στο εγχείρημα. Από αύριο βέβαια, όλοι δοκιμάζονται και κρίνονται. Όμως αυτή η συζήτηση έπρεπε να γίνει. Και είναι μεγάλη νίκη που τελεσφόρησε. Σκεφτείτε μόνο που βρισκόμασταν έναν χρόνο πριν: Η προοδευτική παράταξη, ήταν πολυδιασπασμένη, εκτεθειμένη στην υπονόμευση και τη μιζέρια των εσωτερικών ανταγωνισμών, αδύναμη. Σήμερα, είμαστε πια όλοι εδώ, ενωμένοι, αποφασισμένοι και δυνατοί. Σήμερα λοιπόν, γενέθλια μέρα του Κινήματος Αλλαγής, χρειάζεται να κοιτάξουμε πέρα από τους διπλανούς μας σε αυτή την αίθουσα ή στα γραφεία που συναντιόμαστε. Σήμερα είναι η ώρα να στραφούμε προς όλους τους πολίτες, σε όλη τη χώρα», ανέφερε η κ Γεννηματά.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έθεσε για το μέλλον της χώρας το στρατηγικό δίλλημα «Πρόοδος ή Συντήρηση». «Πρόοδος είναι η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση, η εμβάθυνση των γνώσεων, η πρωτοπορία στην αξιοποίηση των τεχνολογικών ανακαλύψεων, η ποιότητα της Δημοκρατίας, η απελευθέρωση από τα σύγχρονα δεσμά κάθε εξουσίας, η κοινωνική ευημερία. Πρόοδος είναι η πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου. Η λογική, η εξέλιξη, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η αισθητική. Θέλουμε να εκφράζουμε όλους τους πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Οικολογίας. Αντίπαλός μας είναι η συντήρηση. Ο φόβος για το νέο και το διαφορετικό, ο φόβος του μέλλοντος. Η νοοτροπία που αποτυπώνεται στη φράση αυτό δεν γίνεται. Ο σκοταδισμός, ο δογματισμός, οι προκαταλήψεις, οι δεισιδαιμονίες, η μισαλλοδοξία, ο φασισμός, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία, η πελατειακή αντίληψη, ο λαϊκισμός, η γραφειοκρατία, η τυραννία, η οπισθοδρόμηση».

Ασκώντας σε υψηλούς τόνους κριτική στη κυβέρνηση υποστήριξε ότι η χώρα με αυτή την κυβέρνηση, γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω.«Δεν είναι επιτέλους προοδευτική διακυβέρνηση η συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς λαϊκιστές», είπε και τόνισε: Οικονομικά: πίσω στην Ελλάδα ψωροκώσταινα.Εθνικά: πίσω από το Ελσίνκι και την Ενδιάμεση Συμφωνία.Πολιτικά: πίσω στις άθλιες μεθοδεύσεις κατά πολιτικών αντιπάλων, στο ρουσφέτι και στις πελατειακές σχέσεις. Θεσμικά: πολύ πιο πίσω, όταν δεν ήταν «κεκτημένο» ο σεβασμός στους θεσμούς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτή είναι η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι η πολιτική του κ. Τσίπρα. Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι ο κ. Τσίπρας να μιλά δήθεν για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την ίδια ώρα να δεσμεύεται με το 4ο άτυπο Μνημόνιο για διαρκή επιτροπεία, νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο και εκχώρηση του Εθνικού πλούτου για 99 χρόνια στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο. Να μιλά δήθεν για «προστασία των αδύνατων» και να φτωχοποιεί την μεσαία τάξη, να καταργεί το ΕΚΑΣ, να περικόπτει το Επίδομα Θέρμανσης και τα οικογενειακά επιδόματα για τρίτεκνους-πολύτεκνους, να προχωρεί τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας για μικρομεσαίους δανειολήπτες, και να αντικαθιστά το κοινωνικό κράτος με τα επιδόματα φιλανθρωπίας και τα συσσίτια. Να μιλά δήθεν για «ανάπτυξη επενδύσεις και θέσεις εργασίας», και την ίδια στιγμή να εξοντώνει τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες με την υπερφορολόγηση, να μην αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, να αντιμετωπίζει υποτίθεται την ανεργία με την μερική απασχόληση, δηλαδή κόβοντας μια θέση εργασίας «στα δύο». Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι ο κ. Τσίπρας να μιλά δήθεν για «διαφάνεια και κάθαρση στο δημόσιο βίο» και να αρνείται τον έλεγχο για τις δικές τους πράξεις. Να κατασκευάζει κατηγορίες κατά πολιτικών αντιπάλων. Να ρουσφετολογεί ασύστολα. Να μιλά για σεβασμό «κάθε λέξης του Συντάγματος», την ίδια ώρα που παραβιάζει κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών, με τους καθοδηγούμενους θύλακες στην δικαιοσύνη».

Επίσης επικριτική ήταν η κ. Γεννηματά και για την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι προοδευτική αλλαγή δεν είναι η παλινόρθωση της δεξιάς. Ανέφερε ότι «η δεξιά δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009 που οδήγησε στον εκτροχιασμό της οικονομίας. Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η πολιτική της ΝΔ για τη στήριξη μόνο των ισχυρών και η αποδοχή των Κοινωνικών Ανισοτήτων ως φυσικό φαινόμενο. Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η νέα δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, και οι δραματικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει για την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία, τις κοινωνικές υποδομές, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δεν είναι προοδευτική αλλαγή οι ρατσιστικές αντιλήψεις και η λογικές ρεβάνς.

Τονίζοντας ότι «θέλουμε τη δύναμη για να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ και επιδιώκοντας την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών» κάλεσε τους πολίτες να ενισχύσουν το Κίνημα Αλλαγής ώστε να επιτευχθεί η Εθνική συνεννόηση και η διαμόρφωση των συνθηκών για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου», είπε η Φώφη Γεννηματά και υπογράμμισε:. «Προχωράμε μπροστά με αυτόνομο λόγο και στρατηγική. Δεν εγκλωβιζόμαστε σε διχαστικά «μέτωπα» . Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «καμία συμφωνία δεν γράφεται με ανεξίτηλο μελάνι αλλά από την άλλη οι αλλαγές δεν γίνονται με τυχοδιωκτικό τρόπο», η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε τους βασικούς προγραμματικούς άξονες του σχεδίου μιας προοδευτικής διακυβέρνησης ανέφερε ότι χρειάζεται «να συζητήσουμε με τους εταίρους την άμεση ελάφρυνση του χρέους, χωρίς νέες δεσμεύσεις, αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% τουλάχιστον στο 2%, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Χρειάζεται σοβαρότητα και αξιοπιστία από την πλευρά μας και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που ξεκινά από την αποκομματικοποίηση του κράτους.Την ανεξαρτησία και την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης .Την αλλαγή και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος. Νέο κύμα αποκέντρωσης για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, με αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιφέρεια και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση. Ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας που θα εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή με συγκεκριμένα μέτρα και όχι μποναμάδες – Φρειδερίκης. Κατώτερος μισθός στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη, που δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ. Από τη λογική των επιδομάτων ανεργίας περνάμε στη λογική των επιδομάτων εργασίας. Πρόγραμμα ανάπτυξης και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων παράλληλα με τη στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης».

Τόνισε κατηγορηματικά: «Αυτό το σχέδιο θα θέσουμε ως βάση για επίτευξη προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας όταν θα πάρουμε την εντολή μετά τις εκλογές. Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη συγκυριακή σύμπραξη κομμάτων, με μια στείρα λογιστική λογική: «δεν βγαίνουν τα κουκιά». Αλλά από μια ειλικρινή, ιστορικά υπεύθυνη και συνεπή συμφωνία. Πάνω σε ένα στέρεο προγραμματικό πλαίσιο, που θα στοχεύει στην ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας, με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Και απευθύνω από τώρα το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ : Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας; Περιμένω καθαρές απαντήσεις».

Η Φώφη Γεννηματά έκανε ειδική αναφορά στα εθνικά θέματα καταλογίζοντας σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη πολιτική και τις ενέργειες της στα ελληνοτουρκικά , με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, λέγοντας ότι μέλημα είναι να επιστρέψουν ασφαλείς καθώς και στη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί στο ζήτημα της ονομασίας των πΓΔΜ. «Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε από κανένα, αλλά δεν παραχωρούμε απολύτως τίποτε από τα εθνικά μας δικαιώματα. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής. Έχει έρθει ο καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να συνειδητοποιήσουν ότι η εθνική συνεννόηση, που για μας ήταν και είναι βασικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας, δεν είναι μια ρομαντική εκδοχή της πολιτικής.Είναι αναγκαία για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προϋπόθεση για να αφήσει οριστικά η χώρα πίσω της με ασφάλεια την κρίση».

Η κ. Γεννηματά απηύθυνε κάλεσμα στη νεολαία να στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής .« Τους θέλουμε όμως όλους και όλες μαζί μας. Όλους και όλες. Και σας λέω: Αυτό είναι το στοίχημα για την παράταξη και τη δημοκρατία.-Να τους πούμε ότι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε: Ότι η εργασία, η προσπάθεια, το ταλέντο, η αξία, οδηγούν σε καλύτερη ζωή.

Μακροπρόθεσμα, το ιστορικό στοίχημα της προοδευτικής παράταξης, το ιστορικό στοίχημα για τη δημοκρατία τα χρόνια που έρχονται, θα κριθεί στο πρόσωπο αυτών των νέων ανθρώπων. Μπορώ να το πω με σιγουριά: Η χώρα μας θα πάει μπροστά, αν αυτά τα αγόρια και τα κορίτσια της κρίσης, γίνουν η γενιά της αλλαγής».

Κήρυξε όπως είπε« Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο.Η ιστορία της προόδου γράφεται με ανατροπές. Από σήμερα, κηρύσσουμε Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο. Με τις πράξεις μας γράφουμε ιστορία».

Χειροκροτούμενη η Φώφη Γεννηματά έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: «Οραματίζομαι μία Κοινωνία Δικαιοσύνης, ασφάλειας, συνοχής, που δεν θα αναζητά λύσεις στα πολιτικά άκρα.Οραματίζομαι ένα Έθνος, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά, και αισιοδοξία για το μέλλον. Οραματίζομαι, ένα Λαό, που θα εμπνέεται από την πατρίδα του και θα εργάζεται με χαρά για αυτήν. Οραματίζομαι μία προοδευτική κυβέρνηση που εξασφαλίζει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μία πορεία προς τον Ελληνικό Λαό. Ας γίνουμε οι δημιουργοί μίας νέας εποχής. Ενωμένοι- Δυνατοί – Αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να Νικήσουμε. Να νικήσουμε για την Ελλάδα. Να νικήσουμε για το Λαό και το Έθνος. Να νικήσουμε για τον πολίτη και τον άνθρωπο. Να νικήσουμε για τη Δημοκρατία. Να νικήσουμε για αυτήν τη λαμπρή, προικισμένη, ταλαντούχα Νέα Γενιά της πατρίδας μας. Να νικήσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι επόμενες Γενιές θα ζήσουν καλύτερα από ό,τι εμείς. Να νικήσουμε για να ζήσουμε και πάλι την πραγματική Ελπίδα. Να ξαναφέρουμε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014