Πολιτική
Γεννηματά: Ανοιχτά Πανεπιστήμια, ασφαλή για τους φοιτητές και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα
Ομιλία Φώφης Γεννηματά Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις».
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η σημερινή συζήτηση γίνεται σε μια συγκυρία που κυριαρχούν δύο θέματα : Τα θέματα των Πανεπιστημίων και το Προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Στο Κίνημα Αλλαγής η θέση μας είναι σαφής και κατηγορηματική. Θέλουμε ανοιχτά τα Πανεπιστήμιά μας, χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ακαδημαϊκής προόδου, ασφαλή για τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ναι είμαστε απέναντι στα φαινόμενα βίας και ανομίας, που ταλανίζουν την Ανώτατη Παιδεία, στερούν την ευκαιρία για ποιοτική γνώση από την νέα γενιά στην πατρίδα μας.
Ναι δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον “πόλεμο” με τις μολότοφ, που στο παρελθόν στοίχησε αθώες ανθρώπινες ζωές.
Και αυτά πρέπει να γίνονται αποδεκτά απ’ όλους μας.
Γι’ αυτό εξ άλλου και επέμενα το καλοκαίρι να ψηφίσουμε ένα Νόμο όλοι μαζί. Ένα Νόμο που θα προστάτευε αποτελεσματικά τα Πανεπιστήμια, όταν υπάρχουν παράνομες πράξεις,- όπως ορθά παρενέβη η αστυνομία για το οπλοστάσιο στην ΑΣΟΕΕ- αλλά δεν θα επέτρεπε την αδικαιολόγητη βία, όπως αυτή που έδειξαν δυστυχώς την προηγούμενη Δευτέρα στην ΑΣΟΕΕ, την οποία με τη δική μας διάταξη θα είχαμε αποφύγει.
Η Ν.Δ. και ο Σύριζα προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σ’ ένα διαρκές δίλημμα .
Μας λένε:
Είτε θα αποδεχθούμε την ανομία και θα παραδεχθούμε ότι παραδίδουμε τα Πανεπιστήμια στην τυφλή βία όπως επί Σύριζα.
Είτε θα επιστρέψουμε στις παλιές δεξιές συνταγές, του αυταρχισμού, που επαναφέρει ως κύρια επιδίωξή της η Νέα Δημοκρατία.
ΟΧΙ λοιπόν. Όχι και στις δύο επιλογές.
Γιατί και οι δύο οδηγούν σε κλειστά Πανεπιστήμια.
Η μια από τις καταλήψεις των μπαχαλάκιδων, η άλλη από τις επικίνδυνες συγκρούσεις χωρίς όρια στο εσωτερικό τους.
Και κυρίως δεν μπορούμε να διχάζουμε την νέα γενιά, αναγκάζοντας την να διαλέγει κάθε φορά αυτό που θεωρεί το λιγότερο κακό.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ.
Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο εν όψει των εκδηλώσεων της επετείου του Πολυτεχνείου, χρειάζεται ευθύνη, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αμαυρώσει τον αγώνα των φοιτητών για δημοκρατία και ελευθερία. Κανείς……
………………… . …………………. . …………………….
Η Κυβέρνηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, εμμένει στις ίδιες πολιτικές με τον κ. Τσίπρα .
Πολιτικές που έχουν ήδη αποτύχει, και η έλλειψη σχεδίου για τη διαχείριση της πραγματικότητας δημιουργεί συνθήκες ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.
Την ώρα που όχι μόνο τα νησιά μας, αλλά όλη η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν sos,
ο αρμόδιος Υπουργός σηκώνει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου τα χέρια ψηλά και ομολογεί ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρήσιμη.
Χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής εδώ και τώρα.
Επιτέλους η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίζει να αντιμετωπίζει μόνη της ένα μείζον πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χωρίς αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο, χωρίς νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, και ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας, ως συνόρων της Ευρώπης. Ζητώντας μόνο μικροδιευκολύνσεις σε θέματα διαχείρισης.
Δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα όσο τα “κλειδιά” της λύσης του παραμένουν στα χέρια του κ. Ερντογάν, που συνεχώς εκβιάζει.
Τα προβλήματα εντείνονται και δημιουργείται το έδαφος για καλλιέργεια ακραίων συμπεριφορών και ενδυνάμωση της ακροδεξιάς.
Κρούουμε και πάλι την καμπάνα του κινδύνου, επιμένουμε στις προτάσεις που έχουμε παρουσιάσει και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην ερώτηση που έχουμε καταθέσει.
………………… . …………………. . …………………….
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το κόμμα που εξέφρασε αυθεντικά -και μάλιστα μέσα στη δύσκολη εποχή της οικονομικής και πολιτικής κρίσης- την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό της ελληνικής ποινικής νομοθεσίας.
Με υπουργό τον Χάρη Καστανίδη και μετέπειτα τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, λειτούργησαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης νομοπαρασκευαστικές επιτροπές αποτελούμενες από κορυφαίους επιστήμονες, οι οποίες κατέληξαν μεταξύ άλλων : στην κατάργηση του ταξικού μέτρου της μετατροπής της ποινής – τον αποχαρακτηρισμό αναχρονιστικών ή ανεφάρμοστων αδικημάτων – τον εξορθολογισμό των ποινών – την εμπέδωση της κοινωφελούς εργασίας και άλλων εναλλακτικών ποινών – την καθιέρωση του θεσμού της ποινικής διαπραγμάτευσης.
Δυστυχώς, ακολούθησε σοβαρή καθυστέρηση: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φέρουν ευθύνη για την ολιγωρία και την ατολμία στην προώθηση της αναγκαίας μεταρρύθμισης.
Το αποτέλεσμα ποιο ήταν;
Η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε τους δύο κορυφαίους αυτούς Κώδικες, στην τελευταία κυριολεκτικά συνεδρίαση της προηγούμενης Βουλής!
Χωρίς να επιτρέψει τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, τον αντίλογο, τη δημοκρατική σύνθεση απόψεων, παγίδευσε την αναμόρφωση της ποινικής νομοθεσίας μας στην προεκλογική μέγγενη.
Και καταδίκασε τα σημαντικά αυτά νομοθετήματα σε μια σειρά σφαλμάτων και αστοχιών, άλλων τυχαίων και άλλων πολύ καλά μελετημένων.
Πρώτοι εμείς, ήδη από την έναρξη των εργασιών αυτής της Βουλής, συμφωνήσαμε με την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής διόρθωσης όλων των προβληματικών διατάξεων των δύο Κωδίκων που είναι από δυσλειτουργικές έως και επικίνδυνες.
Και σας ζητήσαμε να φέρετε τις σχετικές διατάξεις: Για τις πράξεις τρομοκρατίας, για τις βόμβες μολότοφ, για την υφ’ όρον απόλυση των πολύ-ισοβιτών κρατουμένων. Για την επαναφορά του μονομελούς εφετείου κακουργημάτων.
Είναι, λοιπόν, αναγκαίες οι διορθωτικές αυτές παρεμβάσεις -που μάλιστα γίνονται από την ίδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αυτό έχει τη σημασία του.
Την ώρα όμως που κάνετε αυτές τις αναγκαίες προσαρμογές, αφήνετε και το δικό σας αυθεντικό συντηρητικό αποτύπωμα στην ποινική νομοθεσία. Από την απόλυτη ιδεοληπτική χαλαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο άλλο άκρο με τη ΝΔ. Η μέση οδός φαίνεται πως είναι ουτοπία για σας.
Θα σταχυολογήσω μερικά σημεία:
Πρώτα και κύρια: Ναρκοθετείτε συστηματικά και απροσχημάτιστα τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας. Ήδη από τον Αύγουστο έχετε αποφασίσει την αναστολή ενός θεσμού με μεγάλη κοινωνική σημασία και φόρτιση. Γιατί; Και κυρίως ως πότε; Πρέπει να πείτε στη Βουλή, αναλυτικά και τεκμηριωμένα, ποιες ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για την ενεργοποίηση των εναλλακτικών ποινών. Πώς και πότε θα φροντίσετε ώστε να μην αχρηστευθεί ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας;
Με την επιλογή της αδράνειας, θα οδηγήσετε όχι μόνο σε υπερφόρτωση του σωφρονιστικού συστήματος, αλλά και σε απερίγραπτα άδικες και ανεπιεικείς καταστάσεις εγκλεισμού κρατουμένων για δυσανάλογης βαρύτητας πράξεις. Ειδικά, των πλέον αδύναμων πολιτών, αυτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξαγοράσουν την ποινή.
Το πραγματικό σας πρόσωπο φάνηκε και με την απόπειρα νεκρανάστασης του αδικήματος της βλασφημίας. Κόντρα στα διεθνή δεδομένα και τις διδασκαλίες του σύγχρονου ποινικού δικαίου;
Όχι τίποτε άλλο αλλά περνιέστε και για φιλελεύθεροι.
Καλώς το αποσύρατε, κακώς το σκεφτήκατε!
Δεν θα μείνω σε άλλες επιμέρους διατάξεις που παρουσιάζουν σοβαρή αοριστία και παράγουν ενδεχομένως ανασφάλεια δικαίου, η ειδική αγορήτρια μας και οι βουλευτές αναφέρθηκαν αναλυτικά.
Θα ήθελα όμως να σταθώ στο ζήτημα της απιστίας των τραπεζικών στελεχών.
Και να μιλήσουμε καθαρά, χωρίς αγκυλώσεις και υποκρισία: Κατανοούμε πλήρως την ανάγκη για διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς.
Θεωρούμε κι εμείς αναγκαίο να διαφυλαχθούν τα στελέχη των τραπεζών από το φαινόμενο του εισαγγελικού πληθωρισμού που φτάνει και στα όρια του ακτιβισμού, της σύγκρουσης συμφερόντων, πολιτικών σκοπιμοτήτων και του κίτρινου τύπου. Αλλιώς πώς θα είναι δυνατό να λειτουργήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα;
Πώς θα μπορέσει ένα στέλεχος να υπογράψει μια αναδιάρθρωση ή μια χορήγηση δανείου, με τη «δαμόκλειο σπάθη» της απιστίας πάνω από το κεφάλι του;
Όμως: υπάρχει απόσταση ανάμεσα στα άκρα.
Η προτεινόμενη από την κυβέρνηση διάταξη ενέχει σοβαρά ζητήματα νομικά -ίσως και συνταγματικά-, καθώς εισάγει ειδικές εξαιρέσεις, χωρίς επαρκή αιτιολογία.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση -και σχετική τροπολογία- για το κρίσιμο αυτό θέμα. Μια πρόταση που καταφέρνει να συγκεράσει τόσο τη δικαιοπολιτική ανάγκη ρύθμισης όσο και την ασφάλεια δικαίου. Με αφετηρία τον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος, προτείνουμε αυτή να βεβαιώνει ότι έχει προκληθεί ζημία στην περιουσία του τραπεζικού ιδρύματος, κατά παράβαση του καθήκοντος επιμέλειας.
Σας καλούμε να δείτε με προσοχή την πρότασή μας και να την υιοθετήσετε. Είναι μια πρόταση που μπορεί να τύχει ευρείας πολιτικής αποδοχής και να μην επιτρέψει να στηθεί ακόμη ένας χορός λαϊκισμού και καχυποψίας πάνω στο σώμα του Ποινικού Κώδικα.
Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,
Στην υπόθεση Novartis, μέρα με την ημέρα, αποκαλύπτεται το πολυπλόκαμο παραδικαστικό κύκλωμα.
Έρχονται στην επιφάνεια οι μέθοδοι, τα εργαλεία και οι στοχεύσεις του.
Τα πειθήνια όργανά του παραμένουν πιστά στο σχέδιο. Και προσπαθούν -έστω και την ύστατη ώρα, έστω και στο τέλος- να νομιμοποιήσουν τις αστήρικτες και καθοδηγούμενες ενέργειες.
Η ποινική δίωξη κατά του Ανδρέα Λοβέρδου είναι το τελευταίο δείγμα γραφής, ενός συστήματος που αποδομείται.
Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην προβληματίζεται πως μία μόλις ημέρα μετά το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αφαίρεση του φακέλου από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, η τελευταία έσπευσε να παραγγείλει τη δίωξη.
Είναι πια φανερό ότι προσέθεσε κυνικά και απροκάλυπτα ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της σκευωρίας.
Άλλωστε, παρά τα εμπόδια και τα προσκόμματα που προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει αρχικά και τη στροφή του τώρα κατά 180 μοίρες , η Προανακριτική Επιτροπή ξεκίνησε από χθες την ουσιαστική της λειτουργία.
Είμαστε ακόμη στην αρχή της έρευνας και μόλις πιάσαμε την άκρη του νήματος…
Η αλήθεια θα λάμψει.