Connect with us

Βουλή

Γεννηματά: Ενισχύετε τους λίγους και ισχυρούς σε βάρος των πολλών και αδυνάτων

gennimata vouli topothetisi

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ «Επενδύω στην Ελλάδα»

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Θέλω ξεκινώντας να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί μια σημαντική πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής πιάνει τόπο. Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να καλέσει τους τραπεζίτες για το ζήτημα των υπέρογκων χρεώσεων στις συναλλαγές με τους πολίτες.

Αρκεί να μη μείνουν στην επικοινωνία.

Αν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά να λύσει το ζήτημα, δεν έχει παρά να κάνει δεκτή την σχετική τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική μας  Ομάδα στο Σχέδιο Νόμου που σήμερα συζητάμε.

Επιτέλους είναι ώρα να κοιτάξετε και τις άλλες τροπολογίες μας. Και ιδιαίτερα εκείνη που αφορά την προστασία και την αύξηση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας, για αυτούς που χάνουν την δουλειά τους στα ξενοδοχεία που κλείνουν μετά την πτώχευση της Thomas Cook.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Πριν έρθω στο σχέδιο Νόμου , τρείς επισημάνσεις:

Πρώτη:

Για το Κίνημα Αλλαγής, το θέμα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού είναι θέμα εθνικό και θέμα δημοκρατίας, υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια.

Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι αναγκαίες συναινέσεις και συμβιβασμοί για να εξασφαλιστούν οι 200 βουλευτές που απαιτούνται.

Όμως η στάση ευθύνης μας, δεν σημαίνει ότι δεν θα επισημαίνουμε τις μικροκομματικές λογικές και τις σκοπιμότητες που κυριάρχησαν σε αυτή τη συζήτηση.

Λογικές που εκφράστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και οδηγούν στον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού Ελλήνων, που δεν θα ασκήσουν τελικά το δικαίωμα ψήφου, εκτός και αν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν και να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Μικροκομματικά τερτίπια που οδηγούν σε ταξικές επιλογές. Τους καλώ να το ξανασκεφτούν, υπάρχει περιθώριο.

Η δε ΝΔ αρνείται να τοποθετηθεί ως τώρα συγκεκριμένα στο θέμα της αντιπροσώπευσης τους στη Βουλή.

Είναι ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Δεύτερη επισήμανση:

Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Δυστυχώς και εδώ η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική Τσίπρα. Τη στιγμή που ο Ερντογάν απειλεί και εκβιάζει την Ευρώπη με το ζήτημα αυτό, δυστυχώς η Ευρώπη ανήμπορη  τον χαϊδεύει και η Ελλάδα άτολμη χαϊδεύει την Ευρώπη.

Να διαμορφώσουμε τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση δικό μας πλαίσιο διεκδίκησης:

– Να φυλάξουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας. Να γίνει η Frontex πραγματική Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή. Αυτή είναι η κρίσιμη απόφαση, αλλιώς θα μας παίζει και θα μας εμπαίζει ο Ερντογάν που δυστυχώς του έδωσαν τα κλειδιά.

– Να αλλάξει η κοινή δήλωση Ε.Ε. Τουρκίας, ώστε όσοι -αναγκαία- μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα να μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία.

– Να ξεκινήσει πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώνει μόνη της τα βάρη.

Το ζήτημα είναι Ευρωπαϊκό.

Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, αν δεν συνεννοηθούμε , θα το πληρώσουμε ακριβά.

Τρίτη επισήμανση

Ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ υπάρχει ομερτα για τις ευθύνες τους συμφωνία για τις κεντρικές πολιτικές κοκορομαχία για το θεαθήναι που δηλητηριάζει όμως την πολιτική ζωή της χώρας και λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Μετά τις αυταπάτες , ας μην ζήσουμε με ψευδαισθήσεις. Δεν συζητάμε   ένα «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο».

Συζητούμε ένα Πολυνομοσχέδιο με τακτοποιήσεις, διευθετήσεις, διορθώσεις, χωρίς εσωτερική συνοχή και με απίστευτη προχειρότητα. Είχαμε αναδείξει από το καλοκαίρι , τα πρώτα αρνητικά δείγματα για το πώς κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης, τώρα επιβεβαιωνόμαστε.

Συγκεκριμένα:

Συμπέρασμα 1ο: Η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική για την Ανάπτυξη της χώρας.

Βαδίζει πάνω στα χνάρια που άφησε ο κ. Τσίπρας, απόλυτα πιστή στις επώδυνες δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τους δανειστές, δεσμεύσεις που έχουν τσακίσει τη μεσαία τάξη. Αυτό  αποτυπώνεται  και στο Προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Και πάλι θα πληρώσουν οι πολίτες για την επίτευξη των υπερπλεονασμάτων, για να εμφανισθεί η Κυβέρνηση ως γαλάζιος Αγ. Βασίλης να επιστρέφει ένα μικρό μέρος ως προσωρινό επίδομα στο τέλος του χρόνου.

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να κάνει ορισμένες διευθετήσεις και να αντιμετωπίσει επί μέρους ζητήματα, χωρίς όμως πνοή, χωρίς προοπτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το Νομοσχέδιο, απουσιάζει κάθε ουσιαστικό μέτρο για τους Μικρομεσαίους , για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, για την πρωτογενή παραγωγή.

Εξ’ άλλου και το δήθεν Πρόγραμμα Ανάπτυξης δεν έχει στόχους, προτεραιότητες, χρηματοδοτικά εργαλεία, άξονες επενδύσεων, μελέτη επιπτώσεων.

Συμπέρασμα 2ο: Για την ΝΔ η Ανάπτυξη αφορά μόνο τους λίγους και ισχυρούς. Και την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης δήθεν ανησυχεί για τους πολλούς, τους  φορτώνει τα βάρη των δεσμεύσεων του προς τον ΣΕΒ.  Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, πληρώνουν το μάρμαρο. Η Κυβέρνηση τους αφήνει έξω και από όποιο πλεόνασμα μοιράσει στο τέλος του χρόνου.

Με το νομοθέτημα που συζητούμε επιχειρείται η καταστρατήγηση των Κλαδικών Συμβάσεων, η απαξίωση των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δημιουργείται καθεστώς εργασιακών σχέσεων δύο ταχυτήτων. Με επιχειρήσεις που τηρούν τις κλαδικές συμβάσεις (δηλαδή τα ελάχιστα όρια αμοιβών και δικαιωμάτων) και επιχειρήσεις που «εξαιρούνται». Και μάλιστα εξαιρούνται με εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Υπουργό, για να καθορίσει κριτήρια και διαδικασίες, να προσδιορίσει ποιοι έχουν οικονομικά προβλήματα και ποιοι όχι.

Έτσι λοιπόν λέει η Κυβέρνηση στις επιχειρήσεις:

Αν θες λοιπόν να μην τηρείς τις κλαδικές συμβάσεις πήγαινε στον Υπουργό και αυτός θα σου βρει τη «λύση». Χωρίς να έχεις καμία υποχρέωση ούτε καν να διατηρήσεις τις θέσεις εργασίας.

Αλλά πρέπει να έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη».

Από τις «χειρουργικές παρεμβάσεις» που επιχειρεί αυτό το νομοθέτημα, οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ασύδοτοι επιχειρηματίες που δεν τηρούν τις συμβάσεις, και χαμένοι οι συνεπείς επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Σε αυτή τη λογική κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης είμαστε απέναντι.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.

Είναι βαθιά πίστη μας στο Κίνημα Αλλαγής, ότι η Ανάπτυξη πρέπει να αφορά άμεσα τους εργαζόμενους, την βελτίωση της ζωής τους, αλλά και τους άνεργους με την δημιουργία πολλών νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας και την καθολική εφαρμογή τους σε όλες τις επιχειρήσεις, είτε συμμετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις, είτε όχι.

Συμπέρασμα 3ον: Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις ωμές παρεμβάσεις στην Αυτοδιοίκηση. Aφαιρούνται και πάλι αρμοδιότητες και πόροι, υποβαθμίζεται περισσότερο το Δημοτικό Συμβούλιο με τις «δια περιφοράς» συνεδριάσεις.

Επιτρέπει ανεξέλεγκτα και αναιτιολόγητα ακόμη και σε μειοψηφίες των Δημοτικών Συμβουλίων, να εκχωρούν με αδιαφάνεια δημοτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες.

Διαφωνούμε απόλυτα.

Συμπέρασμα 4ον: Παρά τις δήθεν κυβερνητικές ευαισθησίες για την βιώσιμη ανάπτυξη, το Νομοσχέδιο δεν προωθεί καμία παρέμβαση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Αντίθετα οι διατάξεις που αλλάζουν τις διαδικασίες των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για επεκτάσεις, επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι προβληματικές, επιφανειακά μεν διευκολύνουν, αλλά στην ουσία αφήνουν παράθυρα παρερμηνειών και κακόβουλης χρήσης από επιτήδειους.

Συμπέρασμα 5ο: Επιχειρήσατε να στήσετε τον δικό σας «Λευκό οίκο» και τα θαλασσώσατε. Σκέψου να μην ήσασταν και πανέτοιμοι…

Φέρατε 36 αλλαγές και διορθώσεις στο επιτελικό κράτος, που ψηφίσατε μόλις πριν από δυο μήνες. Και έπεται άγνωστη συνέχεια… Είναι ενδεικτικό ότι 50(!!) άρθρα κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή, κυρίως με φωτογραφικές διατάξεις και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.

Και βέβαια η δημιουργία νέας γραφειοκρατίας, καλά κρατεί. Επί πλέον παρατηρητήρια , υπηρεσίες  και διαδικασίες.

Να έχουμε, να βολεύουμε τους δικούς μας …. Γιατί για τους νέους εργαζόμενους μας λέει η Κυβέρνηση «καλά είναι τα 400 ευρώ», αλλά για τα στελέχη του Υπερταμείου της υποτέλειας αναγκαίες είναι οι μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς τους. Για να πειθαρχούν καλύτερα στις Κυβερνητικές οδηγίες.

Δυστυχώς δεν αλλάζετε μυαλά. Πίσω από τα μεγάλα λόγια για δήθεν μεταρρυθμίσεις ξεπροβάλλει η παλιά γνωστή σας λογική για το πελατειακό κράτος. Κατάπιατε και την περίφημη ψηφιακή διακυβέρνηση. 30 διατάξεις , «λίθοι, πλίνθοι κέραμοι ατάκτως ερριμμένα» , έτσι χωρίς συνολικό σχέδιο για ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που αφορά το μέλλον της χώρας

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Λέμε ΟΧΙ επί της αρχής σε αυτό το Νομοσχέδιο.

Γιατί αποπνέει μια βαθιά συντηρητική αντίληψη για τη διακυβέρνηση που δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας, δεν δημιουργεί δυναμική για την υπέρβαση της κρίσης.

Αντίθετα υπηρετεί λογικές που ενισχύουν τους λίγους και ισχυρούς, εις βάρος των πολλών και αδύναμων, εις βάρος των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.

Και ειδικότερα για τις διατάξεις που αφορούν την καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων-αλλά και εκείνων που κτυπούν την Αυτοδιοίκηση- καταθέσαμε πρόταση για ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, ώστε να γνωρίζουν καθαρά οι πολίτες τις επιλογές μας.

Το Νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, κατώτερο των αναγκών της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Η ανάγκη όμως για ανάπτυξη και η προσδοκία του Ελληνικού λαού μας υποχρεώνει να στηρίξουμε όποιο άρθρο θεωρούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014