Connect with us

Πολιτική

Γεννηματά: Εθνική εγρήγορση με αποφασιστικότητα – Διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις

omilia gennimata papastrateio18

Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η σημερινή μας συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στα Εθνικά θέματα και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, σε αυτή τη συγκυρία για ένα κόμμα πατριωτικό όπως το Κίνημα Αλλαγής .

Πρόκειται για δύο κρίσιμα θέματα που συνδέονται και μεταξύ τους, θέματα που έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στον Ελληνικό λαό.

Απαιτείται από όλους μας υπευθυνότητα.

Επιβάλλεται ΕΘΝΙΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Σήμερα, εν μέσω μιας σημαντικής κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι σκόπιμο να θυμίσουμε τι σημαίνει πραγματικά πατριωτική παράταξη στον τόπο.

Σημαίνει να βάζεις πρώτα την πατρίδα.

Χωρίς να υποχωρείς στα κυριαρχικά σου δικαιώματα.

Χωρίς να περιφρονείς το διεθνές δίκαιο.

Χωρίς να υποτιμάς τις διεθνείς σου δεσμεύσεις και συμμαχίες.

Να σέβεσαι και να προωθείς την ειρήνη, την συνεργασία, τις σχέσεις καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Να είσαι περήφανος για τη χώρα σου χωρίς να μισείς τον γείτονά σου.

Ο πατριωτισμός είναι το σήμα κατατεθέν του χώρου μας.

Είναι η σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, που καθόρισε τον ρόλο και την ισχύ της χώρας μας στην Μεταπολίτευση.

Σε έναν διπολικό, ψυχροπολεμικό κόσμο, το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πάντα θιασώτες της ειρήνης, της συνεργασίας των λαών και των στρατηγικών συμμαχιών.

Δεν αντιλαμβανόταν την Ελλάδα ως μια μικρή περιφερειακή χώρα ή ένα δυτικό προτεκτοράτο που περίμενε στωικά τις αποφάσεις των άλλων, αλλά ως έναν παίχτη ενταγμένο στους κύκλους της Ευρώπης, της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Ως ένα κυρίαρχο, περήφανο εθνικό κράτος που έπαιρνε πρωτοβουλίες για τον διεθνή αφοπλισμό, έχτιζε συμμαχίες με τον Αραβικό κόσμο, τη Ρωσία, τη Γιουγκοσλαβία και την Κίνα, έθετε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ προ των ευθυνών τους κάθε φορά που η Τουρκία απειλούσε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν δίχασαν ποτέ τους Έλληνες και το πολιτικό σύστημα. Τις κρίσιμες στιγμές, διατήρησαν αρραγές το εθνικό μέτωπο. Γιατί μόνο όταν υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή, να διεκδικεί τη στήριξη των συμμάχων της και να μεταδίδει ενότητα και αυτοπεποίθηση στον λαό.

Την ίδια στάση επέδειξαν στη συνέχεια οι τρεις επόμενοι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Θα έχουμε να λέμε στις επόμενες γενιές Ευρωπαίων, ότι χάρις στην επιμονή του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν τα πρώτα πακέτα συνοχής, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, για να κλείσουν την ψαλίδα μεταξύ ανεπτυγμένου Βορά και των ρημαγμένων από τις δικτατορίες χωρών του Νότου.

Τα ΜΟΠ είναι ο προάγγελος της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έδωσαν τη δυνατότητα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες να δημιουργήσουν σύγχρονες υποδομές.

Είμαστε η παράταξη που πέτυχε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήταν κορυφαία στιγμή το Ελσίνκι το 1999, 20 χρόνια πριν, όπου η Ελλάδα , με τον Κώστα Σημίτη Πρωθυπουργό και τον Γιώργο Παπανδρέου , Υπουργό εξωτερικών, έδωσε το πράσινο φως να πάρει η Τουρκία καθεστώς “υπό ένταξη χώρας”, με την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η διαφορά μας θα επιλυθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Έναν όρο, τον οποίο απεμπόλησε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 και επέτρεψε να προχωρήσει η έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας. Χάθηκε έτσι μια ευκαιρία να πιεστεί η Τουρκία και να ρυθμιστεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας το οποίο δυστυχώς το επαναφέρει κατά καιρούς προκαλώντας συνεχείς εντάσεις.

Η Ελλάδα με τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έβαλε τις βάσεις για τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ και την Κύπρο, δημιουργώντας μια νέα κοινότητα ενεργειακής και στρατιωτικής αμοιβαιότητας, την οποία ακολούθησαν και οι επόμενες κυβερνήσεις.

Την ίδια πατριωτική στάση ακολουθήσαμε και στη συμφωνία των Πρεσπών.

Με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 η Ελλάδα εξασφάλιζε τη δυνατότητα εξεύρεσης μια ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

“Δεν είναι απλώς ένα θέμα ονόματος, είναι θέμα εθνικού κινδύνου εις χρόνον μακρόν” έλεγε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Παπανδρέου, επισημαίνοντας τους κινδύνους που βρίσκουμε σήμερα μπροστά μας εξαιτίας του καιροσκοπισμού και της επιπολαιότητας του κ. Τσίπρα.

Η Ελλάδα παρέδωσε προκαταβολικά όλα τα όπλα που είχαμε εξασφαλίσει, δηλαδή την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα και πήρε αβέβαιες υποσχέσεις για το μέλλον σε σχέση με την εφαρμογή του erga omnes.

Είμαστε παράταξη με παράδοση, θέση και πράξη πατριωτική.

Με αυτές τις αρχές χειριστήκαμε πάντα τα Εθνικά μας θέματα.

Επιζητώντας τον διάλογο και τις λύσεις. Αλλά διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις.

Δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτε από ότι μας ανήκει.

Η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικό για μας θέμα.

Αποτελούν κόκκινες γραμμές που δεν θα επιτρέψουμε να παραβιασθούν.

Αρκετά πια με τις παραχωρήσεις.

Παραχωρήσαμε ως χώρα στις Πρέσπες, δώσαμε στον κ. Ερντογάν τα κλειδιά του προσφυγικού, παραχωρήσαμε τον δημόσιο πλούτο στο Υπερταμείο της Υποτέλειας. Ως εδώ.

Όποιος θέλει παρά το δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα δικά μας νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα , οφείλει από τώρα να γνωρίζει ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η Τουρκία απειλεί ευθέως την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν πρόκειται για τις «γνωστές» κατά καιρούς προκλήσεις και απειλές.

Η «συμφωνία» της με την επηρεαζόμενη από αυτήν Κυβέρνηση της Λιβύης, αναβαθμίζει την Τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο επιθετικών κινήσεων. Έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου εκδήλωσης του τουρκικού επεκτατισμού, στην καρδιά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιβάλλεται να υπάρξουν καθαρές εθνικές γραμμές που θα στηρίζονται και θα εμπεδώνουν την αναγκαία εθνική ομοψυχία.

Γι’ αυτό δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναγκαίος όσο ποτέ ο διάλογος και η Εθνική Συνεννόηση.

Μια κοινή γραμμή από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που θα εκφραστεί από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Έτσι ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στον Ελληνικό λαό και να στείλουμε μήνυμα αποφασιστικότητας σε κάθε κατεύθυνση: και προς την Τουρκία και προς τους εταίρους και συμμάχους μας.

Αυτή είναι η δική μας υπεύθυνη θέση και με αυτό το πλαίσιο είμαστε εδώ ενεργά και δυναμικά παρόντες, έτοιμοι να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση αλλά και την στήριξη και υπεράσπιση αυτής της εθνικής γραμμής.

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Υπάρχουν τέσσερεις προτεραιότητες για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων:

Πρώτον: Η στοχευμένη διπλωματική δραστηριοποίηση, όχι μόνο με ενημέρωση, αλλά και απαίτηση ενεργητικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης από την Ε.Ε. το ΝΑΤΟ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Απαιτούμε την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ που δεν επιτρέπεται να συνεχίσει να νίπτει τας χείρας του». Να ταυτίζει τον θύτη με το θύμα των προκλήσεων και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.
Είναι επιβεβλημένη η ενεργή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι ένα βήμα, η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όμως δεν αρκεί. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κυρώσεις σε βάρος όποιου επιχειρήσει να εφαρμόσει την παράνομη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης και πρέπει να πιεστούν οι δύο χώρες για την ανάκληση του Μνημονίου.

Είναι αναγκαίο να κατανοήσουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες ότι ακόμη και η ανοχή στις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αποθρασύνουν τον κ. Ερντογάν και ανοίγουν τον «Ασκό του Αιόλου», για μια γενικότερη αναταραχή και αποσταθεροποίηση στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα τυχόν εμπορικά συμφέροντα ή η άσκηση εκβιασμών γύρω από το προσφυγικό, δεν επιτρέπεται να οδηγούν σε δήθεν συμβιβασμούς, που ουσιαστικά εντείνουν τα προβλήματα.

Και αν υπάρξει επιθετική ενέργεια εις βάρος μας από την πλευρά της Τουρκίας, επιβάλλεται να ενεργοποιηθεί άμεσα η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που προβλέπει η συνθήκη της Λισσαβόνας (άρθρο 42 παρ. 7).

Δεύτερο: Η ενίσχυση όλων των σχημάτων συνεργασιών που οικοδομήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πρωτοβουλίες σε διμερές επίπεδο με χώρες που τους αφορά η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, από την Ρωσία ως και την Κίνα, και κάθε χώρα που έχει συμφέροντα στην περιοχή μας.

Τρίτον: Η άμεση ποιοτική αναβάθμιση των εθνικών δυνάμεων αποτροπής. Έχουμε το πλεονέκτημα να διαθέτουμε ένα υψηλού επιπέδου, έμπειρο και αξιόμαχο προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα τα μέσα, ώστε να καταστεί φανερό, ότι όποιος απλώσει δάκτυλο στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, θα χάσει το χέρι του.

Τέταρτον: Να επιδιώξουμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες. Να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία , ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς είναι Διεθνής Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Να αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, να αρχίσουν συνομιλίες για την κατάρτιση του συνυποσχετικού, ώστε να οδηγηθούμε στην εκδίκαση της διαφοράς.

Όλα αυτά αποκτούν δύναμη και παράγουν αποτέλεσμα στη βάση της ομοψυχίας.

Τα Εθνικά μας θέματα δεν είναι πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του είχαν δυστυχώς υποτιμήσει την ένταση των προβλημάτων, θεωρώντας ότι απλά πρόκειται για «δυσκολίες».

Αποδείχθηκε ότι δεν είναι «δυσκολίες», είναι απειλές και ενέργειες πια που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αλλά και αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό διαφωνώ με την αντίληψη που εκφράστηκε στην Βουλή από τον κ. Πρωθυπουργό, ότι η εξωτερική πολιτική είναι για να ασκείται και όχι να συζητείται. Να ασκείται αλλά με εθνική γραμμή. Και ολοκληρωμένη στρατηγική που η ΝΔ εμφανώς δεν έχει.

Γι αυτό είναι αδικαιολόγητη η εμμονή του να αρνείται την σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Γι’ αυτό και του ζήτησα να ξεκαθαρίσει τις «κόκκινες γραμμές» του.

Και το ζητώ και σήμερα από αυτό εδώ το βήμα.

Γιατί δεν αρκεί σε αυτές τις στιγμές η ψυχραιμία και ο εφησυχασμός, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα.

Για να καταλάβουν όλοι πως «Δεν παίζουμε» και να πετύχουμε την μέγιστη δυνατή στήριξη των εταίρων και των συμμάχων μας.

Επομένως και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Ελπίζω πράγματι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναθεωρήσει την στάση του και θα συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Έχουμε έγκαιρα επισημάνει τον κίνδυνο να εξελιχθεί το προσφυγικό. Μεταναστευτικό σε Εθνική τραγωδία. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε.

Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης χειρίζεται το θέμα στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο που δημιούργησαν οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα.

Απαλλάσσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις ευθύνες της.
Μετατρέπει τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών, αγνοώντας ότι τόσον αυτά, όσον και η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS.
Υποτιμά τους κινδύνους που δημιουργούνται, τους διχασμούς στις τοπικές κοινωνίες, την προσπάθεια εκμετάλλευσης από την ακροδεξιά.
Το αυγό του φιδιού παραμονεύει.

Όμως δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση.

Ξεπεράστηκε κάθε όριο, κάθε ανοχή του συστήματος υποδοχής και ασύλου της χώρα, κάθε αντοχή των νησιωτών.

Η παράταξή μας στάθηκε με αποφασιστικότητα και ευθύνη απέναντι σε αυτό το πρόβλημα.

Επισκέφθηκα προσωπικά τα κέντρα υποδοχής στην Λέσβο, στη Χίο, την Σάμο, τα Διαβατά, μίλησα με τους νησιώτες, τους φορείς, την Αυτοδιοίκηση, τις οργανώσεις που έχουν σχέση με την διαχείριση του προβλήματος.

Διαπίστωσα τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων/μεταναστών.

Έκανα στην Βουλή ερώτηση στον Πρωθυπουργό, αλλά είχαμε και πληθώρα παρεμβάσεων από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και τους Τομείς του Κινήματος Αλλαγής.

Δυστυχώς η κατάσταση αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, με λογικές που δεν θα οδηγήσουν παρά σε παραπέρα όξυνση των προβλημάτων.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ολοκληρωμένη πρόταση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό:

Πρώτον: Είναι θέμα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας. Και η Ευρώπη πρέπει να αφαιρέσει τα «κλειδιά» από τον κ. Ερντογάν.

Έχει υποχρέωση η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χώρα μέλος θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Να υπάρξει άμεσα απόφαση της Ε.Ε. για νέα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων, σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

Να υπάρξει επί τέλους αναλογική και δίκαιη κατανομή των βαρών.

Με συγκεκριμένα μέτρα κατά χωρών όπως η Ουγγαρία που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις. Να υπάρξουν κυρώσεις οικονομικές.

Να αλλάξει η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας και να γίνονται επιστροφές και από την ενδοχώρα.

Να προχωρήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Δεν μπορεί το βάρος της εξέτασης του ασύλου να πέφτει μόνο σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Ως πρώτο βήμα να υπάρξει συμμετοχή της Ε.Ε στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου στην χώρα μας.

Δεν αρκούν μόνο οι χρηματοδοτήσεις. Δεν ξεμπερδεύει η Ευρώπη μόνο με αυτές, έχει μεγαλύτερες και ευρύτερες ευθύνες.

Χρειάζεται με άλλα λόγια γνήσια κοινή μεταναστευτική πολιτική σε επίπεδο Ένωσης.

Δεύτερο ζήτημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η φύλαξη των συνόρων.

Να απαιτήσουμε κοινές περιπολίες με την Frontex, ώστε να γίνει σαφές ότι πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα.

Δεν μπορεί η FRONTEX να επιχειρεί και να είναι αποτελεσματική στη φύλαξη των συνόρων στο Βορρά και στα ανατολικά να κάνει τον παρατηρητή. Με κλειστά σύνορα στο Βορρά και ανοιχτά στην ανατολή δεν υπάρχει λύση.

Να αξιοποιηθεί η Frontex σε επίπεδο προσυνοριακού ελέγχου, δηλαδή πριν την είσοδο των μεταναστών όχι μόνο στα εθνικά μας χωρικά ύδατα, ούτε στα διεθνή, αλλά στα χωρικά ύδατα και στο έδαφος της γειτονικής μας χώρας, της Τουρκίας. Να σταματάνε τις βάρκες και τους διακινητές στο ξεκίνημά τους.

Να ενισχυθεί άμεσα το λιμενικό με ραντάρ και θερμικές κάμερες.

Είναι αδιανόητο οι αρμόδιοι Υπουργοί να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Να λένε απλά ότι η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη.

Να εξετασθεί η δυνατότητα εγκατάστασης κέντρων επιλογής στο έδαφος γειτονικών χωρών όπως Τουρκία όπως καταρχάς αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο 2018.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει ρότα. Με τεκμηρίωση με πίστη με πυγμή.

Είναι ώρα να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει με κάθε τρόπο ακόμα και αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε κρίσιμες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα είμαστε δίπλα σε κάθε θετική προσπάθεια. Θεατές και συνένοχοι όμως στην ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της χώρας δεν θα γίνουμε. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί!

Τρίτο ζήτημα η κατάσταση στις δομές στη χώρα.

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες.

Δεν αντέχουν άλλο οι κάτοικοι και είναι ντροπή για τη χώρα μας , για την Ευρώπη, για τον πολιτισμό μας να ζουν άνθρωποι , πρόσφυγες κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Συνθήκες εξαθλίωσης, επικίνδυνες για την υγεία τους, για τη σωματική τους ακεραιότητα και τελικά τη ζωή τους.

Παιδιά και γυναίκες κινδυνεύουν, βιάζονται και κακοποιούνται.

Είναι αδιανόητο Υπουργοί της Κυβέρνησης να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη Μόρια.

Είναι τραγικό πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι δεν γίνονται και κάθε μέρα βιασμοί , μόνο μια φορά στους έξι μήνες!!! Δηλαδή δεν τρέχει και τίποτα. Είναι κι αυτός ικανοποιημένος, καλά τα κάνανε. Ντροπή.

Δηλώνει η Κυβέρνηση ότι θα γίνουν κλειστές δομές στα νησιά.

Προβλέπονται βέβαια από τον Νόμο δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτό. Αλλά θέτουμε το ζήτημα ότι δεν θα μένουν επ’ αόριστον οι πρόσφυγες/μετανάστες σε αυτές.

Κινδυνεύουμε λοιπόν να έχουμε και τις κλειστές δομές και ανοιχτές δομές στα νησιά. Δηλαδή ό, τι χειρότερο μπορεί να γίνει για να ενταθούν τα προβλήματα.

Αν λοιπόν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις στον πυρήνα του προβλήματος, που είναι πρακτικά τα ανοιχτά σύνορα, τότε τα κλειστά κέντρα θα αποτελούν απλώς κέντρα μεταγωγών για την διάχυση των προσφύγων/μεταναστών σε όλη την επικράτεια.

Χωρίς συγκεκριμένους στόχους, διέξοδο, προοπτική.

Η κυβέρνηση ακολουθεί τη συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζοντας μεγάλες δομές που θα δημιουργήσουν θέματα στις τοπικές κοινωνίες. Εμείς προτείνουμε μικρές δομές , φιλοξενία σε διαμερίσματα, πραγματική και όχι προσχηματική διασπορά. Και κλειστές δομές όπου χρειαστεί.

Να αξιοποιήσουμε σωστά τα Ευρωπαϊκά χρήματα σε αυτή την κρίσιμη φάση.

Να διαμορφώσουμε συνθήκες για ανθρώπινη διαβίωση για τους πρόσφυγες/μετανάστες για όσο παραμένουν στη χώρα μας, 15.000 μας αναλογούν και όχι 100.000.

Ιδιαίτερα για όσους δικαιούνται άσυλο ως πρόσφυγες είναι αναγκαία ενταξιακά προγράμματα που δεν υπάρχουν

Μέχρι τώρα έχει χρηματοδοτηθεί μόνο η αποθήκευση ανθρώπων.

Ας φανούμε αντάξιοι των παραδόσεών μας, σε ανθρώπους που ο πόλεμος ανάγκασε να φύγουν προσωρινά από τις πατρίδες τους.

Και βέβαια να θέσουμε στους διεθνείς οργανισμούς θέμα σταθερότητας και οικονομικής βοήθειας για τις χώρες προέλευσης τους.

Ώστε να μην αναγκάζονται αυτοί να γίνονται θύματα των δουλεμπόρων και να διακινδυνεύουν την ζωή τους.

Και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό χρειάζεται ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΡΑ.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σήμερα αρχίζει η συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Διαμορφώσαμε τις θέσεις μας για το φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και για τον Προϋπολογισμό σε ειδική συνεδρίαση του πολιτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των εισηγητών μας στην ΚΟ και κορυφαίων οικονομολόγων.

Θα αναφερθώ αναλυτικά στη Βουλή την Τετάρτη το βράδυ στον Προϋπολογισμό του 2020.

Όμως θέλω να κάνω μια επισήμανση. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μπορεί να ΑΛΛΑΞΕ, όμως και στην οικονομία ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Είναι ένας Προϋπολογισμός που κάλλιστα θα μπορούσε να φέρει και η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Γιατί οι δεσμεύσεις τους για τα υπερπλεονάσματα είναι πάντα εδώ.

Δυστυχώς συνεχίζουμε ως χώρα, οικονομία, κοινωνία στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο. «Πιστοί» στις εξοντωτικές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα.
Δυστυχώς δεν απελευθερώνεται η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας από τα βάρη που σώρευσε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δυστυχώς και πάλι τα μικρά και μεσαία εισοδήματα θα φορτωθούν το βάρος της επίτευξης των υπερπλεονασμάτων των 7 δις ευρώ για το 2020.
Για να εμφανίζεται μετά ο γαλάζιος Άι Βασίλης -στην ίδια λογική με τον περυσινό ροζ- να δίνει δώρα που όμως έχουν προπληρωθεί στο δεκαπλάσιο.

Αλλά με τα προσωρινά επιδόματα δεν κτίζεται κοινωνικό κράτος, ενώ με τα υπερπλεονάσματα υπονομεύεται το μέλλον της κοινωνίας μας.

Με αυτό τον προϋπολογισμό, αυτή την πολιτική , ενισχύεται η Κοινωνική αδικία.

Γιατί επιδεινώνεται περαιτέρω η αρνητική σχέση της άμεσης προς την έμμεση φορολογία εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Γιατί απουσιάζει επιδεικτικά κάθε πολιτική και μέτρο για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, το κοινωνικό κράτος, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Όπως και από το σχέδιο Ηρακλής για την ενίσχυση των Τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια, λείπει κάθε μέτρο για την προστασία της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.
Λέμε ένα δυνατό ΟΧΙ στον Προϋπολογισμό. Τώρα κατόπιν εορτής ο κ Μητσοτάκης θυμήθηκε την ανάγκη να μειωθούν τα πλεονάσματα ,αλλά από το 2021.Δεν θα πούμε κάλιο αργά παρά ποτέ. Γιατί με 7 δισεκατομμύρια ευρώ πληρώνει ο Ελληνικός λαός για το 2020 την άρνηση του να στεναχωρήσει την κα Μερκελ.

Οι πολίτες βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, με τον ίδιο σκηνοθέτη και απλή αλλαγή των προσώπων στην διανομή των ρόλων.

Και ταυτόχρονα δίνουμε το στίγμα της δικής μας προοδευτικής πολιτικής με τις τροπολογίες που καταθέσαμε:

Α) Για την στήριξη της μεσαίας τάξης, για κίνητρα στους νέους να δημιουργήσουν επιχειρήσεις, κίνητρα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέτρα για την φορολογική δικαιοσύνη, για την στήριξη του αγρότη και του μικρομεσαίου.

Παρέχοντας κίνητρα για πραγματικά νέες επενδύσεις για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Β) Για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων από τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους.

Η Κυβέρνηση εμμένει στην δική της πολιτική!

Εμείς θα επιμείνουμε.

Απέναντι στο λαϊκισμό και στην συντήρηση.

Πιστεύουμε βαθιά την ανάγκη μιας πραγματικής Προοδευτικής Κυβέρνησης που θα φέρει την Αναγέννηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Γι αυτό ο στόχος μας παραμένει να κάνουμε τη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστή.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Αμέσως μετά τις γιορτές έχουμε να κάνουμε πράξη ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό -που θα ενισχύσει τον ρόλο μας στο πολιτικό σύστημα, θα ενισχύσει τη σχέση μας με τους προοδευτικούς πολίτες, θα συμβάλλει στο να νιώσει ο Έλληνας πολίτης ότι εμείς είμαστε το στήριγμά του.

Ότι εμείς εγγυόμαστε τις προοδευτικές λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Κοιτάμε μπροστά, διαμορφώνουμε το μέλλον.

Ολοκληρώνουμε την δημοκρατική λειτουργία του κόμματός μας με την εκλογή των Νομαρχιακών μας οργάνων.
Ανοιγόμαστε περισσότερο στην νέα γενιά, στους νέους ανθρώπους με την Συνδιάσκεψη και το Συνέδριο της Νεολαίας μας.
Θέτουμε την δική μας σφραγίδα, την δική μας σοσιαλιστική ταυτότητα με την Συνδιάσκεψή μας και τον διάλογο που θα προηγηθεί.
Εμείς είμαστε η προοδευτική παράταξη. Απομιμήσεις με μεταλλαγμένα κομματικά απομεινάρια δεν έχουν μέλλον γιατί δεν έχουν κάτι νέο και πραγματικά προοδευτικό να προσφέρουν . Αρκεί, ζήσαμε την αριστερή συντήρηση και τα αποτελέσματά της.

Με πίστη στην αυτόνομη πορεία, στον προοδευτικό δρόμο, απέναντι σε όλες τις συντηρητικές πολιτικές.

Πάμε μπροστά

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014