Connect with us

Πολιτική

Γεννηματά: Να μη γίνει η κρίση κολυμβήθρα του Σιλωάμ για σκληρές πολιτικές

gennimata enisxusi esu

Συνέντευξη της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα «RealNews» και τη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου

1) Φαίνεται ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει χειριστεί καλά το θέμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα ήδη να περνάμε στην φάση της σταδιακής άρσης των απαγορεύσεων. Τι θα πρέπει να προσέξει τώρα η κυβέρνηση, ώστε να αποφύγουμε τραγωδίες όπως αυτές γειτονικών μας, και όχι μόνο, χωρών;

Στο μέτωπο του περιορισμού διασποράς του ιού, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι πάμε καλά. Η προηγούμενη εμφάνιση της πανδημίας με τόσο τραγικό τρόπο, δίπλα μας στην Ιταλία, λειτούργησε ως ένα εκκωφαντικό alert ώστε να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε αυτή την πρωτόγνωρη πρόκληση. Με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, τη συνέπεια εκατομμύριων πολιτών που μείναμε σπίτι αλλά και χιλιάδων εργαζομένων που δίνουν καθημερινή μάχη στην πρώτη γραμμή, περάσαμε το πρώτο τεστ της δοκιμασίας. Σε αυτή τη νέα κρίσιμη φάση η ευθύνη της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς, αυξάνεται. Γιατί όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, η δεύτερη φάση βασίζεται σε ένα καθαρά Κυβερνητικό σχέδιο. Η εφαρμογή του με βήματα, ασφαλώς εξαρτάται από την ατομική ευθύνη αλλά προϋποθέτει και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Χρειάζεται ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο εφαρμογής και συνεχής έλεγχος και αξιολόγηση. Επείγει να καλυφθούν άμεσα κενά και καθυστερήσεις που έχουμε ήδη επισημάνει. Ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, δίκτυο πρώτης γραμμής με πολλά τεστ, μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα σε ευάλωτες δομές. Εκεί είναι το κλειδί, όπως και στην επιστημονική τεκμηρίωση του κάθε βήματος. Να μην καταργήσει στην πράξη, η γραφειοκρατία της Κυβέρνησης τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή.

2) Πέραν από το πρώτιστο ζήτημα της ανθρώπινης ζωής, όμως, υπάρχει και η οικονομία της χώρας, που φαίνεται ότι θα βγει πολύ λαβωμένη από αυτή την περιπέτεια. Σε αυτό το επίπεδο, πόσο καλά τα πήγε κατά τη γνώμη σας η κυβέρνηση;

Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που πάρθηκαν, είναι όμως ανεπαρκή. Δεν μπορούν όμως να κρύψουν την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου, τις καθυστερήσεις, τις παραλείψεις, αστοχίες και αδικίες που έγκαιρα έχουμε επισημάνει.

H κυβέρνηση μιλάει τώρα για μέτρα 24 δις ευρώ, επιχειρώντας εξόφθαλμες αλχημείες, αθροίζοντας μαζί επιχορηγήσεις, επιδόματα, αναβολές πληρωμών που τελικά θα πληρωθούν, δάνεια που θα επιστραφούν και εγγυήσεις.

Το Υπουργείο Εργασίας βυθισμένο στο σκάνδαλο με τις πλατφόρμες και τα voucher αδυνατεί να σχεδιάσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων, υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις και προωθεί την παγίωση εκ περιτροπής εργασίας με μειωμένες αμοιβές με το άρθρο 9 της Π.Ν.Π.

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης σιγοντάρουν ουσιαστικά τις Τράπεζες να επιβάλλουν τις θέσεις τους , αφήνοντας έξω από τα προγράμματα ρευστότητας χιλιάδες βιώσιμες επιχειρήσεις και τους πολίτες απροστάτευτους στις υπερβολικές χρεώσεις και τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας προ των πυλών. Οι Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ασφυκτιούν και η πολυδιαφημισμένη επιστρεπτέα προκαταβολή αποδείχθηκε στην πράξη «δώρο άδωρον» ενώ καλούνται να πληρώσουν 100% προκαταβολής φόρου με βάση τα ανεπίκαιρα πια εισοδήματα του 2019.

Οι αγρότες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους ως αποπαίδια.

Την ίδια ώρα το πελατειακό κράτος ανθεί με επιχορηγήσεις και απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, με αδιαφανείς διαδικασίες, που καλύπτονται πίσω από Π.Ν.Π. και την επίκληση της κρίσης.

Κάθε φορά που ο φακός της επικαιρότητας φεύγει από τον κ. Τσιόδρα φωτίζει το πραγματικό πρόσωπο μιας κυβέρνησης αμήχανης, με συντηρητική ατζέντα και κοινωνικά άδικες επιλογές.

3) Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα; Μιλάτε ήδη για την ανάγκη ενός προγράμματος ανόρθωσης της χώρας. Πόσο εφικτό είναι να περάσουμε σε αυτή την φάση, όταν οι ειδικοί μιλούν ανοιχτά για μία πανδημία που δεν θα την έχουμε αφήσει πίσω μας πριν από την ύπαρξη εμβολίου;

Η ύφεση και οι δυσμενείς επιπτώσεις είναι, δυστυχώς, αναπόφευκτες. Το βάθος και η διάρκειά τους θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας αλλά και την έγκαιρη παρέμβαση τώρα. Αν περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο κύκλος της πανδημίας για να παρέμβουμε θα είναι αργά και το κόστος πολλαπλάσιο. Γιατί θα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε ερείπια. Για αυτό εμείς μιλάμε για δύο διακριτά στάδια. Χρειαζόμαστε ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα για το 2020. Ξεκινήσαμε ήδη να διατυπώνουμε τις προτάσεις μας για αυτό, εξειδικεύοντας τη δέσμη 7 προτάσεων που παρουσιάσαμε για να μένει η κοινωνία όρθια και η οικονομία ζωντανή. Ανακοινώσαμε ήδη ένα στοχευμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα επιδότησης για πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζομένους και ανέργους. Μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε διατυπώσει την εξειδίκευση των αντίστοιχων προτάσεων μας για όλους τους κλάδους. Παράλληλα ξεκινάμε ένα ανοιχτό διάλογο για να διαμορφώσουμε μαζί με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης για «την Ελλάδα και την Ευρώπη μετά». Ένα πρόγραμμα ανόρθωσης. Το Κίνημα Αλλαγής δεν αρκείται μόνο στην επιβεβλημένη και τεκμηριωμένη κριτική προς την Κυβέρνηση. Είμαστε παρόντες μαχητικά και δημιουργικά με τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Για την ανάδειξη του διαφορετικού δρόμου που οδηγεί μακριά από την συντήρηση και τον λαϊκισμό.

4) Φοβάστε ότι κάποια από τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν εν μέσω κρίσης πανδημίας, ήρθαν για να μείνουν; Και αν ναι, ποια είναι αυτά και πόσο σας ανησυχούν;

Δε θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, υπάρχουν όμως ενδείξεις γι αυτό. Για μας είναι αυτονόητο ότι το έκτακτο θεσμικό πλαίσιο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, οι περιορισμοί δικαιωμάτων, η ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων, πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν το συντομότερο. Η υγειονομική κρίση θα ήταν ανεπίτρεπτο να λειτουργήσει ως άλλοθι μονιμοποίησης μέτρων που προσβάλλουν δημοκρατικά κεκτημένα με αγώνες δεκαετιών. Ο ιός να μην αφήσει ανεπανόρθωτα τραύματα στη λειτουργία της Δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής. Δεν θα το ανεχτεί κανένας και δεν θα το επιτρέψουμε.

5) Έχετε πολλές φορές αφήσει να εννοηθεί ότι η Ε.Ε. δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπάρχει ακόμα ο χρόνος;

Έχω καταθέσει, με συνεχείς παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τις αναγκαίες τολμηρές καινοτόμες και μη συμβατικές αποφάσεις που στις έκτακτες πρωτόγνωρες συνθήκες απαιτούνται από την Ε.Ε. Νέο χρήμα, ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ. Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να ανασταλεί για τα επόμενα 3 χρόνια ως το 2022. Να αυξηθεί ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός στο 2% του Ευρωπαϊκού Α.Ε.Π., με έμφαση σε αναπτυξιακές επενδύσεις και σε δημόσιες επενδύσεις για την υγεία και την κοινωνική προστασία, επενδύσεις ζωής. Μόνιμο Ευρωπαϊκό Ταμείο εναντίον της ανεργίας. Ευρωπαϊκή bad bank χρηματοδοτούμενη από την Ε.Κ.Τ., για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικό πρόγραμμα για τον Τουρισμό με έκδοση κοινού Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Υγείας για ασφαλή μετακίνηση από χώρα σε χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει μάχη για όλα αυτά και όχι να κρύβεται πίσω από τον Μακρόν, τον Σάνστεθ, τον Κόντε. Να βγει μπροστά.

6) Φοβάστε ακόμα και κρίση στη συνοχή της Ένωσης αν αυτό δεν συμβεί;

Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας. Αλλιώς απειλείται η ύπαρξη της. Δυστυχώς για μια ακόμα αφορά η επικράτηση συντηρητικών δυνάμεων στην Ε.Ε., φρενάρει κάθε μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Κρατούν την Ένωση και την αναγκαία προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης δέσμια εμμονών λιτότητας και κοντόφθαλμων εθνικών συμφερόντων. Η πανδημία δοκιμάζει και άλλο τις αντοχές των υπερεθνικών θεσμών σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ώρα που στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον Η.Π.Α. και Κίνα καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο, η Ευρώπη κινδυνεύει να βυθιστεί σε τέλμα. Εάν η Ευρώπη δεν πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις, φοβάμαι ότι θα βρεθεί μπροστά στην μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.

7) Πέραν από την πανδημία, που ορθώς μονοπωλεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχουν εκλείψει οι προκλήσεις της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας. Εκτιμάτε ότι θα έχουμε νέα κλιμάκωση στο άμεσο μέλλον και πώς μπορεί αυτή να αντιμετωπιστεί;

Η προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας δεν είναι ένα συγκυριακό, ούτε περιστασιακό φαινόμενο. Αποτελεί συστατικό στοιχείο της αναθεωρητικής στρατηγικής που εξελίσσεται συστηματικά και διαχρονικά Δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός. Η πατρίδα μας οφείλει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα , εγρήγορση και ισχυρά αντανακλαστικά. Με ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, αποτελεσματική αμυντική θωράκιση, σφυρηλάτηση συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο, αξιοποίηση κάθε μέσου που παρέχει το διεθνές δίκαιο, πρωτοβουλίες στα ευρωπαϊκά όργανα και αποκρυσταλλωμένη και αδιαπραγμάτευτη εθνική γραμμή.

8) Αντιστοίχως, δεν έχει τελειώσει η κρίση του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Αντίθετα όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, αναμένεται να αυξηθούν οι ροές…

Η αυτονόητα επιβεβλημένη φύλαξη των συνόρων μας στον Έβρο, δεν αναιρεί την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Στη συνολική εικόνα, με πράξεις και παραλείψεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οδήγησε τα προβλήματα σε περαιτέρω επιδείνωση. Ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα κινδυνεύει να γίνει Εθνική τραγωδία. Οι αποθήκες ψυχών που δημιούργησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εξελίχθηκαν πια σε πυριτιδαποθήκες. Η αποσυμφόρηση στα νησιά έμεινε στα λόγια. Γι’ αυτό και απαιτείται διαρκής εγρήγορση και όχι κουκούλωμα του προβλήματος κάτω από το χαλί του …κορωνοϊού. Αρκεί μια σπίθα για να ανάψει κυριολεκτικά και μεταφορικά η φωτιά, όπως είδαμε στη Σάμο. Το πρόβλημα είναι και θα είναι εδώ όσο η Ε.Ε αδιαφορεί και η κυβέρνηση, δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει για να αλλάξει πολιτική η Ένωση.

9) Έχει ήδη ξεκινήσει μία συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πόσο πιθανό το θεωρείτε και κατά πόσον είναι έτοιμο το Κίνημα Αλλαγής για μία τέτοια εξέλιξη;

Αυτά τα σενάρια τροφοδοτούνται από το Μαξίμου με τους παπαγάλους και τα παπαγαλάκια τους. Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη συζήτηση. Γιατί προσβάλλει τον αγώνα και την αγωνία κάθε ανθρώπου να ξαναπιάσει το νήμα της ζωής του και να νιώσει ασφάλεια για τη ζωή του, την οικογένεια του, τη δουλειά του. Δεν είναι ώρα για μικροκομματικά παιχνίδια, προκειμένου να γίνει η κρίση κολυμβήθρα του Σιλωάμ για σκληρές πολιτικές.

10) Δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματός σας που καταγγέλλουν ‘μονομερή ενημέρωση’ από τα ΜΜΕ, κυρίως τα τηλεοπτικά. Θεωρείτε ότι δεν έχετε τον χρόνο που σας αναλογεί στην τηλεόραση;

Η πανδημία και το πρόσχημα του μονοθεματικού χαρακτήρα της επικαιρότητας, ανέδειξαν περαιτέρω ζητήματα που αφορούν την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών. Όμως η πολυφωνία, ο πολιτικός διάλογος και η λογοδοσία προσθέτουν, δεν αφαιρούν από μια κοινωνική και οικονομική δοκιμασία. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι δεν έχουμε τον χώρο που αναλογεί αλλά και αξίζει στις θέσεις μας σε πολλά ΜΜΕ. Και δεν μπορούμε βέβαια να αποδεχθούμε, ούτε να συμβιβαστούμε με τις επιλογές της Κυβέρνησης για μονοπώληση της ενημέρωσης και προκλητική προπαγάνδα με δημόσιο χρήμα. Δεν πρέπει να παγιωθούν αυτές οι πρακτικές με άλλοθι μια παρατεταμένη κρίση γιατί πλήττουν τη δημοκρατία και μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014