Connect with us

Uncategorized

Γεννηματά: «Θέλουμε προσεκτική απαγκίστρωση από τα μνημόνια, ώστε η έξοδος να είναι οριστική»

gennimata sinedrio neas dimokratias

«Θέλουμε μία προσεκτική και σταδιακή απαγκίστρωση από τα μνημόνια, έτσι ώστε η έξοδος να είναι οριστική και να μην τα ξαναχρειαστούμε» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Πράγματι από τον Αύγουστο του 2018 εισερχόμαστε σε μια άλλη, διαφορετική περίοδο. Όχι όμως αυτή που περιγράφει ο κ. Τσίπρας, O οποίος αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις που συγκροτούν μαζί με εκείνες του Γ’ μνημονίου πολύ βαριά «κληρονομιά» για την χώρα. «Ουσιαστικά το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ: Έχουμε Υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 5 χρόνια που αποτελούν θηλιά στον λαιμό της χώρας. Έχουμε δεσμεύσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ το 2018 και είναι ιδιαίτερα επώδυνες. Μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ, πλειστηριασμοί, δυσμενείς όρους για τα εργασιακά, μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ. Εκχώρηση του Εθνικού Πλούτου, στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο για 99 χρόνια, με δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων για τον έλεγχο των Διοικήσεων Δημόσιων Οργανισμών. Αφελληνισμό και παράδοση του τραπεζικού συστήματος στον ξένο έλεγχο.

Ενώ δεν έχουμε καμία ουσιαστική δέσμευση των εταίρων για την αναγκαία ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που καθηλώνει τη χώρα και υπονομεύει κάθε προσπάθεια στην οικονομία» τόνισε η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας πως «κινδυνεύουμε οι θυσίες του ελληνικού λαού να γίνουν μπούμερανγκ εις βάρος του». «Και το χειρότερο από τη βαριά «κληρονομιά»: η υπονόμευση της Αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας» πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε το αίτημά της για άμεσες εκλογές, «τώρα, πριν να είναι αργά, πριν οι νέες δεσμεύσεις μας οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα».

«Η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχή με μια νέα, ικανή και αξιόπιστη Κυβέρνηση που να προωθήσει επιτέλους συνθήκες εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, απέναντι στις διχαστικές και αδιέξοδες πρακτικές που τραυματικά βιώνουμε σήμερα, πάνω σε συμφωνημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και με ριζική αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα. Είναι οι στιγμές που η πολιτική ανατροπή γίνεται αναπόφευκτη και ο ρους της ιστορίας αλλάζει κατεύθυνση» υπογράμμισε.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι για να επιτευχθεί οριστικά η έξοδος από τα μνημόνια θα πρέπει «να στηρίξουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές που βοηθούν τις επενδύσεις, στηρίζουν το εισόδημα του εργαζόμενου και διασφαλίζουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, χωρίς νέες περιπέτειες».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής πρότεινε τη συγκρότηση ενός μηχανισμού στήριξης των ελληνικών ομολόγων από τον ESM και την Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος θα αξιοποιεί τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM, την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και κάθε άλλη πρόσφορη στήριξη με παράλληλη αναδιάρθρωση και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ώστε να οδηγήσει και στη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5%, στο 2% του ΑΕΠ, απελευθερώνοντας έτσι πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι απαιτείται συναίνεση για να τελειώσουν η πόλωση και το τοξικό κλίμα που διώχνουν και αποθαρρύνουν επενδυτές, ώστε να προκύψει προσέλκυση επενδύσεων. Όπως είπε, επιβάλλεται ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στους θεσμούς, στο κράτος ώστε να μπει τέλος στις πελατειακές και κομματικές λογικές στην λειτουργία του και μετατροπή του υπερταμείου, από ταμείο εκποίησης σε ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, διασφαλίζοντας ότι μεγάλο μέρος των εσόδων θα κατευθυνθεί σε χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος για τη διασφάλιση των νέων γενεών, όπως έγινε με την πρόταση νόμου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, προκειμένου να δημιουργηθεί νέο κοινωνικό κράτος για δίκαιη διανομή του νέου παραγόμενου πλούτου και μείωση των ανισοτήτων.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι:

– Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

– Αύξηση του κατώτερου μισθού μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

– Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη 500 ευρώ.

– Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς .

– Προστασία των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.

– Τέλος, ριζική αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου

«Εμείς είμαστε εδώ παρόντες και μάχιμοι για ό,τι υπαγορεύει το συμφέρον του λαού και του τόπου. Σας θέλουμε μαζί μας. Να βάλουμε ξανά τη σφραγίδα της πολιτικής σταθερότητας και της προοδευτικής διακυβέρνησης, σε μία καλύτερη επόμενη μέρα για τις Ελληνίδες, τους Έλληνες και τη νέα γενιά» κατέληξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

AgrinioTimes ©2014