Connect with us

Βουλή

Γεωργαντάς: «Δημιουργούμε σήμερα το αύριο μιας σύγχρονης Ελλάδας- Οι άξονες στους οποίους κινείται η αγροτική πολιτική»

georgantas 3

Ομιλία επί του Προϋπολογισμού 2023

Τους δύο άξονες πάνω στους οποίους κινείται η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης,  έχοντας ως κύρια όπλα τα 22 δις ευρώ της ΚΑΠ, του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΠΑΛΥΘ, ανέπτυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Αφενός με στοχευμένα μέτρα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης παγκόσμιας κρίσης και αφετέρου αταλάντευτα υλοποιούμε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο –  στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ – που εκσυγχρονίζει τον πρωτογενή τομέα δίνοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής», είπε ο κ. Γεωργαντάς, τονίζοντας παράλληλα με έμφαση ότι «η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στις πολιτικές που αναπτύσσει το ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και να πετύχουμε τη μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης.

Το πρόβλημα της δημογραφικής ανανέωσης αντιμετωπίζεται με το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ.

Η τάση για υγιεινά τρόφιμα καλύπτεται με το πρόγραμμα μαμούθ για βιολογική παραγωγή ύψους 705 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα του μικρού κλήρου αντιμετωπίζεται με την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων. Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς «το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας βρίσκεται στα συνεργατικά σχήματα». Και έκανε αναφορά σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για στήριξη της συνεργατικότητας, επισημαίνοντας: 

  • Μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%
  • Καθιερώσαμε φορολόγηση του 50% των εισοδημάτων των μελών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και συμμετεχόντων στη συμβολαιακή γεωργία
  • Ψηφίσαμε νέο συνεταιριστικό νόμο
  • Διαμορφώσαμε το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
  • Μέσω του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, που φθάνει στα 230 εκατ. ευρώ, πριμοδοτούμε την αγορά όμορων εκτάσεων.

Η έλλειψη εργατών γης αντιμετωπίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν την παραμονή στη χώρα μας εργατών από τρίτες χώρες για μια 5ετία. Ενώ επιδοτείται και η αγορά οικίσκων για τη διαμονή τους. 

Η ανάγκη για ενίσχυση αγροτικής εκπαίδευσης αντιμετωπίζεται με τη λειτουργία των Δημοσίων ΙΕΚ αγροτικού χαρακτήρα, την ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος AKIS στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και την υλοποίηση, για πρώτη φορά, του προγράμματος Αγροτικών Συμβούλων, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγροτικής παραγωγής ικανοποιείται με πέντε προγράμματα του ΠΑΑ ύψους 1,5 δις ευρώ και την ένταξη στο κυβερνητικό νέφος gov.gr της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η ενίσχυση των υποδομών πραγματοποιείται με το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», προϋπολογισμού 1,8 δις για την κατασκευή φραγμάτων και αρδευτικών δικτύων, τα έργα για αγροτική οδοποιία ύψους 114 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα του ΠΑΑ για μικρά αρδευτικά ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η ανάγκη για μείωση του κόστους παραγωγής καλύπτεται σε ένα βαθμό από τα στοχευμένα μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχουν ληφθεί από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα για τη στήριξη των παραγωγών. 

Η ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια αντιμετωπίζεται με το νέο πρόγραμμα Leader ύψους 236 εκατ. ευρώ.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στο ρόλο του ΕΛΓΑ, με στόχο τη στήριξη των αγροτών, λέγοντας: 

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης την τριετία 2020- 2022 ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει στους αγρότες αποζημιώσεις ύψους 734.522.194 ευρώ, ενώ προβλέπεται να πληρωθούν ακόμα 40 εκατ. ευρώ. ευρώ μέχρι τις εορτές.

Εντός του 2023 θα έχουν εξοφληθεί σχεδόν όλοι οι παραγωγοί μας για τις ζημιές του 2022. Πρόκειται για μια δαπάνη που θα πλησιάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

«Επίσης έχουν πληρωθεί οφειλές προηγουμένων προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων  ύψους 62.657.423 ευρώ

Για τις πυρόπληκτες καλλιέργειες διετέθησαν 20 εκατ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και εντός των ημερών πρόκειται να καταβληθούν επί πλέον 15 εκατ. στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες.

Οι καταστάσεις επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης, της δομής και της λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Αυτό θα συμβεί άμεσα γιατί στόχος μας είναι η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και η διαρκής αδιατάρακτη στήριξη των παραγωγών».

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία των 480 εκατ. ευρώ του Ταμείου εγγυοδοσίας και του Ταμείου Μικρών δανείων έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες και οι επιχειρήσεις μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα. 

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί επένδυση για την οικονομία μας καθώς η αγροτική παραγωγή αθροιστικά με τη μεταποίηση, συνεισφέρουν όλο και περισσότερο, κάθε χρόνο, στο ΑΕΠ (έφθασε στο 8,40% το 2021). Παράλληλα οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μας για την εφετινή χρονιά αυξάνουν με ρυθμό 17% και ταυτόχρονα, μέσω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας, στηρίζεται η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός».

Και κατέληξε λέγοντας: «Δημιουργούμε σήμερα το αύριο μιας σύγχρονης Ελλάδας, με συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

 

Ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά επί του Προϋπολογισμού 2023

Κύριε Πρόεδρε, 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο τέταρτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει την ιδιαιτερότητα ότι συζητείται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που κυριαρχείται από δύο συνιστώσες, την αστάθεια και την αβεβαιότητα.

Η κατάθεση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού, με ενισχυμένο κοινωνικό πρόσημο και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους νέους, που υπέφεραν στην προηγούμενη δεκαετία και αποτελούν την αιχμή των πολιτικών μας. 

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις αλλά κυρίως η εξωγενής ενεργειακή καθώς και η κλιματική αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκάλεσαν προβλήματα στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή και διατάραξαν την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αποτέλεσμα, να απειληθεί η επισιτιστική επάρκεια και συνεπώς η κοινωνική συνοχή.

Με αυτά τα δεδομένα, ως υπεύθυνη κυβέρνηση αναπτύξαμε πολιτικές που κινούνται σε δύο άξονες:

Αφενός με στοχευμένα μέτρα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης παγκόσμιας κρίσης και αφετέρου αταλάντευτα υλοποιούμε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο-  στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ- που εκσυγχρονίζει τον πρωτογενή τομέα δίνοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Προτάσσοντας την υπεύθυνη αποτελεσματικότητα, η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και για αυτό είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα ανανεώσει την εντολή του στις εθνικές εκλογές του 2023.

Μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης:

    1. προχωράμε σε τομές και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις,  
    2. μετασχηματίζουμε τον πρωτογενή τομέα
    3. αίρουμε χρόνιες στρεβλώσεις και ανισότητες
    4. στηρίζουμε με δίκαιο τρόπο τους μικρούς παραγωγούς
    5. δημιουργούμε το υπόβαθρο για να αναπτυχθεί σε στέρεα θεμέλια η ελληνική αγροτική οικονομία 
  • ενισχύουμε με στοχευμένα μέτρα την κοινωνική συνοχή, αμβλύνοντας τις συνέπειες της κρίσης 
  • επιλύουμε χρόνια προβλήματα της αγροτικής παραγωγής

Ενδεικτικά αναφέρω:

Το πρόβλημα της δημογραφικής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, το αντιμετωπίζουμε μέσα από τα προγράμματα Νέων Αγροτών. Ήδη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης το μεγαλύτερο ιστορικά πρόγραμμα, ύψους 525 εκατ. ευρώ με ενίσχυση έως και 40.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Την ανάγκη και τάση για υγιεινά τρόφιμα, την καλύπτουμε με την προκήρυξη του προγράμματος μαμούθ βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκατ. ευρώ, που είναι διευρυμένο σε ό,τι αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τη μελισσοκομία, τομείς που η χώρα μας παράγει εξαιρετικά προϊόντα.

Το πρόβλημα του μικρού κλήρου, το αντιμετωπίζουμε με την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων, καθώς είναι ο μόνος τρόπος που δεν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της ελληνικής παράδοσης και δεν σπάει δεσμούς που χρόνια έχει ο αστικός πληθυσμός με τη γενέθλια γη του.

Πιστεύουμε ότι το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας βρίσκεται στα συνεργατικά σχήματα.

Και η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε φορολογικά κίνητρα για να υπάρξει συνένωση δυνάμεων.

  • Μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%
  • Καθιερώσαμε φορολόγηση του 50% των εισοδημάτων των μελών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και συμμετεχόντων στη συμβολαιακή γεωργία
  • Ψηφίσαμε νέο συνεταιριστικό νόμο
  • Διαμορφώσαμε το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

Παράλληλα μέσω του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, που φθάνει στα 230 εκατ. ευρώ, πριμοδοτούμε την αγορά όμορων εκτάσεων.

Την έλλειψη εργατών γης την αντιμετωπίζουμε με νομοθετικές ρυθμίσεις για διευκόλυνση παραμονής για μια 5ετία, αλλά και με διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες. Επιπλέον μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, επιδοτούμε την αγορά οικίσκων για τους εργάτες γης.

Στην ανάγκη βελτίωσης της αγροτικής εκπαίδευσης λειτουργούμε, μέσω του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αναμορφωμένα 6 Δημόσια ΙΕΚ, ενώ η κατάρτιση είναι βασικό στοιχείο στα προγράμματα νέων αγροτών. Παράλληλα επεκτείνουμε το θεσμό των ΔΙΕΚ και την ταχύτατη εφαρμογή του προγράμματος ΑΚΙSόπως προβλέπεται από τη νέα ΚΑΠ.

Εφαρμόζουμε για πρώτη φορά το πρόγραμμα Αγροτικών Συμβούλων, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Προωθούμε την ενσωμάτωση στην αγροτική παραγωγή των νέων τεχνολογιών, ώστε ο αγρότης να αυξήσει την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα στα προϊόντα του, αλλά και να τα προστατεύσει από ασθένειες και έκτακτα καιρικά φαινόμενα καθώς και για να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής δραστηριότητας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προχωρούμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής με 5 προγράμματα του ΠΑΑ ύψους 1,5 δις ευρώ.

Παράλληλα πετύχαμε τη μεταφορά της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στο κυβερνητικό νέφος. Οι πληρωμές των ενωσιακών  ενισχύσεων προς τους αγρότες γίνονται με ταχύτητα, δίκαιο και απόλυτα διαφανή τρόπο μέσω του gov.gr

Όσον αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

  • Για πρώτη φορά, μετά από 6 χρόνια, προχωρήσαμε σε επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης
  • Μειώσαμε οριστικά τον ΦΠΑ στο 6% σε λιπάσματα και ζωοτροφές
  • Απαλλάξαμε και για  το 2022 από το τέλος επιτηδεύματος τους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους παράκτιους αλιείς.
  • Δίνουμε ενισχύσεις 60 εκατ. ευρώ για αγορά λιπασμάτων
  • Έχοντας ήδη στηρίξει την κτηνοτροφία με 50 εκατ., ενισχύουμε με επιπλέον 89 εκατ. τους  κτηνοτρόφους μας για αγορά ζωοτροφών
  • Εφαρμόζουμε πρόγραμμα επιδότησης 75.000 αγροτών για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών

Σχετικά με τις υποδομές, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», το οποίο μέσω ΣΔΙΤ και πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υλοποιήσει έργα ύψους 1,8 δις ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα, λειτουργικού κόστους 4,5 δις ευρώ. Μέσω των έργων που θα γίνουν θα αυξηθούν τα αρδεύσιμα στρέμματα και η παραγωγικότητα της καλλιεργήσιμης γης.

Μέσω του ΠΑΑ, επίσης, προχωρούμε σε έργα 114 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία και πλέον των 100 εκατ. ευρώ για μικρά αρδευτικά έργα.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης την τριετία 2020- 2022 ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει στους αγρότες αποζημιώσεις ύψους 734.522.194 ευρώ, ενώ προβλέπεται να πληρωθούν ακόμα 40 εκατ. ευρώ μέχρι τις εορτές.

Εντός του 2023 θα έχουν εξοφληθεί σχεδόν όλοι οι παραγωγοί μας για τις ζημιές του 2022. Πρόκειται για μια δαπάνη που θα πλησιάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης έχουν πληρωθεί οφειλές προηγουμένων προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων  ύψους 62.657.423 ευρώ

Για τις πυρόπληκτες καλλιέργειες διετέθησαν 20 εκατ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και εντός των ημερών πρόκειται να καταβληθούν επί πλέον 15 εκατ. στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες.

Παράλληλα μειώσαμε τον χρόνο εξόφλησης των αποζημιώσεων στο ήμισυ, δίνουμε προκαταβολές σε ποσοστό έως και 60%, ενώ έχουμε δώσει αποζημιώσεις και σε προανθικό στάδιο που ο κανονισμός του Οργανισμού δεν προέβλεπε. 

Οι καταστάσεις επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης, της δομής και της λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Αυτό θα συμβεί άμεσα γιατί στόχος μας είναι η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και η διαρκής αδιατάρακτη στήριξη των παραγωγών μας. 

Με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας, υπεγράφη η πρόσκληση LEADER για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027, με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 236 εκ. €.

Θέλοντας να στηρίξουμε περαιτέρω τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και σε μεταποιητικές επιχειρήσεις που επεξεργάζονται αγροτικά προϊόντα, έχουμε αναπτύξει μέσα από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και με τη συνεργασία επτά τραπεζών, δανειακό πρόγραμμα ύψους 480 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ή επέκταση επιχειρηματικών σχεδίων στον συγκεκριμένο τομέα. Ενώ χρηματοδοτούμε από το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, δαπάνες έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε διεθνώς, τα ελληνικά προϊόντα να ταυτίζονται με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία

Δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε οι αγρότες μας να μπορούν να ανταποκριθούν με αξιώσεις στο σκληρό και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Τα συνολικά 22 δισ. €  από την νέα ΚΑΠ,  το ΕΠΑΛΥΘ(Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλιέργειας και Θάλασσας) και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα βασικά μας εργαλεία για  την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα. 

Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης επιχειρούμε:

  • την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα,
  • την αναδιάρθρωση καλλιεργειών,
  • τη γενετική βελτίωση ζώων,
  • την ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών, 
  • τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Αγροδιατροφικού τομέα.

Τα προγράμματα που εκτελούνται μέσω του ΠΑΑ στη μεταβατική περίοδο 2020-2022 φθάνουν στα 7 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι το τρέχον έτος αναμένεται ρεκόρ πληρωμών σε σχέση με κάθε άλλο έτος και προγραμματική περίοδο με δαπάνες που θα ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ από το ΠΔΕ.

Κύριε Πρόεδρε, 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί επένδυση για την οικονομία μας καθώς η αγροτική παραγωγή αθροιστικά με τη μεταποίηση, συνεισφέρουν όλο και περισσότερο, κάθε χρόνο, στο ΑΕΠ (έφθασε στο 8,40% το 2021). Παράλληλα οι εξαγωγές αγροτικών προιόντων μας για τη φετινή χρονιά αυξάνουν με ρυθμό 17% και ταυτόχρονα, μέσω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας, στηρίζεται η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός.

Οι πολιτικές μας επικεντρώνονται σε ένα στόχο: τη μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα την ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων.

Μια πολιτική που αποτελεί βασική στρατηγική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς μέσα από την υλοποίησή της επιδιώκουμε  να αλλάξουμε την αντίληψη του συνόλου της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και να ανοίξουμε το δρόμο σε μια σύγχρονη αγροτική οικονομία, πλήρως ανταγωνιστική στο σκληρό διεθνές περιβάλλον που ζούμε.

Με τις πολιτικές μας αλλάζουμε τον οικονομικό χάρτη της ελληνικής υπαίθρου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 -Έχουμε Σχέδιο

– Έχουμε όραμα

– Δίνουμε ισχυρά κίνητρα και προοπτική στην αγροτική μας παραγωγή

Δημιουργούμε σήμερα το αύριο μιας σύγχρονης Ελλάδας, με 

Συνέχεια, 

Συνέπεια, 

Σταθερότητα

Ταχύτητα και

Αποτελεσματικότητα.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014