Πολιτική
Γ. Γεωργαντάς: «Προτεραιότητά μας η στήριξη του κατ΄ επάγγελμα αγρότη παραγωγού»
Απόφαση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει, με βάση τις υφιστάμενες δημοσιονομικές δυνατότητες, τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και προς την κατεύθυνση αυτή θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, τόνισε στη Βουλή ο ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Μέρα25 κυρίας Μαρίας Απατζίδου.
Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ύψους 180 εκατ, ευρώ και επισήμανε τη δέσμευση του πρωθυπουργού μαζί με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, στις επόμενες μέρες, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης και για τους αγρότες, σε μια περίοδο που είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί ξεκινά η περίοδος άρδευσης.
Σε ό,τι αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι είχαν γίνει και εκπτώσεις της τάξεως του 50% από τη ΔΕΗ στα αγροτικά τιμολόγια, από τον Αύγουστο και μετά, οι οποίες συνυπολογίζονται με την ρήτρα αναπροσαρμογής ώστε να καλύπτεται το 80%.
Ο κ. Γεωργαντάς θύμισε ότι η πρώτη υπογραφή που έθεσε ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν η διάθεση 50 εκατομμυρίων από τα de minimis προκειμένου να στηριχθεί αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Κίνητρα για αύξηση της καλλιέργειας σε προϊόντα που εισαγάγαμε από Ρωσία και Ουκρανία- Στις συνδεδεμένες ενισχύσεις μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι
Στα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας για τη στήριξη της επισιτιστικής επάρκειας αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ .Βασίλη Κεγκέρογλου.
Ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι τα προϊόντα που η χώρα μας εισήγαγε από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες αναμένεται να καλυφθούν με την ενεργοποίηση εναλλακτικών αγορών από τους εισαγωγείς, και τόνισε ότι το κράτος διευκολύνει στην παράκαμψη οιονδήποτε γραφειοκρατικών εμποδίων. Παράλληλα η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για καλλιέργεια προϊόντων όπως το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι τα οποία εντάσσει στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ, όπως σημείωσε και ο ίδιος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ με βάση τρεις άξονες:
- Την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής.
- Την ενίσχυση των παραγωγών που προϊόντα που εισαγάγαμε από τις εμπόλεμες χώρες.
- Την ενεργοποίηση των ΚΟΑ για ενίσχυση των εξαγωγών μας
Επίσης, ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ζητήματος.
Τέλος αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ύψους 180 εκατ. ευρώ, για να καλύψει την αύξηση του κόστους παραγωγής κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο στους 340.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Τις επόμενες μέρες ανακοινώσεις από τον ΥπΑΑΤ για όσους δεν είχαν δυνατότητα οικοδόμησης επί παραχωρηθέντων δημοσίων εκτάσεων
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις για την υπόθεση που αφορά στην αδυναμία ανέγερσης οικημάτων σε οικόπεδα που είχαν δοθεί σε πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Η προθεσμία αυτή λήγει στις 22 Μαρτίου. Ήταν δεκαετής και είχε δοθεί με τον νόμο 4061/2012.
Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ κ. Απόστολου Πάνα, στην τελική απόφασή του θα λάβει υπ’ όψιν το γεγονός τις οικονομικές δυσκολίες που υπήρχαν στην δεκαετία που μεσολάβησε, καθώς και τη σημερινή κατάσταση.
Με de minimis θα καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών- Σύντομα ανακοινώσεις από τον Γ.Γεωργαντά
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση του ποσού που θα δοθεί ως ενίσχυση στο πλαίσιο του μέτρου de minimis, ώστε να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών για το 2021, δήλωσε στη Βουλή ο ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρου Αραχωβίτη.
Το ποσό που θα δοθεί πρέπει να υπολογιστεί, αφού ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία που θα δώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις τιμές που πωλήθηκε το προϊόν και τα οποία κατατέθηκαν στον Οργανισμό μέχρι τις 11 Μαρτίου.
Όσον αφορά τα αποθέματα του 2020 ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι έχει ζητήσει από τις επιχειρήσεις μεταποίησης σταφίδας να του παραθέσουν στοιχεία για τη ζημία που προκάλεσε η πανδημία στην εμπορία του προϊόντος με στόχο να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες αποζημιώσεων που δίνει η ΕΕ και οι οποίες, όμως, έχουν χρονικό περιθώριο την 30η Ιουνίου.