Αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» αποδίδει το εγκεφαλικό που υπέστη σε υπερκόπωση λόγω υπερωριών στην εργασία της. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ήταν 14 ώρες στο χειρουργείο κι όταν τελείωσε την εφημερία της άρχισε να νιώθει τα πρώτα συμπτώματα. Ήταν εγκεφαλικό, η διάγνωση τέθηκε από τους συναδέλφους της ενώ υποβλήθηκε σε θρομβόλυση. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Σοφία Πατραμάνη, είναι καλά στην υγεία της, έχει μείνει κάποιο πρόβλημα στο πόδι της και η ίδια λέει ότι δεν είναι η μόνη που έχει υποστεί τις συνέπειες αυτής της εξαντλητικής δουλειάς, αλλά και άλλοι συνάδελφοί της.
Η γυναίκα μίλησε στη Λία Χριστάρα και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τελειώνοντας την εφημερία μου ένιωσα μια έντονη αδιαθεσία, μούδιασα στο πρόσωπό μου. Ξάπλωσα στο χώρο της ανάνηψης που έχουμε τα φορεία. Οι συνάδελφοι κατάλαβαν ότι εκείνη την ώρα κάτι συμβαίνει και διαπίστωσαν ότι πρόκειται περί εγκεφαλικού. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στο “Παπανικολάου”. Εδώ και 12 μήνες κάνουμε 10 – 12 εφημερίες ο καθένας. Δύσκολες εφημερίες που χρειάζεται να είμαστε ατελείωτες ώρες μέσα στο χειρουργείο[…] Είναι δεδομένο ότι είναι λόγω αυτής της κατάστασης. Δώδεκα, δεκατρείς μήνες δουλεύουμε τόσες πολλές ώρες που δεν αντέχουμε άλλο». Σε ερώτηση αν θα κινηθεί νομικά είπε ότι «νομίζω ότι εκεί θα καταλήξω». Ακόμα έκανε γνωστό ότι νοσηλεύεται ακόμα. «Το πόδι μου ακόμα δεν είναι πολύ καλά. Αυτό είναι που με ανησυχεί.
Θα έρθει, όμως είπαν, θα φτιάξει[…] Ήρθα να κάνω μια βάρδια και φεύγω με μπαστούνι».
Σημειώνεται ότι στο «Παπανικολάου» απασχολούνται επτά αναισθησιολόγοι οι δύο αυτή τη στιγμή είναι σε αναρρωτική.
Είναι 11 χειρουργικές αίθουσες και προφανώς δε δουλεύουν όλες. Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επανδρωθούν τα νοσοκομεία και ειδικότερα να καλυφθούν οι κενές θέσεις αναισθησιολόγων.
Είναι σε διαδικασία η προκήρυξη 17 θέσεων πανεπιστημιακών αναισθησιολόγων προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον ΑΝΤ1 «αυτά που είπε η κυρία, να της ευχηθώ πολλά περαστικά, να της ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του κράτους, είναι δυστυχώς πραγματικότητα. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη έλλειψη αναισθησιολόγων στην Ελλάδα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν προσπαθεί να βρει αναισθησιολόγους.
Κάνουμε διαρκώς προκηρύξεις για την πρόσληψη αναισθησιολόγων που βγαίνουν άγονες και αυτή τη στιγμή το κράτος ζητάει προσλήψεις αναισθησιολόγων και δεν μπορεί να βρει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει ειδικό report που λέει ότι σήμερα στις χώρες του δυτικού κόσμου η μεγαλύτερη ειδικότητα που είναι σε έλλειψη είναι οι αναισθησιολόγοι. Όχι στην Ελλάδα, στον πλανήτη. Εδώ έχουμε ένα κράτος που προκηρύσσει μόνιμες θέσεις γιατρών, αλλά δεν βρίσκει γιατρούς. Και εδώ δεν έχουμε ένα κράτος που δεν μπορεί να αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών.
Έχουμε ένα κράτος που έχει ήδη αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών, αλλά αυτές προφανώς δεν φτάνουν».
Πηγή: ertnews.gr