Πολιτική
Γεραπετρίτης: Τουρίστες με… πιστοποίηση από τον Ιούλιο στην Ελλάδα
Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό, όχι μόνο για όσους θελήσουν να κάνουν (αν μπορέσουν) διακοπές στην Ελλάδα αλλά και για όσους αποφασίσουν να έρθουν στη χώρα μας από το εξωτερικό.
Ήδη ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως το καλοκαίρι του κορονοϊού όποιος έρθει στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει… πιστοποίηση.
«Γίνονται διαβουλεύσεις. Θα πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες από το εξωτερικό. Θα έρχονται φιλοξενούμενοι (σ.σ. στην Ελλάδα) με κάποιου είδους πιστοποίηση. Θα επιχειρήσουμε με κάθε τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε την κάθε πιθανότητα εξάπλωσης του ιού», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (27.04.2020) στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6.
«Η πρόθεσή μας είναι ότι αν τα πράγματα πάνε με τη φορά που φαίνονται ότι πηγαίνουν, η διάθεσή μας είναι να ανοίξει ο τουρισμός σε μια δεύτερη φάση, όχι στο δίμηνο το μεταβατικό, αλλά τον Ιούλιο. Εκεί θα δεχθούμε θα ανοίξουν τα καταλύματα τα εποχικά. Να υποδεχθούν τουρισμό εξωτερικά με τις απαραίτητες προφυλάξεις. Στον εσωτερικό τουρισμό θα υπάρχει άρση περιορισμών προ του Ιουλίου όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία θα είναι τέτοια που θα δικαιολογούν αυτή την χαλάρωση», συνέχισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Είμαστε χώρα που θα είμαστε δέκτης των πάντων γιατί είμαστε ο πιο υψηλός τουριστικός προορισμός αλλά και γιατί οι ανταγωνιστικοί προορισμοί είναι σε μεγάλη δυσχέρεια», σημείωσε ο Υπουργός Επικρατείας.
Το διάγγελμα Μητσοτάκη
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο πολυαναμενόμενο αυριανό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τους βασικούς άξονες της χαλάρωσης των μέτρων.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας, αυτό που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα είναι ένα δυναμικό σχέδιο, θα έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες σταθμούς που θα ανοίγει η αγορά. Το σχέδιο θα λειτουργεί ως ροοστάτης. Θα προχωράμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα και αν δεν υπάρχει αυτοπειθαρχία θα κλείνουμε πράγματα».
Χαρακτήρισε το επόμενο δίμηνο «πείραμα εξόδου» εξηγώντας ότι «ήταν πολιτικά δύσκολο να κλείσει η οικονομία και η κοινωνία αλλά τεχνικά εύκολη απόφαση». Τώρα, σημείωσε, συμβαίνει το αντίθετο. «Έχει πολλά δευτερογενή στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη (σ.σ. το σχέδιο άρσης των περιορισμών): Τα μέσα μεταφοράς, τα ωράρια λειτουργίας, τους χώρους συνάθροισης» πρόσθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διατηρώ αισιοδοξία ότι έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μας σε ορισμένα πράγματα», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «οι μεταφορές είναι και θέμα ευρωπαϊκό».
Αναφερόμενος στο θέμα με την τηλεκατάρτιση, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι «εμείς θελήσαμε εγκαίρως να δώσουμε ένα επίδομα τηλεκατάρτισης και με την ευκαιρία αυτή να απορροφήσουμε κοινοτικούς πόρους και να μην μειώνουμε ταμειακά διαθέσιμα. Επειδή θα έπρεπε να υπάρξει άμεση αποζημίωση έγινε πολύ δύσκολα το πρότζεκτ και γι’ αυτό η ποιότητα αποδείχθηκε ότι δεν ανταποκρινόταν ούτε σε αυτό που θέλαμε ούτε στο επίπεδο του επιστημονικού μας προσωπικού. Το αντιμετωπίσαμε, όμως, με πολιτική γενναιότητα και με αυτή την αφορμή θα εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο των Κ.Ε.Κ. Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα φέρουμε πρόταση νομοθετική για την λειτουργία των Κ.Ε.Κ.».
newsit.gr