Διεθνή
Γερμανία: Αλλάζει γραμμή η Μέρκελ για τα Σχολεία – Θα μείνουν κλειστά
Η Γερμανίδα καγκελάριος ανακάλεσε την απόφασή της για άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων και επανάληψη αγώνων ποδοσφαίρου της Μπουντεσλίγκα – Δυσφορία για τον Γερμανό «Τσιόδρα».
Η Μέρκελ παίρνει πίσω την απόφαση για το πλήρες άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων και την επανάληψη των αγώνων ποδοσφαίρου της Μπουντεσλίγκα τις προσεχείς ημέρες, όπως ανέφερε το περιοδικό «Focus».
Τα αντικρουόμενα πορίσματα των ερευνητών σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης και μόλυνσης των παιδιών από τη νόσο Covid-19 προβλημάτισαν έντονα την Καγκελάριο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, η οποία τα έχει… βάλει και με τον «Τσιόδρα της Γερμανίας», Κριστιάν Ντρόστεν.
Όπως έχει εκμυστηρευτεί σε πρωθυπουργούς διαφόρων κρατιδίων, ο Γερμανός ιολόγος λέει και ξελέει, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild». Πάντως, τώρα η γερμανική κυβέρνηση αναβάλλει το μαζικό άνοιγμα των σχολείων.
Αποφάσισαν να μην ανοίξουν τα σχολεία
Σε τηλεδιάσκεψη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι 16 πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων συζήτησαν σειρά προτάσεων που αφορούν την άρση περιορισμών που ισχύουν εδώ και εβδομάδες.
Στο θέμα των σχολείων υπήρξε μεγάλος προβληματισμός και τελικά δεν ανοίγουν.
Όπως δήλωσε η Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη, η προβλεπόμενη χαλάρωση των περιορισμών γίνεται επειδή έχουν υποχωρήσει οι ρυθμοί εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το κρατικό επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κόχ ο δείκτης του ποσοστού μετάδοσης κυμαίνεται στο 0,75. Δηλαδή 100 άτομα μολύνουν κατά μέσο όρο 75 άτομα.
Η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί δεν κατέληξαν σε μια απόφαση αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων εκτός από τις μεγάλες τάξεις. Οι διάσταση απόψεων των κρατιδίων δεν στάθηκε δυνατό να γεφυρωθεί.
Η αναβολή της απόφασης για μαζικό άνοιγμα στηρίχθηκε σε επιδημιολογικές μελέτες αλλά και στην αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα.
Ο Γερμανός καθηγητής επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε στη Deutsche Welle ότι ακόμη κι ένα περιορισμένο άνοιγμα των γερμανικών σχολείων είναι λάθος.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας Ανιά Καρλιτζεκ προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει κανονική επαναλειτουργία των σχολείων τουλάχιστον ως την επόμενη χρονιά., προσθέτοντας ότι μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία θα επιτευχθεί με εμβολιασμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού, τα μαθήματα θα γίνονται μικτά, και με ψηφιακή διδασκαλία και εντός σχολικών αιθουσών.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μερική επιστροφή στις τάξεις μόνο για όσους θα αλλάξουν επίπεδο, δηλαδή από τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα Πανεπιστήμια.
Γιατί η Μέρκελ άλλαξε γνώμη;
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», η 65χρονη Μέρκελ έχει εκφράσει την δυσφορία της για τον Γερμανό ιολόγο Kρίστιαν Ντρόστεν σε έναν μικρό κύκλο πρωθυπουργών κρατιδίων εγκαλώντας τον για το «μπρος πίσω» σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των συνόρων και τον κίνδυνο μετάδοσης των παιδιών.
Αρχικά, ο Γερμανός επιστήμονας είχε προτείνει ότι αστυνομικές αρχές θα πρέπει να επιστρατεύσουν τους συνταξιούχους αστυνομικούς για την τήρηση της τάξης παρά να τους στείλει στα σύνορα για να τα σφραγίσει.
Δύο ημέρες αργότερα, ο Ντρόστεν υπερασπίστηκε το κλείσιμο των συνόρων.
Στη συνέχεια ο ίδιος έσπευσε να αναθεωρήσει πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης των παιδιών από την πανδημία της νόσου Covid-19.
Ο Γερμανός ιολόγος προειδοποίησε πριν από λίγα 24ωρα ότι τα παιδιά είναι πιθανώς εξίσου μεταδοτικά με τους ενήλικες. Ο αριθμός των ιών που μπορούν να ανιχνευθούν στην αναπνευστική οδό δεν διαφέρει μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, ανέφερε ο Ντρόστεν και η ερευνητική του ομάδα σε μια μελέτη που δεν έχει ακόμη ελεγχθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
Ωστόσο, σε άλλη μελέτη του είχε υποστηρίξει ότι τα παιδιά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από τους ενήλικες (κατά το «ένα τρίτο»).
Με βάση τα πορίσματα της έρευνας του, οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων είχαν συμφωνήσει να ανοίξουν σταδιακά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
Σε συνέντευξη Τύπου, η Μέρκελ απέφυγε διακριτικά να «αδειάσει» τον Ντρόστεν.
«Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της επιστήμης είναι ότι τα νέα ευρήματα γίνονται διαφανή ξανά και ξανά.» Υπάρχει «κάθε μέρα νέα γνώση. Πρέπει να ζήσουμε με αυτό. Είναι μέρος της φωτισμένης κοινωνίας μας. Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από το αν οι επιστήμονες κρατούσαν μακριά από τα εμάς τα τελευταία τους ευρήματα».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ έσπευσε να διαψεύσει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ τους.
Μίνα Αγγελίνη – protothema.gr