Connect with us

Κοινωνία

Γεροβασίλη για Δημόσιο: Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται το 2017

gerovasili vouli aftodioikisi 1

«Με σταθερά και στοχευμένα βήματα αλλάζουμε την εικόνα του Δημοσίου, εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να πάψουν να είναι ο μεγάλος ασθενής», δηλώνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Kontranews».

Όπως λέει αναλυτικότερα, σε συνεργασία με όλους τους φορείς δρομολογούνται απλουστεύσεις διαδικασιών, προκειμένου οι πολίτες να μην χρειάζονται δεκάδες δικαιολογητικά και υπογραφές για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. «Υλοποιούμε την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και τη ψηφιακή υπογραφή, ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και το δημοσιονομικό κόστος που έχει, αλλά και οι χαμένες ώρες εργασίας», συμπληρώνει η υπουργός.

«Αποκομματικοποιούμε τη δημόσια διοίκηση, θέτοντας σε εφαρμογή το μητρώο επιτελικών στελεχών, προκειμένου οι θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο να καλύπτονται από τους καταλληλότερους και όχι από τους εκλεκτούς και αρεστούς, όπως γινόταν επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», λέει η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «αυτήν την περίοδο είμαστε στη φάση κατάρτισης των οργανισμών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων και των περιγραμμάτων εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωρίζουμε ποιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και που, ενδεχομένως, υπερκαλύπτονται οι θέσεις».

Επιπλέον, στον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, «συμβάλλει μια πολύ σημαντική καινοτομία που νομοθετήσαμε: το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας διασφαλίζει ότι η μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων από μια δημόσια υπηρεσία σε μια άλλη θα γίνεται με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας και βάσει των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα είναι έρμαια του πελατειακών εξαρτήσεων και της ευνοιοκρατίας που γνωρίζαμε επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη και των προκατόχων του».

«Πολύ σύντομα θα δείτε ένα διαφορετικό Δημόσιο. Η ανασυγκρότηση του κράτους αποτελεί κεντρική επιλογή αυτής της κυβέρνησης, προκειμένου η δημόσια διοίκηση να στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», επισημαίνει η υπουργός.

Επιλογές Προϊσταμένων

Ακόμη, αναφορικά με τις κρίσεις προϊσταμένων, σχολιάζοντας ότι «οι μέρες που ένας υπουργός καταργούσε σε μια νύχτα ολόκληρους κλάδους ή επέβαλε τους δικούς του στις θέσεις προϊσταμένων του Δημοσίου έχουν περάσει αμετάκλητα», η υπουργός ενημερώνει ότι έχει, πλέον, εκδοθεί το σύνολο της πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας και εντός των ημερών θα αποσταλεί το εγχειρίδιο για τη δομημένη συνέντευξη, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και εμπειρογνωμών της «Τεχνικής Βοήθειας».

«Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά και διασφαλίζεται η απόλυτη αντικειμενικότητα στην κρίση των στελεχών του Δημοσίου, ώστε οι φορείς να αρχίσουν να προκηρύσσουν τις αντίστοιχες θέσεις», σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη.

 

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontranews» και τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα.

Η κυβέρνηση μιλά για πολιτική λύση κ. υπουργέ, αλλά οι δανειστές ζητούν μετ’ επιτάσεως νομοθέτηση μέτρων. Αν λοιπόν επιμείνουν και δεν υποχωρήσουν, τι θα κάνετε;

Όλγα Γεροβασίλη: Ας μην γινόμαστε μάντεις κακών κι ας δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Μια διαπραγμάτευση, για να καταλήξει σε συμφωνία, απαιτεί αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Οι δυο πλευρές, η δική μας και των εταίρων μας, έχουν κοινούς αλλά και τους δικούς της λόγους η κάθε μια, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση επιτυχώς.

Είναι απολύτως φυσικό λοιπόν και σωστό και από τη δική μας πλευρά και από εκείνη των εταίρων, παρά την ασθμαίνουσα προσδοκία και ανυπομονησία του κ. Μητσοτάκη να αποτύχουμε, κάποια χαρτιά να κρατούνται κλειστά, γιατί αποτέλεσμα μπορούν να φέρουν με το να γίνονται γνωστά στην ώρα τους.

Όπως διαπιστώνετε, χρησιμοποιώ τον όρο «εταίροι», διότι έτσι νομίζω πρέπει να είναι η πραγματική σχέση, ανεξάρτητα αν κάποιοι κύκλοι εντός αυτών θέλουν να λειτουργούν σαν στεγνοί δανειστές με τοκογλυφικές, εξοντωτικές για τον ελληνικό λαό, προθέσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο δυνατόν η αξιολόγηση και να ασχοληθούμε στη συνέχεια με τα πιο σοβαρά και κρίσιμα, πως θα τροφοδοτήσουμε δηλαδή τις μηχανές της οικονομίας και της ανάπτυξης.

 

Επειδή στο κόμμα σας κάποιοι μιλούν για εκλογές και άλλοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα. Ποιο από όλα τα παραπάνω επομένως, είναι το planb;

Όλγα Γεροβασίλη: Το πλάνο είναι ένα και λέει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με ορίζοντα τετραετίας. Όλα τα άλλα είναι ανέξοδη σπέκουλα. Οι δήθεν απόψεις στο κόμμα ή στην κυβέρνηση για εκλογές ή δημοψήφισμα είναι επιλεγμένες υπεξαιρέσεις λόγων από συνολικότερες πολιτικές τοποθετήσεις, με τρόπο που να φαίνονται ως τέτοιες.

Από την αρχή γνωρίζαμε ότι ο δρόμος της συμφωνίας θα ήταν δύσκολος, αλλά γι αυτό μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός, για να βγάλουμε τη χώρα από τα δύσκολα, από εκεί που μας οδήγησε το επί δεκαετίες καταστροφικό μονόπρακτο ΝΔ–ΠΑΣΟΚ.

Αυτοί που μιλούν για εκλογές, ή δεν το πιστεύουν αλλά το λένε έτσι για να παραστήσουν τους ικανούς και αποφασισμένους, ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται, ή είναι τέτοια η επιθυμία τους για εξουσία που αμετανόητοι αδιαφορούν για τις συνέπειες που κάτι τέτοιο θα έχει στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Θα ήταν καλύτερα λοιπόν, αν έχουν απομείνει στη ΝΔ κάποια ψήγματα πολιτικής φρόνησης, να σταματήσει το ψαλτήρι περί εκλογών και να δείξει  στον ελληνικό λαό ότι είναι από την εδώ πλευρά και όχι από την απέναντι.

 

Προληπτικά μέτρα, τα οποία θα έχουν το χαρακτήρα του «κόφτη» θα μπορούσατε να ψηφίσετε αν παίρνατε σε αντάλλαγμα τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος;

Όλγα Γεροβασίλη: Αντιμετωπίζουμε τα προαπαιτούμενα μέτρα ως «συγκοινωνούντα δοχεία». Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει, εφόσον υπάρξει σύγκλιση σε όλα τα άλλα ζητήματα. Σε κάθε, όμως, περίπτωση ζητάμε το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών.

 

Σε περίπτωση που το  χρονικό ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου χαθεί. Τι θα γίνει; Μήπως συρθούμε και δούμε κάτι ανάλογο με το σκηνικό του 2015;

Όλγα Γεροβασίλη: Όπως προαναφέραμε, επιδιώκουμε και θα βρούμε λύση το γρηγορότερο δυνατόν, ώστε να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί σταδιακά το επενδυτικό κλίμα στη χώρα.

Αυτός είναι ο κοινός τόπος ανάμεσα σε μας και τους νουνεχείς κύκλους των ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν την εξαιρετική πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία και δεν επιθυμούν μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. Πόσο μάλλον όταν το 2017 θα διεξαχθούν εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η επόμενη μέρα.

Όσοι εκβίασαν την Ελλάδα το 2015 γνωρίζουν πλέον πολύ καλά πως τέτοιες εγωιστικές και ιδεοληπτικές πρακτικές πλήττουν την Ευρώπη και στρέφουν τους ευρωπαίους πολίτες στην αγκαλιά των ακροδεξιών δυνάμεων.

Στην κατεύθυνση λοιπόν αυτή, της σύγκλισης και της αισιόδοξης επόμενης μέρας, εργαζόμαστε σκληρά. Δεν έχουμε, βεβαίως, τη συναίνεση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που, εν μέσω μιας εθνικής προσπάθειας, εμφανίζεται ως κομπάρσος από το παρασκήνιο παίζοντας με το ίδιο βιολί, και παριστάνοντας με περισσή αυθάδεια τον εκλεγμένο από τις δημοσκοπήσεις πρωθυπουργό. Όμως, καθιστούμε και πάλι σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό λεία στα χέρια των προθύμων της ακραίας λιτότητας και της παραφροσύνης του νεοφιλελευθερισμού.

 

Κυρία Υπουργέ, έχετε πει ότι το 2017 θα είναι έτος μεταρρυθμίσεων για το ελληνικό δημόσιο. Ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζετε να γίνουν στον κρατικό μηχανισμό;

Όλγα Γεροβασίλη: Με σταθερά και στοχευμένα βήματα αλλάζουμε την εικόνα του Δημοσίου, εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να πάψουν να είναι ο μεγάλος ασθενής.

Σε συνεργασία με όλους τους φορείς δρομολογούμε απλουστεύσεις διαδικασιών, προκειμένου οι πολίτες να μην χρειάζονται δεκάδες δικαιολογητικά και υπογραφές για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Υλοποιούμε την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και τη ψηφιακή υπογραφή, ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και το δημοσιονομικό κόστος που έχει, αλλά και οι χαμένες ώρες εργασίας.

Αποκομματικοποιούμε τη δημόσια διοίκηση, θέτοντας σε εφαρμογή το μητρώο επιτελικών στελεχών, προκειμένου οι θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο να καλύπτονται από τους καταλληλότερους και όχι από τους εκλεκτούς και αρεστούς, όπως γινόταν επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αυτήν την περίοδο είμαστε στη φάση κατάρτισης των οργανισμών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων και των περιγραμμάτων εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωρίζουμε ποιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και που, ενδεχομένως, υπερκαλύπτονται οι θέσεις.

Επιπλέον, στον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης συμβάλλει μια πολύ σημαντική καινοτομία που νομοθετήσαμε: το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας διασφαλίζει ότι η μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων από μια δημόσια υπηρεσία σε μια άλλη θα γίνεται με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας και βάσει των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα είναι έρμαια του πελατειακών εξαρτήσεων και της ευνοιοκρατίας που γνωρίζαμε επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη και των προκατόχων του.

Πολύ σύντομα θα δείτε ένα διαφορετικό Δημόσιο. Η ανασυγκρότηση του κράτους αποτελεί κεντρική επιλογή αυτής της κυβέρνησης, προκειμένου η δημόσια διοίκηση να στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Εδώ και 7 περίπου χρόνια δεν έχουν γίνει επιλογές προϊσταμένων στο ελληνικό δημόσιο. Πότε θα ξεκινήσουν οι επιλογές των γενικών διευθυντών με το νέο σύστημα;

Όλγα Γεροβασίλη: Οι μέρες που ένας υπουργός καταργούσε σε μια νύχτα ολόκληρους κλάδους ή επέβαλε τους δικούς του στις θέσεις προϊσταμένων του Δημοσίου έχουν περάσει αμετάκλητα.

Έχει, πλέον, εκδοθεί το σύνολο της πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας, εντός των ημερών θα αποσταλεί το εγχειρίδιο για τη δομημένη συνέντευξη, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και εμπειρογνωμών της «Τεχνικής Βοήθειας».

Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά και διασφαλίζεται η απόλυτη αντικειμενικότητα στην κρίση των στελεχών του Δημοσίου, ώστε οι φορείς να αρχίσουν να προκηρύσσουν τις αντίστοιχες θέσεις.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014