Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Γιάννης Ατσαλάκης: Η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου κινδυνεύει να γίνει θάλασσα!

limnothalassa mesologgiou

Διανύουμε ενάμιση χρόνο (Απρίλης ΄18) στο διετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Interreg Greece-Italy» και συγκεκρι­μένα της διαπεριφερειακής συνεργασίας των ενοτήτων Απουλίας (Ιταλία) και Δυτικής Ελλάδας και το έργο «TRITON». Στο πλαίσιο αυτό ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) «Εύξεινη Πόλη» και με συνδιοργανω­τές τις ως άνω περιφέρειες, πραγματοποίησαν «Ανοικτό Εργαστήριο» την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στο Μουσείο Κατράκη (Αιτωλικό) του Δήμου Ι.Π. Με­σολογγίου, που παρουσιάζει το μεγαλύτερο και άμεσο ενδιαφέρον με θέμα την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεών μας.

Συμμετείχαν και ήσαν παρόντες εκπρόσωποι του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, του Ευρω-Μεσογειακού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή-CMCC των Περιφερειών Απουλίας-Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστήμιου Πατρών, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Λιμνοθαλασσών – Ακαρνανικών, του Τε­χνικού Επιμελητηρίου Αιτ/νιας, Συλλόγων και παρακολούθησαν τις εργασίες σπουδαστές Γεωλογικών Τμημάτων Πανεπιστημίων, αλιείες κ.τ.λ.

Ειδικότερα υπήρξαν θεματικές ενότητες και εισηγήσεις για τις επι­πτώσεις της παράκτιας διάβρωσης και κλιματικής αλλαγής στην κοινωνία και την οικονομία, επισκόπηση της εξέλιξης του έργου TRITON, πιλοτικές έρευνες στη Δυτική Ελλάδα και παρακολούθηση της Παράκτιας Διάβρωσης για το έργο TRITONμ εργαλεία και μέθοδοι για την διαχείριση και αξιολόγηση κινδύ­νου παράκτιας διάβρωσης (διδάγματα από την μελέτη περίπτωσης της Περι­φέρειας της Απουλίας, πως η Αυτοδιοίκηση μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδο­μένα και πληροφορίες από τα Συστήματα Παρατήρησης Γης (η προσέγγιση TRITON στο Μεσολόγγι και τελικές παρατηρήσεις.

Δόθηκαν σε επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση στοιχεία και πρα­κτικές για την άμβλυνση των επιπτώσεων της παράκτιας διάβρωσης σε Ελ­λάδα και Ιταλία. Με εμπειρία αντιμετώπισης και έργων στο Δέλτα του Νέστου το Πανεπιστήμιο Θράκης, συμμετέχοντας στη συμβουλευτική επιτροπή του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, παρουσίασε με προσέγγιση TRITON στο Μεσολόγγι σημαντικά στοιχεία αρνητικών επιπτώσεων στην παράκτια ζώνη από το Κρυ­ονέρι μέχρι και το Λούρο, όπου σε παράκτιες περιοχές έχουν διαβρωθεί και υποχωρήσει εκατέρωθεν των εκβολών του Ευήνου από 25 μέχρι και 100 μέ­τρα!!!, περιοχή λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού και Τουρλίδας μέχρι το Λούρο από 7 έως και 24 μέτρα την τελευταία 25ετία!

Παρακολούθησα όλες τις εργασίες ως εκπρόσωπος του συλλόγου «Φίλοι του Ραδιοφώνου» και έθεσα απ΄ αρχής τον βάσιμο και βέβαιο κίνδυνο, όπως πορευόμαστε, η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού θα γίνει και θα αποτελέσει ΘΑΛΑΣΣΑ!!, με εξαφάνιση των λουρονησίδων που τις σχηματί­ζουν (Κλιματική Αλλαγή) και της μείωσης των φερτών υλικών των δύο μεγά­λων και ακρωτηριασθέντων ποταμών Αχελώου-Ευήνου που τις σχηματίζουν, πέραν άλλων φυσικών φαινομένων και ανθρωπογενών επεμβάσεων και κιν­δύνων.

Σ΄ αυτό συμφώνησαν επιστήμονες Έλληνες και Ιταλοί, Περιφερειακοί Υπηρεσιακοί Παράγοντες, ότι πράγματι αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρό­βλημα-κίνδυνο για την Φύση και το Περιβάλλον μας, την Κοινωνία και την Οι­κονομία μας. Αυτό έδειξαν και τα στοιχεία της τελευταίας εισήγησης του λέ­κτορα του Παν/μίου Θράκης κ. Κων. Ζαχόπουλου.

Δυστυχώς, το Παν/μιο Πατρών, της Περιφέρειάς μας, μελέ­τησε στα πλαίσια του προγράμματος τον Πατραϊκό κόλπο επικαλούμενο την βιοποικιλότητα της βόρειας πλευράς (Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου), αλλά το απασχόλησε με έρευνα και μελέτη μόνο η νότια ακρογραμμή από το Ρίο μέχρι τον Άραξο! και η παράκτια λιμνοθάλασσα Κοτυχίου (Ηλεία)!, που είναι όχι πολύ μικρότερη της μείζονος λιμνοθάλασσάς μας, η μόνο του Αιτωλικού, αλλά και της Κλείσοβας! και φυσικά πολύ μικρότερης σπουδαιότητας.

Στο διάλειμμα των εργασιών, προς αποφυγή αρνητικής εικόνας μας στους ξένους επιστήμο­νες και συμμετέχοντες, διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα στον εισηγητή του Πα­νεπιστημίου Πατρών κ. Νικολακόπουλο, γιατί αυτή η διακριτική σε βάρος μας επιλογή και χωρίς ακαδημαϊκά, επιστημονικά κριτήρια προτεραιότητας και σπουδαιότητας ιεράρχησης στόχων στο πρόγραμμα. Δεν γνωρίζω, αν ο Δή­μαρχος Μεσολογγίου σε συνεργασία που είχε μαζί τους, το έθεσε  ή ως όφειλε, προηγούμενα να έχει πράξει.

Οφείλω, επίσης, να σημειώσω και σχο­λιάσθηκε, το ότι ο «οικοδεσπότης» Δήμαρχος μας, χαιρέτισε στην αρχή και έφυγε.

Αν είχε άλλη υποχρέωση, όφειλε να είχε παρόντα τον αρμόδιο Αντιδή­μαρχο. Δηλαδή ουσιαστικά ήμασταν απόντες για μείζονος σημασία θέμα που αφορά την περιοχή μας.

Το ίδιο ισχύει και για τους εκπροσώπους και αρμοδί­ους της Περιφέρειας. Καλές είναι οι φωτογραφήσεις συναντήσεων και υπο­γραφών, αλλά ακόμη καλύτερη η ουσία και το αποτέλεσμα.

Καλό, επίσης, εί­ναι και οι μη θεσμικοί εκπρόσωποι να συμμετέχουν, καθώς και οι υποψήφιοι, που θέλουν να εκπροσωπήσουν αυτόν τον Τόπο να πάει μπροστά.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014