Connect with us

Άλλες Ειδήσεις

Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13;

3039580

Τρίτη και 13» γράφει σήμερα το ημερολόγιο και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν αυτήν την ημέρα γρουσούζικη. Πώς, όμως, ξεκίνησε και πού έχει τις βάσεις της αυτή η δεισιδαιμονία;

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη είναι η άλωση της Κωνσταντινούπολης. Τρίτη 29 Μαΐου 1453, είναι η ημέρα απαρχής μιας περιόδου σκότους για τον ελληνισμό, που διήρκεσε περίπου τέσσερις αιώνες. Εάν προσθέσεις το 1453, βγάζει άθροισμα…13.

Μαζί, όμως, με την τραγικότητα του γεγονότος αυτού, η τύχη έχει συνδυάσει πολλά μαζί, έτσι ώστε να γεννηθεί αυτή η κακή φήμη για τη σημερινή ημέρα.

Γενικότερα, η ημέρα Τρίτη έχει κάτι «αρνητικό», κατά τη λαϊκή θυμοσοφία, αφού στην καθομιλουμένη της δίνουμε μια αρνητική χροιά.

Φράσεις όπως «Τρίτωσε το κακό», «Τρίτη και φαρμακερή» κ.ά. δίνουν ένα «κακό νόημα» στον αριθμό τρία και συνεπώς στην ημέρα Τρίτη.

Σύμφωνα με άλλους, η εξήγηση της «γρουσούζικης Τρίτης και 13» μπορεί να αναζητηθεί και σε αστρολογικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος πλανήτης είναι ο Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας, τη λεγόμενη και «κακιά ώρα», επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, ουδείς μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράδα ημέρα.

Ο αριθμός «13»

Ο αριθμός «13» θεωρείται κακότυχος, καθώς «σπάει την αρμονία» του 12: 12 ήταν οι θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια κ.λπ. Συνεπώς, το 12 έχει μια έννοια ολοκλήρωσης, τελειότητας. Έτσι, το 13, ως ο πρώτος αριθμός της επόμενης 12άδας, είναι ουσιαστικά αυτός που διαλύει την υπάρχουσα ισορροπία.

Πάντως, η Τρίτη και 13 δεν θεωρείται κακότυχη μόνο στην Ελλάδα. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, υπάρχει παροιμία: «Την Τρίτη μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».

zougla.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014