Connect with us

Ειδήσεις

Το γιγάντιο πέπλο αράχνης του Αιτωλικού έγινε θέμα στο BBC!

aitoliko thema bbc

Αρκετά Μέσα παγκοσμίου βεληνεκούς κάνουν αφιέρωμα στο τεράστιο δημιούργημα των αραχνών στο Αιτωλικό το οποίο έχει μαγνητίσει, τις τελευταίες ημέρες, βλέμματα από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Από τα κορυφαία Μέσα είναι και το BBC που κάνει εκτενές αφιέρωμα γράφει στο εποχικό φαινόμενο που εμφανίστηκε στην Ελλάδα και το γιγάντιο πέπλο αράχνης που έχει καλύψει τα φυτά (φοίνικες, αρμυρίκια και ποώδη βλάστηση) του Αιτωλικού σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων.

«Οι μέτριες καιρικές συνθήκες στη δυτική Ελλάδα προκάλεσαν ένα απόκοσμο θέαμα στο Αιτωλικό καθώς στην ανατολική παραλία της λιμνοθάλασσας», γράφει το δημοσίευμα του BBC που συνοδεύεται από σειρά φωτογραφιών με τους ιστούς των αραχνών να έχουν καλύψει μια ακτή σε μήκος 300 μέτρων.

«Οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για αράχνες του γένους Tetragnatha, οι οποίες είναι μικρές σε μέγεθος, αλλά υφαίνουν τεράστιους ιστούς την περίοδο του ζευγαρώματος», αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα. Παράλληλα, επισημαίνει ότι μια άλλη πιθανή αιτία για το φαινόμενο στο Αιτωλικό είναι η αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Το BBC παραθέτει επίσης δηλώσεις που έκανε για το πέπλο του Αιτωλικού η καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδίκευση στην συστηματική και την οικολογία των αραχνών, Μαρία Χατζάκη, στην ιστοσελίδα newsit.gr: «Το φαινόμενο που παρατηρήσαμε στο Αιτωλικό δεν είναι πρωτοφανές. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Είναι ένα εποχικό φαινόμενο το οποίο κυρίως εμφανίζεται αυτή την περίοδο, δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του Φθινοπώρου και προκαλείται από τις αράχνες του γένους Tetragnatha».

Και συνεχίζει: «Οι αράχνες αυτές είναι πολύ μικρές σε μέγεθος, όμως είναι ικανές να φτιάχνουν πολύ μεγάλους ιστούς και να κάθονται μέσα σε αυτούς. Το φαινόμενο αυτό έχει προκύψει από μια έκρηξη πληθυσμιακή αυτής της αράχνης. Κάτω από τα νέφη αυτά που βλέπουμε στις εικόνες υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί από αρσενικές και θηλυκές αράχνες οι οποίες ζευγαρώνουν, κάνουν μικρά. Προφανώς προκύπτει από ευνοϊκές συνθήκες οι οποίες έχουν δώσει την δυνατότητα να δημιουργηθεί αυτή η υπεραύξηση του πληθυσμού. Η αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών σίγουρα δεν είναι άσχετη με το φαινόμενο αυτό».

«Αυτές οι αράχνες δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο και δεν πρόκειται να επηρεάζουν τη χλωρίδα της περιοχής. Οι αράχνες “τα δίνουν όλα” σε ένα ξέφρενο πάρτι και σύντομα θα πεθάνουν», καταλήγει η Ελληνίδα καθηγήτρια.

Βρείτε το δημοσίευμα του BBC πατώντας ΕΔΩ

iaitoloakarnania.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014