Connect with us

Uncategorized

Γιώργος Δημαράς: «Άμεσα μέτρα για την προστασία της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου»

dimaras vioreusta mesologgi

Ομιλία Γιώργου Δημαρά στην Επιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής

Στην εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί στη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου από ανθρώπινες παρεμβάσεις αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής την Τέταρτη 25 Οκτωβρίου 2017.

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες και ενημέρωσαν την Επιτροπή οι κ.κ.Φ. Περγαντής και Ι. Σελιμάς, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Συντονιστής, αντίστοιχα, του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Αναφερόμενος στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Μεσολόγγι και στα παιδικά του χρόνια δίπλα στον Εύηνοκαι τη Λιμνοθάλασσα, ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι ο Αχελώος δέχεται μεγάλη ρύπανση τα τελευταία χρόνια, ενώ ο Εύηνος έχει πλέον πολύ λίγο νερό μετά την εκτροπή του για την ύδρευση της Αττικής.  Το  αποτέλεσμα είναι  να μην επαρκεί πλέον για  την  άρδευση  της πεδιάδας  και  να φέρνουν νερό από τη Λίμνη Τριχωνίδα. Το νερό που επιστρέφει στη Λιμνοθάλασσα είναι γεμάτο λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Επίσης  στα χωριά δίπλα στον Αχελώο που δεν έχει ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός  υπάρχουν σωλήνες αποχετεύσεων που καταλήγουν στο ποτάμι, και η ρύπανση πλέον είναι πολύ σοβαρή.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Δημαράς πραγματοποίησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή εξηγώντας πώς ένας τόπος με σημαντική ιστορία αλλά και πλούσια βιοποικιλότητα σταδιακά  υποβαθμίστηκε. Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι  στην περίοδο της Χούντας έγινε η μεγάλη καταστροφή όταν το καθεστώς προχώρησε σε αποξήρανση ενός τμήματος της Λιμνοθάλασσας, αφήνοντας στο υπόλοιπο  αναχώματα  που εμπόδιζαν και εμποδίζουν  τον  εμπλουτισμό των αβαθών νερών, αφού  δεν είχαν επικοινωνία με τα βαθιά νερά τουΠατραϊκού Κόλπου. Επίσης τόνισε την καταστροφή που προξένησε το ανεξέλεγκτο κυνήγι και ψάρεμα στην περιοχή με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ένας πολύ μεγάλος πλούτος θαλάσσιων πτηνών.

Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι ή ένταξη της Λιμνοθάλασσας στη συνθήκη Ραμσάρ, συνέβαλε στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής και στην ανανέωση της βιοποικιλότητας και στη συνέχεια έθεσε μια σειρά από ζητήματα στους εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας όπως τα αστικά λύματα, η ρύπανση από τα φυτοφάρμακα, τα υφιστάμενα αναχώματα που εμποδίζουν την κίνηση των υδάτων, τα αυθαίρετα κτίσματα, τη λαθροθηρία καθώς και τα περιορισμένα ιχθυοαποθέματα σε σχέση με το παρελθόν, που τείνουν να εξαφανίσουν την τοπική αλιεία.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής πρότεινε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής να επισκεφθεί την περιοχή προκειμένου να δει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς«Έχω ζήσει από παιδί στην περιοχή της Λιμνοθάλασσας. Στις εκβολές του Εύηνου ήταν ο λεγόμενος Λόγγος, μια τεράστια αδιάβατη περιοχή με ιτιές, βάτα, αρμυρίκια και άλλη βλάστηση, ένας σπουδαίος υγροβιότοπος με   τεράστιο πλούτο από πουλιά και υδρόβια. Ο οικολογικός αυτός παράδεισος έγινε την περίοδο της χούντας  χωράφια και  δεν υπάρχει πιά..

Επιβάλλεται άμεσα, τόσο η πολιτεία (Δήμος, Περιφέρεια και Κυβέρνηση)  όσο και ο Φορέας Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μια σειρά από χρόνια προβλήματα και να συμβάλλουμε στην ουσιαστική αναβάθμιση της βιοποικιλότητας της περιοχής και την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος».

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014