Άρθρα-Απόψεις
Γιώργος Δημαράς: «Ο Αμβρακικός κινδυνεύει» – Απαιτούνται άμεσα σχέδια αποκατάστασης
Κρίσιμα ερωτήματα για την κατάσταση του περιβάλλοντος στον Αμβρακικό Κόλπο τέθηκαν στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής την Πέμπτη 13-7-2017, την οποία ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, κ Κων. Κουτσικόπουλος.
Ο Πρόεδρος του Φορέα παρουσίασε αναλυτικά το πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου (ανοξία) στον πυθμένα του κόλπου που έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων σε μαζικούς θανάτους ψαριών, όπως χαρακτηριστικά το 2008 όπου μέσα σε μια νύχτα βρέθηκαν νεκρά 900 τόνοι ψαριών. Απέδωσε το φαινόμενο στα θρεπτικά στοιχεία που μεταφέρονται στον Κόλπο με τα νερά των γύρω περιοχών, στην ανάπτυξη μικροοργανισμών –φυτοπλαγκτόν αλλά και στη μόνιμη στρωμάτωση των νερών λόγω της έλλειψης ανέμων, που δεν επιτρέπει την ανάμειξη και την ανανέωση τους.
Στη συνεδρίαση, ο Οικολόγος Βουλευτής Γιώργος Δημαράς έθεσε σειρά ερωτημάτων στον εκπρόσωπο του ΦΔ αναφορικά με την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων του Αμβρακικού, ο οποίος προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar. Ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε με έμφαση στο πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου στον πυθμένα του Κόλπου και στη νεκρή ζώνη που έχει δημιουργηθεί σε βάθος κάτω από τα 15 μέτρα. Ζήτησε επίσης στοιχεία για το αν το οικοσύστημα του Κόλπου επηρεάζεται από την απόληξη αστικών, αγροτικών και βιομηχανικών αποβλήτων αλλά και χημικών λιπασμάτων αλλά και από άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα φράγματα στα ποτάμια. Ο Βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί η Επιτροπή σχετικά με τον προγραμματισμό για βιολογικούς καθαρισμούς οικισμών και βιομηχανιών, για τις επιπτώσεις από την αυξημένη χρήση του νερού των ποταμών για άρδευση, τον έλεγχο των ιχθυοκαλλιεργειών και το αν δίνονται καινούργιες άδειες. Επέμεινε επίσης στο ερώτημα εάν υπάρχουν σχέδια από τον φορέα διαχείρισης, τις συναρμόδιες περιφέρειες και τα Υπουργεία για την αποκατάσταση και προστασία της περιοχής.
Απαντώντας στις ερωτήσεις του Γ.Δημαρά, ο Πρόεδρος του ΦΔ παραδέχθηκε ότι οι ανεξέλεγκτες ανθρώπινες δραστηριότητες επιβάρυναν δραματικά το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα. Στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού υπάρχει εντατική γεωργική δραστηριότητα, κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές βιομηχανίες, όπως ελαιοτριβεία τυροκομεία κλπ, των οποίων τα απόβλητα ισοδυναμούν με 6 φορές τα απόβλητα των οικισμών της περιοχής. Στην υποβάθμιση του οικοσυστήματος έρχεται να προστεθεί η λαθραλιεία και η λαθροθηρία που διαταράσσουν την τροφική αλυσίδα του κόλπου. Ο εκπρόσωπος του ΦΔ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Μαύρης Θάλασσας, όπου μετά από έλεγχο της χρήσης λιπασμάτων επήλθε θεματική αποκατάσταση των ιχθυοαποθεμάτων, καταδεικνύοντας τη σημασία δράσεων αποκατάστασης. Τόνισε δε τη σημασία της εμπλοκής των ντόπιων ψαράδων και την πολιτική του ΦΔ για συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες για συλλογικές παρεμβάσεις.
O Γ. Δημαράς έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του ΦΔ, όπως το προσωπικό, τον προϋπολογισμό και το σχεδιασμό του φορέα. Τέλος, αναφέρθηκε στις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες που επιφέρει η περιβαλλοντική υποβάθμιση στους παρόχθιους αλιείς των οικισμών που για γενιές ολόκληρες ζουν από την λιμνοθάλασσα και είναι ο αδύναμος κοινωνικοοικονομικά κρίκος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχω καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία και γνωρίζω πώς άλλαξε η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, αλλά και ο Αμβρακικός. Πράγματι αυτά τα 50 χρόνια από τότε που ήμουνα παιδί, μέχρι τώρα, έχουν γίνει τόσο μεγάλες αλλαγές στις λιμνοθάλασσες και γενικώς στα νερά και στα ποτάμια, όσες δεν είχαν γίνει για χιλιάδες χρόνια (…). Η ενημέρωση ήταν πολύ καλή, αλλά το σημαντικό είναι να δούμε προτάσεις και πρόγραμμα αποκατάστασης, με τη συνέργεια όλων των αρμόδιων φορέων και των τοπικών κοινωνιών».