Πολιτισμός
Η Γκόλφω» από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, στον Πλάτανο Ναυπακτίας
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπακτίας για το Καλοκαίρι του 2020 παρουσιάζεται στις 12 Αυγούστου στο Θέατρο Ροντήρη, στον Πλάτανο Ναυπακτίας, το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη «Η Γκόλφω» από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον Θίασο «Πρόοδος» του Δημήτρη Κοτοπούλου το 1894.
Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, μετά την ιδιαίτερα δύσκολη καλλιτεχνική περίοδο, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και επανέρχεται δυναμικά παρουσιάζοντας την εμβληματική παράσταση «Γκόλφω» από το «Άρμα Θέσπιδος», το θεατρικό σχήμα που δημιουργήθηκε το 2015 και έχει δώσει μέχρι τώρα 500 παραστάσεις στην Πάτρα και την ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοδυτικής Ελλάδας .
Πρόκειται για το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον θίασο «Πρόοδος» του Δημήτριου Κοτοπούλη, στις 10 Αυγούστου 1894.
Η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νέα ερωτευμένα παιδιά αποφασίζουν να παντρευτούν παίρνοντας την ευχή των γονιών τους. Ωστόσο το πρόσωπα του περιβάλλοντός τους εκφράζουν τις ενστάσεις τους και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Η Γκόλφω πλήρως αφοσιωμένη στον αγαπημένο της αρνείται πεισματικά τις προτάσεις του πλούσιου Κίτσου που θέλει να την κάνει γυναίκα του. Αντίθετα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, o Τάσος δέχεται να παντρευτεί την Σταυρούλα, την κόρη του τσέλιγκα Ζήση που θα του εξασφάλιζε οικονομική άνεση. Η Γκόλφω νιώθοντας προδομένη αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της, αφού πρώτα συναντήσει το ζευγάρι και με μεγαλοψυχία τους δώσει τις ευχές της. Ο Τάσος συγκινημένος από την στάση της Γκόλφως αποφασίζει να γυρίσει στην πρώτη και μοναδική του αγάπη. Είναι όμως αργά. Η προδοσία του τιμωρείται, γιατί «όποιος προδίνει την αγάπη, μπορεί να προδώσει τα πάντα».
Το σημείωμα του σκηνοθέτη:
«Δυο νέοι, ερωτευμένοι και αθώοι, αντιμετωπίζουν ένα κόσμο συμφερόντων και συμβιβασμών. Ο έρωτας της Γκόλφως βασίζεται στην άδολη αγάπη και στον όρκο της αιώνιας πίστης. Απέναντι βρίσκονται οι περιουσίες, οι άρχοντες, τα προξενιά, η φτώχια και όλος ο «ενήλικος» κόσμος των «πλούσιων και φτωχών». Η Γκόλφω και ο Τάσος είναι δυο παιδιά που δε ζήτησαν την άδεια από τους «μεγάλους» της ζωής και έκαναν αυτό που τους όρισε η καρδιά τους. Η κοινωνία όμως διαφωνεί: Όχι με την καρδιά αλλά με το συμφέρον πρέπει να γίνονται οι γάμοι. Παρά το τραγικό τους τέλος, ο έρωτας τους δικαιώνεται, γιατί ούτε ο κόσμος ούτε ο θάνατος τους εμποδίζει να σμίξουν πάλι μαζί.
Υπάρχει κάτι αισιόδοξο στο να πιστεύεις σε μια αγάπη που την υπερασπίζεσαι μέχρι θανάτου, αυτό προσπάθησε να φωτίσει η σκηνοθεσία μου σε αυτό το σπουδαίο ελληνικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη».
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος
Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου
Διεύθυνση παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη
Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσακανίκας
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Μαρία Χρυσανθακοπούλου
Ώρα έναρξης παράστασης: 21:00. Ώρα προσέλευσης: 20:30.
Σημαντική ενημέρωση:
Το σύνολο των φετινών εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπακτίας προσφέρεται δωρεάν στο κοινό, με απαραίτητη ωστόσο την προκράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 2634 0 38646 (Καθημερινά, 9:00-13:00).
Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους χώρους των εκδηλώσεων. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, κατά την είσοδό του και μέχρι την τοποθέτησή του στη θέση του, καθώς και κατά την έξοδό του από τον χώρο της εκδήλωσης (ΚΥΑ αρ. Δ1α/Γ.Π. οικ/44076, ΦΕΚ 2798/Β/11-7-2020).