Connect with us

Uncategorized

Γκρέμισμα αυθαιρέτων: «Κολλάει» στον «πράσινο» γραμματέα, συνεργάτη του Κουρουμπλή

afthaireta mpoulntozes

Στο «βαθύ κράτος» φαίνεται πως κολλάει η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων στην Αττική, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, δεν δείχνει διατεθιμένη να προχωρήσει άμεσα την διαδικασία. Αυτό προκύπτει τόσο από τη στάση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπύρου Κοκκινάκη κατά τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Λάυριο όσο και από απάντηση του ίδιου του κ. Κοκκινάκη στην Περιφέρεια Αττικής.

Να σημειωθεί ότι ο Σπ. Κοκκινάκης που επελέγη το Μάιο του 2017 μέσω διαδικασιών του ΑΣΕΠ, για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, προέρχεται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και είναι στενός κομματικός φίλος του νυν υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος το 2015 τον είχε επιλέξει ως γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, όπου και προΐστατο.

Μάλιστα, η σχέση του με τον Π. Κουρουμπλή χρονολογείται από τη δεκαετία του 90 όταν είχαν στενή συνεργασία τόσο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και στο υπουργείο Υγείας το διάστημα 1990-93 που ο νυν υπουργός Ναυτιλίας ήταν ήταν γενικός γραμματέας Πρόνοιας επί υπουργίας Κώστα Γείτονα και ο κ. Κοκκινάκης Διευθυντής Πρόνοιας του υπουργείου.

Παράλληλα συνδικαλιστές του υπουργείου Υγείας τον κατηγορούν ότι επί κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου εφάρμοσε κατά γράμμα και με μεγάλο ζήλο το νόμο Μητσοτάκη που οδηγούσε σε απόλυση το 15% των εργαζομένων: «Ως Διευθυντής Πρόνοιας υπήρξε μνημονιακότερος των μνημονιακών καθώς έσπευσε πρώτος και καλύτερος να υπογράψει την απόφαση επιμερισμού για τις «αξιολογήσεις» (ν.4250/2014) και μάλιστα το έκανε τη Μεγάλη Βδομάδα καθώς μετά θα έφευγε με άδεια και δεν ήθελε να χάσει την προθεσμία που έληγε την Κυριακή του Θωμά, αν και θα δινόταν παράταση! Δηλαδή, ο κ. Κοκκινάκης εφάρμοσε στον εργασιακό του χώρο έναν νόμο που οδηγούσε το 15% των εργαζομένων σε απόλυση. Την ίδια στιγμή ο ίδιος έκανε «χοντρή» απεργοσπασία, αφού η ΑΔΕΔΥ είχε καλέσει όλους τους εργαζόμενους σε απεργία-αποχή από την εφαρμογή της «αξιολόγησης» και σε αυτό το κάλεσμα είχε ανταποκριθεί το 95-98% των εργαζομένων στο Δημόσιο πανελλαδικά!», αναφέρει σε δήλωση του το 2015 ο πρώην Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην δομή ψυχικής υγείας «Περιβολάκι» Αντώνης Δημάκης.

 

Το επεισόδιο με τον πρωθυπουργό

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ερωτήθηκε από τον πρωθυπουργό, και μάλιστα περισσότερες τις μία φορές,  πότε θα είναι έτοιμη η υπηρεσία του να ξεκινήσει το γκρέμισμα των αυθαιρέτων κτισμάτων που έχουν πρωτόκολλο κατεδάφισης, ο κ. Κοκκινάκης δεν έδωσε καμία απάντηση.

 

H απάντηση στην Περιφέρεια Αττικής

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες σε απάντησή του στην Περιφέρεια Αττικής ο κ. Κοκκινάκης ανέφερε σειρά εμποδίων για την κατεδάφιση αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τον κ. Κοκκινάκη, μεταξύ άλλων:

-H Aποκεντρωμένη κατεδαφίζει όσα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί οριστικά και τελεσίδικα κατεδαφιστέα από τις Υπηρεσίες Δόμησης(πρώην Πολεοδομίες) των δήμων. Η αρμοδιότητα των κατεδαφίσεων βρίσκεται σε φάση μεταβίβασης από την Αποκεντρωμένη στην Περιφέρεια με βάση τον ν. 4495/2017. Όμως για να μεταβιβαστεί πρέπει να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

-Δεν θα ήταν δυνατό να προβούμε σε κατεδάφιση οποιασδήποτε αυθαίρετης κατασκευής, και μάλιστα σε τόσο περιορισμένο χρόνο, εάν δεν γνωρίζουμε σε τι αυτή συνίσταται και την ακριβή θέση της, στοιχεία που δεν δίνονται με το έγγραφο της πολεοδομίας.

-Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας «θα έπρεπε να βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τους Δήμους Αττικής (…) υποδεικνύοντάς τους τις εκάστοτε κατασκευές/κτίσματα που εντοπίζουν στις περιοχές των ρεμάτων κατά την άσκηση των καθηκόντων καθαρισμού και αστυνόμευσης”(αυτές οι αρμοδιότητες είναι της Περιφέρειας)

-Άμεση κατεδάφιση χωρίς καμία διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο για αυθαίρετα που εντοπίζονται κατά την ώρα που κατασκευάζονται ( επ’ αυτοφώρω), διαδικασία που εξ όσων γνωρίζουμε ουδέποτε εφαρμόστηκε από πολεοδομική ή αστυνομική αρχή.

-Η Αποκεντρωμένη «δεν διαθέτει δικά της συνεργεία τα οποία θα μπορούσαν πιθανόν να κατεδαφίζουν επί καθημερινής βάσεως τελεσίδικα αυθαίρετα- και πάλι δεν θα αρκούσαν για την κατεδάφιση χιλιάδων αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες”

– «Όπως αναλυτικά σας ενημερώσαμε από το 2011 η Υπηρεσία μας ζήτησε από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων Αττικής να αποστείλουν πίνακες με τα προς κατεδάφιση τελεσίδικα αυθαίρετα του χρονικού διαστήματος 1983-2010 και αντίγραφα των εκθέσεων αυτοψίας που για το σύνολο της Αττικής υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες, αφού οι νομάρχες διενήργησαν ελάχιστες κατεδαφίσεις. Πλην όμως οι Υπηρεσίες Δόμησης ουδέποτε ανταποκρίθηκαν επικαλούμενες έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και πόρων αλλά και φόρτο εργασίας.

-Η Αποκεντρωμένη «δεν έχει εικόνα των καταγεγραμμένων αυθαιρέτων αφού δεν συντάσσει τις εκθέσεις- αποφάσεις, ούτε μπορεί να προβαίνει σε ιεράρχηση αυτών χωρίς τη συνδρομή των Δήμων. Με συνεχή αλληλογραφία έχει ζητήσει, χωρίς ανταπόκριση την ιεράρχηση των αυθαιρέτων, που μπορεί να γίνει μόνο από τις Δημοτικές Αρχές.

-«Σπάνια και επιλεκτικά οι δήμοι διαθέτουν μηχανήματα και προσωπικό για κατεδάφιση αυθαιρέτων”. Στην περίπτωση της Μάνδρας «ζητήσαμε από τον Δήμο και την Περιφέρεια Αττικής να ενημερώσουν αν προτίθενται να συνδράμουν”, αλλά δεν εκφράστηκε τέτοια πρόθεση.

-Τότε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής απάντησε με έγγραφο ότι «το τεχνικό προσωπικό δεν διαθέτει την επαρκή γνώση και εμπειρία που απαιτούνται για κατεδαφίσεις (…), τα μηχανήματα που διαθέτει (…) δεν πλεονάζουν. Προσθέτει όμως ότι «ούτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής διαθέτει μηχανήματα και εξειδικευμένο στις κατεδαφίσεις προσωπικό” αλλά αποκτήθηκε εμπειρία όταν κατεδαφίστηκαν αυθαίρετα όπως οι ταβέρνες στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά. Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν δήμοι και περιφέρειες αλλά και οι κτηματικές υπηρεσίες ώστε όλοι να κατεδαφίζουν «υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που πρέπει να γίνει πιο ενεργή στην ιεράρχηση των χιλιάδων αυθαιρέτων.

-«Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι μετά τον συνταγματικό νόμο 1337/1983(νόμος Τρίτση) που έθετε ώς χρονικό όριο κατασκευής αυθαιρέτων την 31/1/1983 (…) εκδόθηκαν από το 2011 και μέχρι πρόσφατα τρεις διαδοχικοί νόμοι με χρονικό όριο κατασκευής αυθαιρέτων την 28/7/2011 και δυνατότητα τακτοποίησης για 30 χρόνια, δείχνοντας ανοχή στη διατήρηση των αυθαιρέτων.

Μάλιστα, καταλήγοντας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρακαλεί την Περιφέρεια Αττικής «να διευκρινίσει το αίτημά της”, «υποβοηθώντας το έργο των υπηρεσιών Δόμησης Παλλήνης και Ραφήνας, προκειμένου να ενημερώσουν την Υπηρεσία μας για τυχόν κατεδαφιστέες αυθαίρετες κατασκευές σε ρέματα της περιοχής”. Αφού γίνει αυτό, «θα αιτηθούμε συμπληρωματική χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, σε συνέχεια του από 12/2/2018 αιτήματος μας”!!! Πρόκειται δηλαδή, για το αίτημα που είχε υποβληθεί πριν από έξι μήνες προκειμένου να κατεδαφίσουν 14 αυθαίρετα στα ρέματα που καταλήγουν και απειλούν ανά πάσα στιγμή να πνίξουν την Μάνδρα.

aftodioikisi.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014