Υγεία
Γώγος: «Άκρως ασφαλής η διαδικασία παραγωγής των εμβολίων»
Γώγος: Δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου η μετάλλαξη του κορωνοϊού – Πρέπει να υπάρξει μια ανοσιακή κάλυψη της τάξης του 60-75% του πληθυσμού, ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας και να καταστούν τα κρούσματα περιστασιακά
Δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά αφορά κυρίως την αύξηση της μεταδικότητάς του, η μετάλλαξη του κορωνοϊού σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπο Γώγο που συμμετείχε στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ και συγκεκριμένα την πρώτη κατά σειράν στα πλαίσια της καμπάνιας της με τίτλο «Κερδίζουμε πίσω τις ζωές μας».
Ο κ. Γώγος, αφού έκανε μια συνοπτική παρουσίαση για τη συμπτωματολογία, τους τρόπους πρόληψης και αποφυγής μετάδοσης του ιού, συνεχάρη τα μέλη της ΟΝΝΕΔ για την πρωτοβουλία τους, επισημαίνοντας την ανάγκη η ενημέρωση για τον κοροναϊό να γίνεται από ανθρώπους νέας ηλικίας, προκειμένου, όπως είπε, να διαχέεται πιο άμεσα και αποτελεσματικά η πληροφορία.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στην συζήτηση, αλλά και σε ερωτήσεις του κοινού που παρακολουθούσε ζωντανά, παρέθεσε ορισμένα δεδομένα και στοιχεία για:
• Τη μέχρι στιγμής μετάλλαξη του ιού, η οποία όπως ανέφερε δε φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά αφορά κυρίως την αύξηση της μεταδοτικότητάς του.
• Το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί, λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει μια ανοσιακή κάλυψη της τάξης του 60-75% του πληθυσμού, ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας και να καταστούν τα κρούσματα περιστασιακά.
• Τη διαδικασία παραγωγής των εμβολίων, την οποία χαρακτήρισε άκρως ασφαλή, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας και πραγματοποίησης των εμβολίων και το πώς μας προστατεύουν από τη νόσο, δημιουργώντας αντισώματα.
Σε ερώτηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Παύλου Μαρινάκη για διασπορά ψευδών ειδήσεων για καθυστερήσεις στη διαδικασία των εμβολιασμών και για τις παρενέργειες που προκαλεί το εμβόλιο, ο κ. Γώγος ανέφερε:
• Η εμβολιαστική κάλυψη υπολείπεται παγκοσμίως σε σχέση με τα αναμενόμενα, λόγω προβλημάτων με τη διαθεσιμότητα και την προμήθεια εμβολίων από όλες τις εταιρείες. Η Ελλάδα πάντως βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο ρυθμός εμβολιασμού αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.
• Με δεδομένο ότι έχουν εμβολιαστεί ήδη εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι ενδεχόμενες παρενέργειες που ίσως παρουσιαστούν μεμονωμένα είναι πολύ σπάνιες και συνήθως τοπικές. Είναι, μάλιστα, πιθανόν λιγότερες και μικρότερης έντασης σε σχέση με άλλες που έχουν παρουσιάσει κατά καιρούς άλλα εμβόλια ή φάρμακα που βρίσκονται στην κυκλοφορία, ενώ όσον αφορά στις αλλεργίες που επίσης εμφανίζονται σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό, λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό από τον αρμόδιο ιατρό πριν εμβολιαστεί κάποιος.
• Επιπλέον, το κομμάτι γενετικού υλικού το οποίο υπάρχει στο εμβόλιο, εισάγεται εκτός κυττάρου, δίχως να ενσωματωθεί στο γενετικό μας υλικό και καταστρέφεται μέσα σε λίγες μέρες, δίνοντας το έναυσμα για παραγωγή αντιγόνων.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η λέξη εμβόλιο είναι συνυφασμένη με την ελπίδα. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε, όμως, πως το εμβόλιο δεν είναι απλώς η ελπίδα, αλλά η μόνη λύση. Στην προσπάθειά μας να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, θέλουμε από αυτό το βήμα να προβάλουμε την άποψη των ειδικών και της επιστήμης. Η γενιά μας είναι αυτή που έχει περισσότερο την υποχρέωση να προβάλει την επιστημονική αλήθεια, ως μια γενιά που παλεύει όσο καμία για ακόμα μεγαλύτερη κατάρτιση. Που έχει αντιμετωπίσει τις περισσότερες δυσκολίες και παλεύει καθημερινά για να τα καταφέρει. Οι νέοι εμπιστεύονται την επιστήμη και οφείλουν να είναι στην πρώτη γραμμή, γι’ αυτό κι εμείς στην ΟΝΝΕΔ ακολουθούμε τη φωνή των ειδικών, όπως άλλωστε πράττει με τις αποφάσεις της η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης».
in.gr