Κοινωνία
Γονικές παροχές: Ο νέος αιφνιδιασμός του φορολογούμενου
Δεν είναι λίγες οι φορές που πολίτες την πάτησαν και κλήθηκαν εκ των υστέρων να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα καθώς η φορολογική διοίκηση δεν είχε αποσαφηνίσει από την αρχή τους κανόνες του παιχνιδιού
Στο φορολογικό «παιχνίδι» οι κανόνες θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι από την αρχή. Να μην προκαλούν σύγχυση, στρεβλώσεις, παρερμηνείες, προβλήματα και κυρίως να μην αιφνιδιάζουν τους φορολογούμενους και την αγορά.
Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Ακόμη και σήμερα που η Εφορία έχει περάσει στη ψηφιακή εποχή και οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή από το κινητό, οι φορολογούμενοι χάνονται στο «λαβύρινθο» των φορολογικών διατάξεων, των αποφάσεων και των εγκυκλίων.
Δεν είναι λίγες οι φορές που πολίτες την πάτησαν και κλήθηκαν εκ των υστέρων να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα καθώς η φορολογική διοίκηση δεν είχε αποσαφηνίσει από την αρχή τους κανόνες του παιχνιδιού που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.
Αυτό συμβαίνει και τώρα με τη νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ η οποία αποκωδικοποιεί το νέο καθεστώς των αφορολόγητων έως 800.000 ευρώ γονικών παροχών και δωρεών αποκαλύπτοντας τα ψιλά γράμματα και τις παγίδες.
Η εγκύκλιος είναι μεν αναλυτική αλλά έρχεται ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές και δωρεές αιφνιδιάζοντας πολλούς φορολογούμενους οι οποίοι έσπευσαν να δωρίσουν χρήματα στα παιδιά τους, τους γονείς τους, τα εγγόνια τους, τους συζύγους.
Από την εγκύκλιο δεν είναι λίγοι εκείνοι που κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο έως και 40% για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές τις οποίες θεωρούσαν αφορολόγητες.
Περιπέτειες με την Εφορία θα έχουν κυρίως όσοι προχώρησαν σε διαδοχικές γονικές παροχές και δωρεές καθώς στο «μάτι» των ελεγκτών θα μπουν περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον πατέρα ή τη μητέρα του και ο γονέας στη συνέχεια με γονική παροχή έδωσε τα χρήματα στο άλλο του παιδί. Δηλαδή, με ενδιάμεσο το γονέα τα χρήματα περάσανε από τον έναν αδερφό στον άλλο. Για αυτήν, την «τριγωνική» συναλλαγή δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος αφού η δωρεά χρημάτων έως 800.000 ευρώ από το παιδί στο γονιό είναι αφορολόγητη όπως επίσης και η γονική παροχή που έγινε στη συνέχεια από το γονιό στο παιδί.
Όμως η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ που διευκρινίζει ότι στις διαδοχικές δωρεές θα αναζητηθεί το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει. Αν αυτό είναι μικρότερο των έξι μηνών υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι διαδοχικές δωρεές έγιναν για να ωφεληθεί το πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία δικαιούχων (π.χ. αδερφός). Έτσι, η Εφορία μετά τον έλεγχο των δηλώσεων θα επιβάλλει στον φορολογούμενο που ωφελήθηκε για παράδειγμα στον αδερφό, φόρο με συντελεστή 20% από το πρώτο ευρώ.
Αντίθετα εάν ο χρόνος που μεσολάβησε μεταξύ των διαδοχικών δωρεών είναι μεγαλύτερος του εξαμήνου τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ισχύει το αφορολόγητο όριο.
Αν οι φορολογούμενοι γνώριζαν από την αρχή αυτήν τη τόσο σημαντική λεπτομέρεια θα είχαν φροντίσει να πάρουν τα μέτρα τους. Τώρα πλέον είναι αργά. Έπεσαν στην παγίδα επειδή η φορολογική διοίκηση εξέδωσε τη διευκρινιστική εγκύκλιο με καθυστέρηση ενός έτους.
Ο μόνος τρόπος για να βρουν το δίκιο τους είναι να ασκήσουν προσφυγή και να περιμένουν τη δικαίωση η οποία μπορεί να μην έρθει ποτέ…
in.gr