Connect with us

Επιστήμες

Greenpeace για COP28: Με τον ελάχιστο χρόνο που μας έχει απομείνει, το αποτέλεσμα αυτής της COP δεν μπορεί να θεωρηθεί «πρόοδος»

marie jacquemin greenpeace.jpeg

Μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα και με καθυστέρηση μιας μέρας, η Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ στο Ντουμπάι, COP28, τελείωσε σήμερα το πρωί. Το τελικό κείμενο της απόφασης ναι μεν αναφέρεται σε αυτό που φοβόταν η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, δηλαδή τον τερματισμό των ορυκτών καυσίμων και τη σημαντική αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, όμως αυτά είναι «θαμμένα» κάτω από επικίνδυνους αντιπερισπασμούς και χωρίς επαρκή μέσα ώστε να συμβούν γρήγορα και με δίκαιο τρόπο, επισημαίνει η Greenpeace.

Η φράση «σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων» δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο, όπως απαιτείται από την επιστήμη και τον 1,5°C για μια δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Και αυτό είναι που είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε, τώρα περισσότερο από ποτέ, τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.

«Η COP28 δεν έφερε την ιστορική συμφωνία που χρειαζόταν ο πλανήτης, αφού έχει πολλά κενά και ελλείψεις. Αλλά η ιστορία θα γραφτεί αν όλες αυτές οι σχεδόν 130 χώρες, οι επιχειρήσεις, οι τοπικοί ηγέτες και οι φωνές της κοινωνίας των πολιτών, που ενώθηκαν για να σχηματίσουν μια άνευ προηγουμένου αλλαγή, έχουν την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Αυτό σημαίνει να σταματήσουν όλα αυτά τα σχέδια επέκτασής τους, που μας ωθούν πάνω από το όριο του 1,5°C, άμεσα», δήλωσε η Kaisa Kosonen, επικεφαλής της αποστολής της Greenpeace στο Ντουμπάι.

Το αποτέλεσμα αφήνει τις φτωχότερες χώρες με πολύ λιγότερους πόρους σε σχέση με αυτούς που θα χρειαστούν για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες ανάγκες. Για να πραγματοποιηθούν οι πολλοί στόχοι της συμφωνίας, οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά την οικονομική στήριξη και να βάλουν τις εταιρείες-ρυπαντές να πληρώσουν. Μόνο πέρυσι, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων είχε κέρδη 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και πρέπει να αρχίσει να πληρώνει για τη ζημιά και την καταστροφή που έχει προκαλέσει.

«Δυστυχώς η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι μικρότερη των προσδοκιών δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης: οι εκπομπές αυξάνονται, τα portfolios των εταιριών ορυκτών καυσίμων μεγαλώνουν και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε παγκόσμιο βορρά και ακόμα περισσότερο στον παγκόσμιο νότο εντείνονται. Το 2023, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πραγματικότητας στην οποία έχουμε περιέλθει και η χώρα μας τους τελευταίους μήνες το βίωσε από πρώτο χέρι με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, στέγη, εργασία και πολύτιμο φυσικό κεφαλαίο. Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν χωράνε στην εξίσωση για να μπορέσουμε να επιζήσουμε; Πότε θα καταλάβουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας, την ώρα που εξάρει την προσπάθεια της χώρας μας για τη μείωση της χρήσης του λιγνίτη, την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών και της ενεργειακής αποδοτικότητας, “κλείνει” το μάτι στις επαίσχυντες εξορύξεις υδρογονανθράκων και στην επέκταση υποδομών ορυκτού αερίου που δημιουργούν το πρόβλημα;», δήλωσε ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για θέματα κλίματος και ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

 

 

Advertisement

AgrinioTimes ©2014