Tην ιστορία του Ουκρανού παραολυμπιονίκη του τζούντο Serhiy Sydorenko που έχασε την όρασή του πριν από 36 χρόνια σε ένα ατύχημα κατά τη στρατιωτική του εκπαίδευση στον σοβιετικό στρατό και την ξαναβρήκε παραμονή Χριστουγέννων του 2022, παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι το «θαύμα», δίνει ελπίδα σε ασθενείς που δεν επιδέχονται τυπική μεταμόσχευση κερατοειδούς.
Ο Serhiyν μεγάλωσε έναν γιό και μια κόρη που δεν είχε δει ποτέ τα πρόσωπά τους κι όταν η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία άφησε την πατρίδα του, την Ουκρανία και βρέθηκε στην πολωνική πόλη Πόζναν. Εκεί, ο Serhiy άκουσε για έναν καθηγητή που έκανε μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς στο Κατοβίτσε και τελικά έγινε το θαύμα των Χριστουγέννων, αφού ανέκτησε την όρασή του.
«Όταν εξέτασα για πρώτη φορά τα μάτια του, είδα ένα ζευγάρι βαριές κουρτίνες», λέει ο καθηγητής Edward Wylęgała, επικεφαλής της οφθαλμολογικής κλινικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας.
Ακόμη και οι γιατροί του δεν βρήκαν ποτέ τι ακριβώς συνέβη, στον Serhiyν που αρνείται να περιγράψει πώς έχασε την ορασή του ενώ φοιτούσε σε στρατιωτικό κολέγιο. «Αυτά τα πράγματα είναι καλύτερα να τα ξεχνάς παρά να τα θυμάσαι», λέει.
Εμφύτευμα του 1960 από το Χάρβαρντ
Ο Πολωνός επιστήμονας επέλεξε εμφύτευμα κερατοειδούς που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 από τον Claes Dohlman, οφθαλμίατρο στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, και από το 1992 παρέχει στις ΗΠΑ μια εναλλακτική λύση για ασθενείς που δεν επιδέχονται τυπικές μεταμοσχεύσεις.
Ο καθηγητής Dohlman, 102 ετών, σήμερα αρνήθηκε να πουλήσει το εμφύτευμα για εμπορικούς σκοπούς και το νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ παραμένει ο μοναδικός κατασκευαστής. Ωστόσο από το 2010, μετά από χρόνια πιέσεων, ο Wylęgała έπεισε τον Dohlman να δωρίσει πέντε από τις συσκευές στο νοσοκομείο του και με την ομάδα του έκανε τις πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις στην Πολωνία, όλες επιτυχημένες. Τώρα, περίπου 100 επεμβάσεις το χρόνο γίνονται στην Πολωνία με τη μέθοδο Dohlman.
Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρειάζονται μεταμόσχευση κερατοειδούς, σύμφωνα με έρευνα του 2015.
Πηγή: Guardian
Πηγή: ertnews.gr