Άρθρα-Απόψεις
Handelsblatt: Γιατί οι Η.Π.Α. φλερτάρουν με Ελλάδα και Κύπρο – Ποιο το ρίσκο
«Είναι ειρωνικό υπό τον αριστερό Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, Αθήνα και Ουάσιγκτον έρχονται πιο κοντά» σημειώνει ο αρθρογράφος.
Για φλερτ των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και την Κύπρο κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στον ιστότοπό της, προειδοποιώντας όμως ότι αυτό ενέχει ρίσκο για «τα μέρη που δέχονται το φλερτ». «Είναι ειρωνικό υπό τον αριστερό έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, Αθήνα και Ουάσιγκτον έρχονται πιο κοντά» σημειώνει ο αρθρογράφος.
Όπως τονίζει η εφημερίδα, ενίσχυση των δεσμών των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο εκπέμπουν το μήνυμα μεγάλης μεταβολής στην ανατολική Μεσόγειο, στη σκιά της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
Βλέπει όμως και δυνητικό ρίσκο για Αθήνα και Λευκωσία από απρόβλεπτες αντιδράσεις της Άγκυρας, αν κλιμακωθεί περαιτέρω η αμερικανοτουρκική κόντρα για τους S-400.
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι οι επισκέψεις του Αμερικανού Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ σε Λευκωσία και Αθήνα και του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Mitscher στον Πειραιά (ο κυβερνήτης του οποίου, αντιπλοίαρχος Ίαν Σκάλατιν, επεσήμανε ότι «η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια σε αυτή την εξαιρετική σημαντική περιοχή») «σηματοδοτούν μια μεγάλη μεταβολή στην ανατολική Μεσόγειο. Την ώρα που στις σχέσεις Η.Π.Α. – Τουρκίας επικρατεί η εποχή των παγετώνων, η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει ολοένα και θερμότερα την Ελλάδα και την Κύπρο ως εταίρους στην περιοχή.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις της χώρας του με τις Η.Π.Α. με την παραγγελία των S-400, με την αμερικανική κυβέρνηση, που απειλεί με την αναστολή της παράδοσης των μαχητικών F-35, αλλά και με κυρώσεις, μολονότι ο Ερντογάν επιμένει να μην υπαναχωρεί στη συμφωνία με τη Μόσχα.
«Στην Ουάσινγκτον αυξάνουν οι αμφιβολίες για την αφοσίωση του νατοϊκού εταίρου στη Συμμαχία κι έτσι μπαίνουν στο κάδρο η Ελλάδα και η Κύπρος» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πριν από την αναχώρησή του για τη Λευκωσία ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μενέντεζ μαζί με τον Ρεπουμπλικανό συνάδελφό του Μάρκο Ρούμπιο κατέθεσαν διακομματικό σχέδιο νόμου, που προβλέπει την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, την υποστήριξη της τριμερούς Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, την παροχή μίας μικρής στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, εντείνοντας παράλληλα την πίεση στην Άγκυρα καθώς προβλέπει τη μη παράδοση των F-35 όσο η τελευταία εμμένει στην απόκτηση των S-400, ενώ ζητεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενημερώσει το Κογκρέσο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως αναφέρει η Handelsblatt, δεν είναι μόνο η στάση της Τουρκίας στο θέμα των S-400 που εξαντλεί την υπομονή της Ουάσινγκτον, αλλά και η επιθετικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο. «Η Άγκυρα δεν αμφισβητεί μόνο τα σύνορα στο Αιγαίο», εξηγεί η εφημερίδα. «Η Τουρκία, που κατέχει από το 1974 με 35.000 στρατιώτες το βόρειο τμήμα της Κύπρου, εγείρει αξιώσεις και για τον ορυκτό πλούτο ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου που είναι μέλος της Ε.Ε. και όπου κάνει μεταξύ άλλων γεωτρήσεις ο αμερικανικός ενεργειακός όμιλος Exxon Mobil. “Kαθιστούμε σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την επιθετικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο”, διεμήνυσε ο Μενέντεζ».
Η HB σχολιάζει ότι με την αλλαγή της στάσης της Ουάσιγκτον έναντι της Άγκυρας λόγω των S-400, αλλά και σειράς διαφωνιών επί αρκετών ακόμη θεμάτων, όπως το Συριακό, ΗΠΑ και Ελλάδα διαπραγματεύονται εδώ και καιρό μια ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας συζητώντας μεταξύ άλλων την πιθανότητα δημιουργίας νέας βάσης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κάρπαθο, πέρα από τη Σούδα, τη χρήση των αεροδρομίων της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς και της βάσης στη Λάρισα από αμερικανικά «ιπτάμενα τάνκερ» KC-135.
Σημειώνεται μάλιστα ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε «στρατηγικό διάλογο» με την Ελλάδα για στενότερη συνεργασία σε αμυντικά και ενεργειακά ζητήματα καθώς η Ουάσιγκτον στηρίζει τα σχέδια της χώρας μας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού East-Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
«Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας είναι πλέον τόσο στενές όσο ήταν τη δεκαετία του ’60, πριν το κύμα αντιαμερικανισμού που προκάλεσε στην Ελλάδα το υποστηριχθέν από τις ΗΠΑ πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Κατά ειρωνικό τρόπο η προσέγγιση Αθήνας-Ουάσιγκτον γίνεται υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια εξαπέλυε μύδρους ως αρχηγός της αντιπολίτευσης κατά του “αμερικανικού ιμπεριαλισμού” – άλλο ένα παράδειγμα της εκπληκτικής μεταμόρφωσης του Τσίπρα από ακροαριστερό αντάρτη σε νηφάλιο πραγματιστή πολιτικό» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
skai.gr