Connect with us

Διεθνή

Handelsblatt: Οι Η.Π.Α. ενισχύουν στρατιωτική παρουσία σε Ελλάδα

ameriki ellada

«Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα βρίσκονται σε προστριβές. Γι’ αυτό τον λόγο οι Αμερικανοί βλέπουν την Ελλάδα ως σύμμαχο σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα, ξεκινώνοντας το μακροσκελές άρθρο του με τα όσα συμβαίνουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Όσο πιο πολύ απομακρύνεται ο Ερντογάν από τη Δύση, τόσο πιο σημαντική γίνεται η Ελλάδα στους Αμερικανούς», σταχυολογεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τη συνεχώς ενισχυόμενη στρατιωτική παρουσία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι, τώρα που η Τουρκία έχει αναπτύξει πολλά μέτωπα ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις της με τη Ρωσία, η χώρα μας αποτελεί τον σημαντικότερο πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα βρίσκονται σε προστριβές. Γι’ αυτό τον λόγο οι Αμερικανοί βλέπουν την Ελλάδα ως σύμμαχο σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα, ξεκινώνοντας το μακροσκελές άρθρο του με τα όσα συμβαίνουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Δεν υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στην αποβάθρα της Αλεξανδρούπολης μέχρι στιγμής. Το λιμάνι της βόρειας Ελλάδας προσεγγίζεται κυρίως από αλιευτικά σκάφη και από το πλοίο που πηγαίνει στη Σαμοθράκη, το οποίο απέχει μόλις δύο ώρες. Σύντομα όμως θα δείτε εδώ πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, δεξαμενόπλοια και πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α.

«Η Ελλάδα έχει επενδύσει σημαντικά στην επέκταση του λιμανιού τα τελευταία χρόνια. Δημιουργήθηκαν νέες προβλήτες, δεξαμενές και πύργοι, έτσι ώστε μεγάλα φορτηγά να μπορούν πλέον να ‘δέσουν’ στην Αλεξανδρούπολη», επισημαίνεται.

«Τα εκατομμύρια των επενδύσεων θα πρέπει να αποπληρωθούν: Φέτος το ΤΑΥΠΕΔ θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη λιμενική εταιρεία. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται πολύ, έχοντας μεγάλα σχέδια για την Αλεξανδρούπολη», αναφέρει το άρθρο επισημαίνοντας ότιο Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, έχει επιθεωρήσει τις λιμενικές εγκαταστάσεις πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.

Μεταστροφή αμερικανικής πολιτικής 

«Η Αλεξανδρούπολη συμβολίζει μια μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο», εκτιμά ο συντάκτης. «Η Τουρκία αποτελούσε τον σημαντικότερο εταίρο ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό το σημείο του κόσμου από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Αυτό άρχισε να αλλάζει από τότε που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ενώσει τις δυνάμεις του με τον αρχηγό του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Ερντογάν αναβαθμίζει το στρατό του με ρωσικούς αντιπυραυλικούς πυραύλους, αποδυναμώνοντας έτσι το ΝΑΤΟ. Στη Συρία ο Τούρκος αρχηγός του κράτους προχωράει με την εισβολή του. Στη Λιβύη, ξεκινά τον εμφύλιο πόλεμο αποστέλλοντας τζιχαντιστές μισθοφόρους. Όσο πιο πολύ απομακρύνεται ο Ερντογάν από τη δύση, τόσο πιο σημαντική γίνεται η Ελλάδα στους Αμερικανούς», επισημαίνεται.

Νέα στρατιωτική συμφωνία

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα υπενθυμίζοντας πως ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο αποκάλεσε την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας» στην περιοχή. «“Οι σχέσεις μας δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρές όσο είναι σήμερα”, δήλωσε πρόσφατα ο Πομπέο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα, με την ευκαιρία της σύναψης μιας νέας στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

Επισημαίνει μάλιστα ότι «οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό είχαν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση του αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και είχαν προχωρήσει πολύ. Το γεγονός αυτό είναι ακόμη πιο καταπληκτικό διότι η συμμαχία της ριζοσπαστικής αριστεράς με επικεφαλής τον Τσίπρα καλλιεργούσε μια μαχητική αντιαμερικανική ρητορική πριν από την ανάληψη της κυβέρνησης το 2015 – σύμφωνα με την παράδοση της ελληνικής αριστεράς, η οποία βρίσκεται κάτω από το σύνθημα “κάτω οι βάσεις του θανάτου”- αγωνιζόταν για το κλείσιμο των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα».

«Τώρα οι Αμερικανοί είναι ευπρόσδεκτοι», συνεχίζει το άρθρο. «Οι αναλυτές στο Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA), ένα ισραηλινό think tank στην Ουάσιγκτον, διαπίστωσαν σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τώρα ότι υπάρχει σήμερα μια “ευρεία εθνική συναίνεση στην Ελλάδα ότι οι ισχυρές σχέσεις με τις Η.Π.Α. αποτελούν το θεμέλιο ασφάλεια της Ελλάδας“».

«Ενώ η Τουρκία του Ερντογάν αναπτύσσεται από έναν δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο του ΝΑΤΟ σε μια φιλο-ρωσική αυτοκρατορία εχθρική προς τη Δύση, η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο σημαντικός υπέρ-αμερικανικός παίκτης στην περιοχή, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι αυξανόμενες εχθρικές πολιτικές της Άγκυρας στη διαμάχη για την κυριαρχία και τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο συμβάλλουν στην επιστροφή των Ελλήνων στην Αμερική», ανέφερε η εφημερίδα.

«Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν τις επιλογές για στενότερη συνεργασία, γράφουν οι αναλυτές της JINSA. Συνιστούν την ενίσχυση της παρουσίας του αμερικανικού ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο και την προετοιμασία σχεδίων για την κίνηση στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ, όπως τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης AWACS και τα αεροσκάφη από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Αμερικανικά δάνεια για νέα μαχητικά αεροσκάφη

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν επίσης ότι οι Η.Π.Α. θα παράσχουν οικονομική βοήθεια για να βοηθήσουν την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τα αεροσκάφη F-16 και να καταβάλει πίστωση στην Αθήνα για να τη βοηθήσει στην προμήθεια αεροσκαφών F-35. Αυτό θα ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο του Ερντογάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να παραδώσουν στην Τουρκία τα F-35 που έχει παραγγείλει όσο η χώρα συνεχίζει να έχει εμπορικές συναλλαγές στρατιωτικού εξοπλισμού με τη Ρωσία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «πριν από μία εβδομάδα, το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη νέα στρατιωτική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες με μεγάλη πλειοψηφία.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την επέκταση των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στο νησί της Κρήτης που χρησιμοποιούνται ήδη από τους Αμερικανούς», αναφέρει.

Ο κόλπος της Σούδας κοντά στα Χανιά είναι η μόνη αμερικανική ναυτική βάση στην ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει αερομεταφορείς. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν δύο ακόμα βάσεις αεροπορικής δύναμης, στη Λάρισα και στον Βόλο, εκτιμά η Handelsblatt.

Και η Αλεξανδρούπολη θα προστεθεί ως νέο λιμάνι για το μεσογειακό στόλο του Πολεμικού Ναυτικού του Αμερικανικού Ναυτικού. Ο αμερικανικός στρατός θέλει να χρησιμοποιήσει το λιμάνι ως ναυτική βάση και κόμβο για επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Οι καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις προκρίνουν τη λύση της Αλεξανδρούπολης: Η πόλη βρίσκεται επάνω στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας, που ως ο σημαντικότερος ανατολικο-δυτικός οδικός άξονας της Ελλάδας συνδέει τα τουρκικά σύνορα με την Αδριατική, και στη σιδηροδρομική διαδρομή, που οδηγεί από τη Θεσσαλονίκη στην Τουρκία.

Μια άλλη σιδηροδρομική διαδρομή οδηγεί στη Βουλγαρία. Επιπλέον, σχεδιάζονται νέες οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, από την Αλεξανδρούπολη στα βουλγαρικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, Βάρνα και Μπουργκάς. Η Βουλγαρία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των Η.Π.Α. στη Ν.Α. Ευρώπη.

«Στην Αλεξανδρούπολη όμως οι Αμερικανοί δεν έχουν μόνο στρατιωτικά ενδιαφέροντα», επισημαίνει το άρθρο. «Η ελληνική επιχείρηση Gastrade σχεδιάζει εκεί πλωτό τέρμιναλ για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ένα τάνκερ αερίου, που θα λειτουργεί ως σταθμός διακίνησης και θα μπορεί να περιλάβει 170.000 κυβικά μέτρα LNG λέγεται ότι θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο 18 χλμ. έξω από την Αλεξανδρούπολη».

«Από εκεί το αέριο θα μεταφέρεται υποθαλάσσια στην ξηρά και θα διοχετεύεται σε δύο αγωγούς. Ο πρώτος θα οδηγεί δυτικά προς την Αδριατική και στη συνέχεια στην Ιταλία», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Οι Η.Π.Α., ως ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, θα μπορούσαν να προωθήσουν τον αγωγό Αλεξανδρούπολη – Ρωσία ως τον σημαντικότερο προμηθευτή φυσικού αερίου στα Βαλκάνια μέχρι σήμερα, δίνοντας έτσι στην Ελλάδα «το ρόλο ενός περιφερειακού ενεργειακού κόμβου και ενός εγγυητή της ασφάλειας, του εφοδιασμού και της διαφοροποίησης της Ευρώπης».

Handelsblatt

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014