Connect with us

Διεθνή

HRW: Η γαλλική αστυνομία μεροληπτεί εις βάρος μαύρων και Αράβων

imgsrc 68 3

H γαλλική αστυνομία που πραγματοποιεί ελέγχους στοιχείων ταυτότητας στον δρόμο μεροληπτεί εις βάρος των μαύρων και των αράβων, καταγγέλλει η ΜΚΟ Human Rights Watch την ώρα που εξαγριωμένοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται σε όλη την χώρα χαρακτηρίζοντας ρατσιστική την συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας.

Στη Γαλλία έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες με τις διαμαρτυρίες να επικεντρώνονται στις ενέργειες των αστυνομικών, πολλές εκ των οποίων ανατρέχουν στον θάνατο του νεαρού Ανταμά Τραορέ, ενός μαύρου Γάλλου, κατά την κράτησή του, το 2016.

Οι διαδηλωτές συγκρίνουν τον θάνατο του Τραορέ με τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στις ΗΠΑ.

«Υπερβολικά ευρείες» εξουσίες

Η Human Rights Watch αναφέρει σε έκθεσή της ότι η γαλλική αστυνομία έχει «υπερβολικά ευρείες» εξουσίες για «να διενεργεί μεροληπτικούς και προσβλητικούς ελέγχους» εις βάρος μαύρων και αράβων, αγοριών και ανδρών αφήνοντας τεράστιο περιθώριο για αυθαίρετες και μεροληπτικές αποφάσεις.

«Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η επιτόπια εξακρίβωση στοιχείων στη Γαλλία προκαλεί χάσμα ανάμεσα στις κοινότητες και στην αστυνομία, ενώ δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να αποτρέψει ή να εντοπίσει το έγκλημα», δήλωσε η διευθύντρια του γαλλικού παραρτήματος της οργάνωσης Μπενεντίκτ Ζανερό.

Η έκθεση δημοσιοποιείται την ώρα που η Γαλλία κλονίζεται από την κατηγορίες για συστημικό ρατσισμό στους κόλπους της αστυνομίας, μια κατηγορία την οποία οι αστυνομικές δυνάμεις αρνούνται κατηγορηματικά ισχυριζόμενες ότι τα προβλήματα αφορούν συγκεκριμένα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε σε εθνικό του διάγγελμα την Κυριακή ότι η Γαλλία πρέπει να καταπολεμήσει «το όνομα, τη διεύθυνση, το χρώμα δέρματος», που μπορούν να επηρεάσουν τις ευκαιρίες που θα έχει κάποιος στη ζωή του.

Ωστόσο υπερασπίστηκε τις αστυνομικές δυνάμεις που βάλλονται λέγοντας ότι «δικαιούνται την λαϊκή στήριξη και την εθνική αναγνώριση του έργου τους».

Αναδίπλωση της κυβέρνησης για το κεφαλοκλείδωμα

Την Τρίτη η κυβέρνησή του αναδιπλώθηκε ως προς την απαγόρευση της χρήσης του κεφαλοκλειδώματος από τους αστυνομικούς έπειτα από τις αντιδράσεις των συνδικάτων τους που διαδήλωσαν σε όλη την χώρα και πέταξαν στον δρόμο τις χειροπέδες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η έκθεση της οργάνωσης, η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις με 90 άνδρες και αγόρια που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες στο Παρίσι, την Γκρενόμπλ, το Στρασβούργο και την Λιλ, αναφέρει ότι η επιτόπια εξακρίβωση στοιχείων από την αστυνομία, «συχνά περιλαμβάνει αδιάκριτους και ταπεινωτικούς σωματικούς ελέγχους».

Σοκαριστική μαρτυρία 12χρονου

Η 44σελιδη έκθεση περιλαμβάνει την μαρτυρία ενός 12χρονου, του Κόφι, ο οποίος λέει ότι τα παιδιά της τάξης του υποβλήθηκαν σε εξακρίβωση στοιχείων μπροστά από το σχολείο τους στο Μπομπινί -μια υποβαθμισμένη συνοικία στο βορειοανατολικό Παρίσι- καθώς αναχωρούσαν για μια επίσκεψη στο Λούβρο.

Ο μικρός περιγράφει ότι τρεις αστυνομικοί έψαξαν τις τσάντες των μαθητών.

«Έβαλαν τα χέρια τους μέσα στις τσέπες μου. Με ανάγκασαν να ανοίξω τα πόδια μου και άγγιξαν τα γεννητικά μου όργανα».

Παιδιά ηλικίας ακόμη και δέκα ετών γίνονται συχνά στόχοι, καταγγέλλει η HRW.

Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία ως προς την καταγωγή όσων υποβάλλονται σε εξακρίβωση στοιχείων από την αστυνομία, αλλά ένας γαλλικός νόμος του 1978 απαγορεύει την συλλογή πληροφοριών σχετικά με την φυλετική ή εθνοτική καταγωγή ενός προσώπου, τις πολιτικές ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Advertisement

AgrinioTimes ©2014