«Αν δεν κάνουμε τομές στην απονομή της δικαιοσύνης, δυστυχώς δεν θα πετύχουμε ούτε επίσπευση του χρόνου απονομής της. Ούτε όμως και ποιοτική δικαιοσύνη, όπως αξίζουν οι Έλληνες πολίτες», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “UPDATE” με τον Θάνο Σιαφάκα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, μετά και από το «πράσινο φως», σήμερα, από το υπουργικό συμβούλιο για τον νέο δικαστικό χάρτη, σχετικά και με την γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης και όσα πλέον δρομολογούνται.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:
«Τολμώ να σας πω ότι θα αλλάξουν πάρα πολλά (…) Ξεκινάμε από την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη. Πρέπει να πω ότι είναι δόκιμος ο όρος “δημιουργία δικαστικού χάρτη”, διότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένα νομικό κείμενο όπου να καταγράφονται οι δικαστικοί σχηματισμοί στη χώρα».
Ενώ πρόσθεσε:
«Ιδρύονταν ή καταργούνταν Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία, Εφετεία, ανάλογα με τα αιτήματα τα οποία διατυπώνονταν εκάστοτε από τους τοπικούς φορείς, χωρίς αυτό να ανάγεται σε έναν γενικότερο εθνικό σχεδιασμό για την απονομή της χώρας και χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής».
Έκανε γνωστό ότι ο δικαστικός χάρτης, το σχέδιο νόμου το οποίο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνει τρεις βασικούς και πολύ σημαντικούς, όπως είπε, άξονες:
Ο πρώτος άξονας αφορά στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας (…) Άρα δεν έχουμε πλέον δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων. Στον πρώτο βαθμό δεν έχουμε δικαστές, ειρηνοδίκες και πρωτοδίκες. Έχουμε δικαστές πρώτου βαθμού που θα απονέμουν πρωτοβάθμια δικαιοσύνη. Στη χώρα μας αυξάνεται και ο αριθμός των δικαστών, διπλασιάζεται σχεδόν το βάρος των δικαστών του πρώτου βαθμού και παρέχεται έτσι η ευχέρεια να έχουμε μια ορθολογική κατανομή στις υποθέσεις, οι οποίες έρχονται στον πρώτο βαθμό προκειμένου να συζητηθούν να εκδικαστούν στα ελληνικά δικαστήρια.
Σημείωσε, ακόμη:
«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτήν τη σημαντική μεταρρυθμιστική τομή για την απονομή της δικαιοσύνης, ενοποιώντας τον πρώτο βαθμό, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να έχουμε και από άποψη χωροταξίας κατανομή των δικαστικών σχηματισμών, τέτοια που θα υπακούει σε δύο βασικές κατευθύνσεις.
Η πρώτη βασική κατεύθυνση είναι πως κάθε πρωτοδικείο περιφέρεια θα συμπίπτει, σε ό, τι αφορά τα γεωγραφικά της όρια με τους νομούς τις περιφερειακές Ενότητες σήμερα.
Και η δεύτερη και βασική κατεύθυνση είναι ότι έχουμε πλέον το Κεντρικό Πρωτοδικείο σε κάθε νομό όπου μεταφέρονται οι οργανικές θέσεις των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων και δημιουργούμε όπου χρειάζεται περιφερειακές έδρες του πρώτου Πρωτοδικείου».
Αναφερόμενος στο πρόβλημα έλλειψης αιθουσών για τις δίκες, πρόβλημα που έχουν επισημάνει δικαστές συχνά, τόνισε:
«Στο Εφετείο Αθηνών, αξιοποιώντας τους ελεύθερους χώρους, δημιουργούμε νέες αίθουσες. Πλην όμως θα πρέπει να έχουμε τον χρόνο να σας μιλήσω για ένα πρόγραμμα το οποίο αυτή τη στιγμή εκπονείται: Δικαστικών μεγάρων και ανακαίνισης υφιστάμενων δικαστικών κτιρίων, το οποίο ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ».
Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ: